Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Results 1 to 2 of 2

Thread: CMOS sau CCD

 1. #1
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Sep 2005
  Posts
  1,189

  Default CMOS sau CCD

  E o intrebare de incepator in acest domeniu dar as vrea sa stiu de la cunoscatori ce aparat e mai ok ? cel cu senzor CCd sau cel cu senzor CMOS

 2. #2
  ؘ”°ŗ member ŗ°”˜Ø ®™ Expert
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  Kronstadt
  Posts
  1,753

  Default Citez...=>cmos

  """""""""
  Ce este un senzor CCD(charged-coupled device) şi cum funcţionează?

  Aparatele foto clasice folosesc filmul fotografic pentru a capta imaginea. Camerele foto digitale īnsă folosesc un aşa numit "senzor de imagine". Aceste cipuri de silicon conţin milioane de diode fotosenzitive, numite puncte fotografice. Īn momentul scurt īn care obiectivul se deshide, fiecare punct īnregistrează intensitatea luminii care īl atinge, acumulānd o sarcină; cu cāt lumina este mai intensă, cu atāt sarcina acumulată este mai mare. Apoi intensitatea luminii īnregistrată de fiecare punct este memorată ca o serie de numere, pentru a putea reda ulterior imaginea capturată.
  Fotografiile digitale sunt compuse din sute de mii sau milioane de pixeli, care sunt de fapt nişte pătrăţele foarte mici. Fiecare pixel este capturat de un singur punct fotografic de pe senzorul de imagine şi astfel se formează imaginea pe care o vedem pe ecranul aparatului foto, al calculatorului sau tipărită pe hārtie.
  CCD şi CMOS

  Pānă recent, senzorii CCD erau singurii senzori folosiţi īn camerele digitale. Senzorii CCD au cunoscut o dezvoltare foarte amplă prin folosirea lor īn multe domenii importante, printre care se numără medicina şi astronomia, prin folosirea lor īn scannere, camere video şi alte aparate de acest gen.
  CMOS (Complementary Metal Oxide Semiconductor) este o alternativă la cipurile CCD. Problema cu cipurile CCD nu este calitatea, care e foarte bună, ci costurile de producţie destul de ridicate. CCD-urile sunt fabricate cu aparate care sunt folosite doar pentru construcţia acestui tip de senzor. Cipurile CMOS īnsă pot fi fabricate cu aceeaşi tehnologie cu care se produc procesoarele şi memoriile pentru calculatoare. De aici, costurile de producţie a acestor senzori de imagine scad enorm de mult. De fapt, termenul CMOS se referă la felul īn care un senzor este fabricat şi nu la o tehnologie de senzori de imagine anume).
  CCD versus CMOS


  • Calitatea imaginii produse de senzori CMOS egalează cea produsă de CCD īn aria produselor din clasele de jos şi de mijloc. Senzorii cei mai performanţi din clasele cele mai sofisticate rămān senzorii CCD, cel puţin īn momentul de faţă.
  • Senzorii CMOS pot schimba instantaneu starea din capturarea imaginilor la īnregistrarea de filme. Totusi, īnregistrările video ocupă un spaţiu imens, dacă depăşesc cāteva secunde.
  • Senzorii CMOS sunt excelenţi pentru capturarea de imagini īn natură şi īn condiţii bune de luminozitate, īnsă au de suferit īn condiţii proaste de iluminare, situaţii īn care un blitz este indispensabil. Acest lucru se datorează faptului că pe fiecare punct fotografic al senzorului CMOS există şi o parte de circuite, care este opacă, şi astfel punctul respectiv primeşte mai puţină lumină. Procentul dintr-un pixel care captează efectiv lumina se numeşte "factor de umplere". Cu cāt acest factor este mai mare, cu atāt punctele fotografice primesc mai multă lumină şi astfel sensorul este mai sensibil. Senzorii CCD au un factor de umplere de 100%.
  • senzorii CMOS au un nivel al "zgomotului" imaginii mai ridicat decāt CCD-urile, aşa că timpul de procesare al imaginilor creşte.
  • Concluzii

   Pentru ce optăm īn cele din urmă? Senzori CCD sau CMOS? Odată cu noile evoluţii tehnologice, calitatea obţinută este foarte mare, oricare din variante se alege. Rămāne doar problema de costul de producţie, care pānă la urmă nu este de neglijat. De asemenea există diverse variante ale fiecărei tehnologii, specifice fiecărei firme producătoare mari īn parte. Samsung şi Canon, Nikon şi DALSA, şi alte nume cunoscute aduc tot atātea variante de senzori, fiecare cu un specific bine conturat. Depinde doar de nevoile utilizatorilor, la care tehnologia trebuie să răspundă cu brio.""""""""""

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top