Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 0 EUR (0%)
Donate to support this site...

Results 1 to 8 of 8
 1. #1
  JE SUIS GRAS Expert
  Join Date
  Jul 2007
  Posts
  6,011
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Adblock Plus detected! Please help support Console Discussions by adding our domain to your whitelist or disabling ad blocking software. Ads are a way to cover server costs.Thank you!


 2. #2
  Member Mentor
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Sep 2004
  Posts
  576
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Putina istorie, despre una dintre cele mai vechi cluburi din prima liga:

  Infiintarea Scolii Politehnice din Timisoara, la 15 noiembrie 1920, prin Decretul semnat de Regele Romaniei Ferdinand I, a insemnat incununarea stradaniilor celor mai luminate minti de pe aceste meleaguri si ridicarea orasului de pe Bega la rangul de CIVITAS ACADEMICA. In paralel cu pregatirea profesionala inca din toamna anului 1920 au existat preocupari si pentru activitatea sportiva a studentilor. S-a avansat ideea construirii unui club universitar, sau a unei societati sportive, idee sustinuta de insusi profesorul Traian Lalescu – primul director al Scolii Politehnice.Discutii cu privire la infiintare au avut loc la restaurantul Palace, la care printre altii au participat si Victor Vlad, Ioan Zaganescu, Barbat, Petric, Rosca si Vancu ... Dupa luni de framantari s-a organizat si s-a pregatit o echipa de fotbal formata la inceput numai din studenti. Echipa de fotbal “Poli” a activat cu incepere din anul 1921 in Campionatul districtual Categoria a II-a alaturi de echipele Patria, Progresul, Dura si altele.Desi activitatea sportiva a studentilor a demarat in anul 1920/1921 si s-a conturat in primavara anului 1921, Societatea Sportiva Politehnica s-a constituit statutar la data de 04 decembrie 1921.In anul 1924 Poli promoveaza in campionatul districtual categoria I dupa meciul de baraj cu Kadima castigat de studenti cu 2 – 0.

  Pana in anul 1928 studentii au jucat pe terenul Patria si au fost antrenati din simpatie, pe gratis, de antrenorul italian Carnelli. Din 1928 studentii vor avea propria lor arena, Stiinta. In anul 1936 Poli activeaza in Divizia C, in 1941 in Divizia B iar in 1948 realizeaza visul mult dorit: promovarea in Divizia A. Iata eroii care au realizat performanta: Corbus, Pacurariu, Mazare, Mioc, Popescu, Marcu, Andreescu, Meghie, Iovan, Radulescu, Dee, Morja, Chioreanu, Francescovici si Baciu , condusi de antrenorul V. Carte.

  De atunci Poli, osciland intre A si B a reusit sa castige Cupa Romaniei de 2 ori (1958 si 1980), sa fie finalista a Cupei Romaniei de 4 ori (1974, 1981, 1983, 1992) si sa castige locul III in Divizia A de 5 ori (1950, 1956, 1957/58, 1962/63, 1977/7.

  Inlocuieste Chinezul si Ripensia in inimile suporterilor banateni

  Echipa studenteasca fondata odata cu crearea Universitatii Politehnice de Traian Lalescu în 1921, a stat în conul de umbra al marilor echipe ale orasului din perioada interbelica, Ripensia si Chinezul. Dupa razboi însa, Poli a preluat stafeta fotbalului timisorean, dar nu a reusit la nici un moment dat sa egaleze rezultatele obtinute de cele doua mari echipe ale Timisoarei înaintea perioadei comuniste. Cu toate acestea, Poli devine cea mai iubita echipa a Banatului, din toate timpurile. Având de suferit din cauza regimului dictatorial si deservind echipele centrale cu jucatori, în mod silit, echipa emblema a Timisoarei a oscilat adesea între primele doua esaloane. În ciuda câtorva prezente sporadice în cupele europene si a eliminarii unor cluburi precum Celtic Glasgow si Atletico Madrid, Poli nu a reusit sa câstige niciodata campionatul României. Inceputul unei noi ere la Timisoara

  La câtiva ani dupa caderea comunismului a urmat si decaderea echipei, în principal datorita scindarii de universitate. Noii patroni ai vremii au dus echipa ce reusea un egal în 1991 cu Real Madrid în doar patru ani pe drumurile diviziei secunde.

  Acolo, echipa timisoreana nu a reusit sa razbeasca mai multe sezoane la rând, iar daca Anton Dobos nu ar fi adus o echipa de divizia A la Timisoara, cea mai iubita echipa din Banat s-ar fi zbatut în continuare în ligiile inferioare.

  Revenirea în Divizia A a fost urmata la scurt timp de venirea unui sponsor puternic, în persoana actualului presedinte al clubului Marian Iancu si a firmei cu sediul la Londra, Balkan Petroleum. Acestia au contribuit decisiv la transformarea echipei (lot, facilitati, conducere tehnica) într-unul care sa poata lupta pentru performanta, iar Timisoara se afla la începutul unui nou drum.

  Naşterea unei legende


  Articol aparut in "Regele Fotbal de Timis" In 1919, urmare a Primului Razboi Mondial, încheiat în anul anterior, partea de est a Banatului, si, o data cu ea, principalul oras al acestui teritoriu, Timisoara, a intrat în componenta României. La 11 noiembrie 1920, prin decretul nr. 4822, regele Ferdinand I al României aproba înfiintarea primei institutii de învamânt superior din Timisoara, Scoala Politehnica, a carei inaugurare va avea loc peste câteva zile, la 15 noiembrie. De-a lungul anilor, unitatea îsi va schimba numele în Institutul Politehnic (1948-1970), Institutul Politehnic Traian Vuia (1970-1991), Universitatea Tehnica(1991-1995), Universitatea Politehnica (din 1995). Primul rector al institutiei, marele savant matematician Traian Lalescu , era si un mare iubitor de sport. Fusese, în 1916, primul presedinte al Sporting Club Universitar Studentesc Bucuresti (ulterior Sportul Studentesc), iar în acea perioada era membru în Comitetul Central al FSSR (forul conducator al sportului românesc). El a initiat si înfiintarea unei grupari sportive a Scolii Politehnice. Astfel ca în toamna aceluiasi an, dupa discutii purtate la restaurantul Palace (cel din centru, purtând si acum acest nume, dar aflat momentan în renovare), alaturi de prof. Victor Vlad , studentul Ioan Zaganescu, Vartolomeu Barbat, avocatul dr. Petric si viitorii jucatori ai echipei, Neamtu, Rosca si Vancu , se ia decizia constituirii unei noi asociatii sportive: Societatea Sportiva Politehnica Timisoara. Pe scurt, SS Poli, “Poli” devenind, de-a lungul anilor, mai mult decât un simbol pentru societatea si fotbalul timisorean. Culori, alb-negru, tipic studentesti . La început, doar cu sectie de fotbal. O delegatie a studentilor merge în audienta la primarul orasului, Stan Vidrighin, solicitând ajutor material, dar nu îl obtine. Însa prefectului judetului, dr. Coste, a oferit 80.000 lei tinerilor entuziasti, pentru echipament. Prima conducere a clubului a fost alcatuita din Victor Vlad (presedinte) si Ioan Zaganescu (vicepresedinte) . Formata, cel putin la început, exclusiv din studenti, echipa va începe sa activeze în primavara anului urmator, 1921.

  Prima mentionare în presa

  Desi decizia înfiintarii fusese luata în toamna lui 1920, iar gruparea activa deja de câteva luni bune, SS Politehnica s-a constituit statutar abia la 4 decembrie 1921. De aici si obisnuita confuzie care se face în privinta anului înfiintarii echipei, deseori aparând, eronat, 1920 (inclusiv pe siglele clubului de-a lungul anilor si pe una dintre variantele actualei sigle oficiale a lui Poli ), anul oficial al înfiintarii fiind 1921. La 3 aprilie 1921, revista “Stadion”, editata de filiala banateana a FSSR (forul conducator al sportului românesc din acea vreme), scria: “Studentii de la Politehnica Timisoara fiind hotariti a îngriji si de educatia lor fizica, vor înfiinta în curând clubul lor sportiv dupa modelul colegilor lor din Bucuresti. Sustinatorul acestei miscari este d. Traian Lalescu, directorul Scoalei Politehnice, care este si membru în comitetul central al F.S.S.R.”. Mai mult ca sigur, aceasta este prima mentionare a gruparii în mass-media.

  A doua echipa româneasca a orasului

  Poli a aparut într-o perioada în care legea în fotbalul timisorean o faceau în principal Chinezul si CAT, prima fiind chiar cea mai buna echipa româneasca a acelor ani. Dupa Unirea, aparuta în 1920, Poli era a doua echipa timisoreana “româneasca”, întelegând aici ca era formata în principal din jucatori de nationalitate româna. Lucru explicabil, având în vedere ca pâna in urma cu foarte putin timp Timisoara facuse parte din Austro-Ungaria (pâna în 191, între 1918-1919 fiind capitala unui stat efemer, Republica Banateana si abia din 1919 apartinând României. Spre deosebire de alte grupari din oras, din acei ani, precum Chinezul (echipa maghiara), CAT, Kadima (echipe evreiesti), Rapid (echipa germana). Cu siguranta ca Poli a fost afiliata la FSSR (forul conducator al sportului, si implicit al fotbalului, românesc din acea vreme, federatia de fotbal înca neexistând) chiar din 1921, deoarece în acel an va participa deja, cum vom vedea, la competitii oficiale. Primul sediu al clubului se pare ca a fost la... Restaurantul Palace din oras, local unde s-au bazele echipei. Primul campionat

  Fara antrenor, alcatuita din studenti si elevi, Poli a început sa activeze în primavara anului 1921. Primul teren propriu a fost Patria din Timisoara, teren pentru care echipa a platit chirie. Nu stim unde se afla acest teren, dar cu siguranta ca el astazi nu mai exista. Nu stim, de asemenea, care a fost primul meci (mai mult ca sigur, amical, adversara fiind tot o echipa timisoreana) sustinut de Poli. Formatia studenteascaa jucat primele meciuri oficiale în a doua jumatate a anului 1921, înscriindu-se în editia 1921/22 a categoriei a II-a a Campionatului Districtual al Timisoarei. Unele surse ulterioare consemneaza ca Poli a evoluat în acest esalon înca din primavara lui 1921. Fals, din moment ce sistemul de disputare al competitiilor în România era – atunci, ca si acum – toamna – primavara, si e greu de crezut – spre deosebire de zilele noastre, când acest lucru se întâmpla deseori în esaloanele inferioare – ca a fost acceptata înscrierea unei noi echipe doar din retur. Acest esalon, ultimul pe atunci, ar fi echivalentul D3, daca se considera ca turneul final al Campionatului National ar fi D1, iar campionatele districtuale de categoria I ar fi D2. În acea editie a categoriei I a Campionatului Districtual al Timisoarei au participat cinci echipe (Chinezul, CAT, Unirea, RGMT, AVTK, clasate în aceasta ordine), Chinezul calificându-se pentru turneul final al primului campionat cu adevarat national (la care au participat atât echipele din Vechiul Regat cât si cele din teritoriile alipite României dupa Primul Razboi Mondial) si devenind campioana nationala.

  Stadionul "Dan Paltinisanu"


  Stadionul "Dan Paltinisanu" este amplasat in partea de sud-est al orasului, in apropierea Spitalului Judetean.. Este al doilea stadion ca mărime din România. A fost construit în 1960, cand avea 40.000 de locuri iar in ultimii ani a suferit numeroase lucrari de modernizare. In prezent are capacitatea de 33.000 de scaune si instalatie de nocturna de 1465 lucsi.

  Pe data de 17 iulie 2006, Stadionul Dan Păltinişanu a găzduit unul dintre cele mai mari evenimente muzicale ale anului, concertul cantautoarei columbiene, Shakira, la care a luat parte un numar de aproximativ 25.000 de spectatori veniţi atât din ţară cât şi de peste graniţe. Stadionul poartă numele fotbalistului timişorean Dan Păltinişanu (1951-1995) care a jucat 10 sezoane la Politehnica Timisoara.


  Informatii: Capacitate: 33.000 locuri Nocturna: 1.465 luxi Adresa: Aleea F.C. Ripensia (fostă Aleea Sportivilor), Timisoara

  Istorie: Lucrarile la construirea stadionului au fost incepute la inceputul anilor '60, iar inaugurarea a avut loc pe data de 1 mai 1963. Muncitorii nu au fost platiti, totul fiind facut prin munca voluntara. Arena, care a purtat pana dupa Revolutie numele de '1 mai', a fost data in folosinta cu ocazia unui turneu international, la care au participat Stiinta, UTA, Velez Mostar, din fosta Jugoslavie si Ujpest, din Ungaria.

  Stadionul putea gazdui pe gradene de lemn aproximativ 35.000 de oameni, dar in 1985 a trecut pentru prima data prin modernizare. Pentru meciul dintre Romania si Finlanda, '1 mai'-ul a fost suprainaltat cu trei randuri, astfel ca a ajuns un stadion de 40.000 de locuri. Nu de putine ori insa au fost peste 50.000 de spectatori la meciurile lui Poli.

  Exemple sunt partidele cu Celtic Glasgow, din 1980, din Cupa UEFA, cu Steaua din 1986, dupa ce militarii veneau ca laureati cu Cupa Campionilor si cu Dinamo, din 1987. Dupa Revolutia din 1989, stadionul a primit numele de 'Politehnica', iar in 1995, dupa moartea fostei glorii a echipei alb-violete, a fost botezat 'Dan Paltinisanu'. 'Tata mare', cum era poreclit Paltinisanu s-a nascut la Bucuresti, in 1951, a debutat in Divizia A, cu Tractorul Brasov si a ajuns la Poli Timisoara, in 1973.

  Urmatoarele modificari esentiale la arena au urmat de -abia in secolul XXI. Primele scaune au fost montate in anul 2002, an in care s-a dat in folosinta si cea mai moderna tabela de marcaj din tara. Nocturna a fost inaugurata in 2003, la meciul de campionat Poli-Petrolul.

  Anul trecut s-au terminat lucrarile de montarea scaunelor in culorile alb si violet, capacitatea stadionului fiind in acest moment de 33.000 de locuri. Si intrarea pe arena timisoreana este o noutate pentru Romania, la porti fiind montate turnichete ca pe stadioanele care gazduiesc Cupa Mondiala, din Germania.

  Mijloace de transport catre stadion Stadionul "Dan Paltinisanu" este amplasat in partea de sud-est al orasului., in apropierea Spitalului Judetean. Iata cateva din mijloacele de transport in comun pe care le puteti folosii: • De la Gara de Nord cu tramvaiul 8 cu coborarea la statia "Sala Olimpia" (8 statii), cu linia de autobuz "Expres 3" pana la statia "Cluj" • De la Posta Mare / Hotel Continental, troleibuzele 15 si 16 pana la statia "Cluj" (2 statii) • Din centru / Muzeul Banatului , troleibuzul 19 pana la statia "Cluj" (2 statii) • De la "Gara Timisoara Est" cu linia de autobuz "Expres 2" pana la statia "Cluj"
  Sursa:http://violamania.gsp.ro/stiri/12513...infiintare.htm

 3. #3
  Junior Member Teacher
  Join Date
  May 2006
  Location
  capitala Praziliei
  Posts
  407
  Posts Thanks / Likes

  Default

  frumoasa istorie...dar lipseste ceva...

  cum a promovat echipa actuala in liga 1?
  a castigat seria ei din liga 2?
  v-ati bucurat de promovare dupa ultimul meci din serie
  nu...ca doar nu era sa va bucurati ca a promovat fulgerul bragadiru..nici nu stia timisoara ca echipa aia se va muta in orasul lor.
  oricat ati zice voi ca e poli timisoara, oricate hotarari judecatoresti ar exista, echipa asta e fulgerul bragadiru transferata la timisoara...ca a fuzionat acolo cu nu stiu ce grupe de juniori abandonate de zambon prin curtea politehnicii, asta e alta poveste.

  intre timisoara, ceahlaul si pandurii nu e nicio diferenta. toate au ocupat loc in liga 1 prin fuziuni si alte scamatorii.

 4. #4
  Administrator Expert
  Join Date
  Jul 2002
  Location
  Las Vegas
  Posts
  8,510
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by costi_smile View Post
  frumoasa istorie...dar lipseste ceva...

  cum a promovat echipa actuala in liga 1?
  a castigat seria ei din liga 2?
  v-ati bucurat de promovare dupa ultimul meci din serie
  nu...ca doar nu era sa va bucurati ca a promovat fulgerul bragadiru..nici nu stia timisoara ca echipa aia se va muta in orasul lor.
  oricat ati zice voi ca e poli timisoara, oricate hotarari judecatoresti ar exista, echipa asta e fulgerul bragadiru transferata la timisoara...ca a fuzionat acolo cu nu stiu ce grupe de juniori abandonate de zambon prin curtea politehnicii, asta e alta poveste.

  intre timisoara, ceahlaul si pandurii nu e nicio diferenta. toate au ocupat loc in liga 1 prin fuziuni si alte scamatorii.

  Cate dreptate ai !

  Mie imi place mult de Poli , imi place proiectul lor , dar sincer eu cand ma gandesc la aceasta echipa am clar doua repere : 1-8 cu Steaua si eliminarea celor de la Shaktar. In rest nicio performata in Europa , nicio performanta pe plan intern.

  Este clar ca Poli este o echipa cu picioare de lut , care in momentul in care Iancu va pleca va retrograda imediat si astfel va avea in cel mai fericit caz soarta lui UTA.

  Despre cum a promovat echipa in liga 1 n-are rost sa mai discutam , reprezinta o mare rusine pentru banateni.In locul lui Iancu , faceam ca Branestiul sau CFR-ul , promovat succesiv trei ani la rand si nimeni nu avea niciodata si nimic de comentat , asa insa....
  Dupa ce am confiscat domeniul liga1.ro a venit randul ligii a doua : http://www.lpf2.ro


  http://www.liga1.ro/ cel mai tare site din lume dedicat fotbalului autohton.
  Vizitati-l si o sa primiti de la mine !

 5. #5
  Member Mentor
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Sep 2004
  Posts
  576
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by Fanta View Post
  Cate dreptate ai !

  Mie imi place mult de Poli , imi place proiectul lor , dar sincer eu cand ma gandesc la aceasta echipa am clar doua repere : 1-8 cu Steaua si eliminarea celor de la Shaktar. In rest nicio performata in Europa , nicio performanta pe plan intern.

  Este clar ca Poli este o echipa cu picioare de lut , care in momentul in care Iancu va pleca va retrograda imediat si astfel va avea in cel mai fericit caz soarta lui UTA.

  Despre cum a promovat echipa in liga 1 n-are rost sa mai discutam , reprezinta o mare rusine pentru banateni.In locul lui Iancu , faceam ca Branestiul sau CFR-ul , promovat succesiv trei ani la rand si nimeni nu avea niciodata si nimic de comentat , asa insa....
  Originile actualei Poli sunt intr-adevar controversate. Totusi, cred ca trebuie sa admitem decizia instantelor, asta in masura in care recunoastem statul de drept. Marturisesc ca nu agreez fuziunile si alte "artificii", cred ca spiritul sportiv trebuie sa se manifeste doar pe terenul de joc si asta numai corect si cinstit. Daca regulile sunt strambe se vede ca se gasesc cei care profita. Si nu numai in fotbal si nu de acum. Imi amintesc de nodul gordian, de desfiintarea unor echipe si infiintarea altora, de palmarese obtinute prin frauda, de ghete de aur, samd. Exista familii care au adotat copii pe care i-au crescut si iubit ca pe cei naturali. Cred ca nu are rost sa continuam.
  Este adevarat ca Poli are un palmares sarac, este adevarat ca principala caracteristica este lipsa de performanta, dar toate au fost inregistrate pe teren, Poli este una dintre echipele curate, a fost una dintre victimele "sistemului", precum multe altele. Este de asemenea adevarat ca acest club care a adunat in jurul sau zeci de mii de suporteri, printre cei mai multi din Romania, nu a avut sprijinul "potentatilor" locali. Acestia au dus echipa "de rapa". A fost nevoie de Toni Dobos si apoi de "miticul" Marian Iancu pt a finanta performanta. Iar acum, in aceste conditii se poate face cu adevarat performanta. Pastrand proportiile, asa cum Traian Lalescu, nascut la Bucuresti, a infiintat la Timisoara Institutul Politehnic care a devenit una dintre cele mai bune scoli din tara, este posibil ca Poli "resuscitata" tot de catre un bucurestean sa devina unul dintre cele mai bune cluburi de fotbal din tara. "Samanta" sanatoasa sadita intr-un mediu fertil poate da roade. Vom trai si vom vedea.

 6. #6
  Junior Member Teacher
  Join Date
  May 2006
  Location
  capitala Praziliei
  Posts
  407
  Posts Thanks / Likes

  Default

  pai tocmai aia e..echipa asta nu are nicio legatura cu poli timisoara care a eliminat pe celtic si atletico madrid..
  aia era echipa care se lupta cu "sistemul", asta e echipa care a profitat de "sistem", ca si bacau, pandurii si ceahlaul.

  ce legatura are iancu cu spiritul poli niciuna!
  omul a gasit locul gol si s-a bagat si el cu echipa la timisoara.
  dobos a spoit fulgerul in violet, i-a zis poli aek timisoara si voi din dor de echipa voastra si foame de fotbal adevarat ati acceptat minciuna.
  oricate sentinte judecatoresti ar exista, si in romania e posibil orice, asta numai poli timisoara nu e! e poli timisoara a "sistemului" pe care cealalta echipa il detesta.

 7. #7
  Member Mentor
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Sep 2004
  Posts
  576
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by costi_smile View Post
  pai tocmai aia e..echipa asta nu are nicio legatura cu poli timisoara care a eliminat pe celtic si atletico madrid..
  aia era echipa care se lupta cu "sistemul", asta e echipa care a profitat de "sistem", ca si bacau, pandurii si ceahlaul.

  ce legatura are iancu cu spiritul poli niciuna!
  omul a gasit locul gol si s-a bagat si el cu echipa la timisoara.
  dobos a spoit fulgerul in violet, i-a zis poli aek timisoara si voi din dor de echipa voastra si foame de fotbal adevarat ati acceptat minciuna.
  oricate sentinte judecatoresti ar exista, si in romania e posibil orice, asta numai poli timisoara nu e! e poli timisoara a "sistemului" pe care cealalta echipa il detesta.
  Iti respect parerea, nu stiu care este adevarul, de aceea accept controversa. Oricum, nu cred ca merita sa ne consumam pe aceasta tema, deoarece marasmul din sportul romanesc nu se datoreaza unor asemenea practici.
  In sportul de performanta este necesara finantarea si de aceea cred ca cei care vin cu bani trebuie apreciati.
  In privinta legaturii dintre Marian Iancu si spiritul lui Poli exista legaturi, exista si deosebiri, dar mai ales acest personaj aduce si ceva ce a lipsit, fireste ma refer la spirit.

 8. #8
  Junior Member Teacher
  Join Date
  May 2006
  Location
  capitala Praziliei
  Posts
  407
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by spectator View Post
  Iti respect parerea, nu stiu care este adevarul, de aceea accept controversa. Oricum, nu cred ca merita sa ne consumam pe aceasta tema, deoarece marasmul din sportul romanesc nu se datoreaza unor asemenea practici.
  In sportul de performanta este necesara finantarea si de aceea cred ca cei care vin cu bani trebuie apreciati.
  In privinta legaturii dintre Marian Iancu si spiritul lui Poli exista legaturi, exista si deosebiri, dar mai ales acest personaj aduce si ceva ce a lipsit, fireste ma refer la spirit.
  ai dreptate si tu!

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top