Cei doi mari operatori de telefonie mobilă au toate şansele să fie găsiţi vinovaţi de abuz de poziţie dominantă ntr-o investigaţie a Consiliului Concurenţei declanşată acum patru ani, spun surse guvernamentale apropiate discuţiilor. Alături de cele două companii a fost investigata şi Romtelecom. Potrivit surselor aceasta nu va fi, nsă, amendată.


Orange şi Vodafone, liderii pieţei de telefonie mobilă din Romnia, riscă să primească o amendă de circa 420 de milioane de lei din partea Consiliului Concurenţei pentru abuz de poziţie dominantă ntr-o investigaţie care s-a declanşat ncă din iulie 2006, au declarat, pentru Money.ro, surse guvernamentale. Potrivit acestor surse, cele două companii ar fi fost găsite vinovate că au interzis accesul unui operator de telefonie fixă la serviciul de terminare a apelurilor internaţionale şi a celor naţionale n reţelele lor de telefonie mobilă. Alături de Orange şi Vodafone este nvinuit şi Romtelecom pentru refuzul de acordare a accesului n reţeaua sa operatorului de telefonie fixă. Compania cu acţionariat grecesc nu ar urma, totuşi, să fie amendată pentru că nu i s-a putut demonstra vina. n 14 şi 15 decembrie vor fi fi chemate pe rnd cele două companii pentru audierile finale. n proporţie de 95% vor fi amendate. Pedeapsa maximă este de 10% din cifra de afaceri nsă nu cred că se poate da, n acest caz, mai mult de 5%. Oricum este un record, au spus sursele citate.

Firma care a depus reclamaţia ce a condus la declanşarea investigaţiei se numeşte Netmaster Communications. Ea este deţinută de Sanjay Bhasin şi Alexandru Albu. Ultimele date financiare disponibile la RECOM sunt din 2007 cnd societatea a nregistrat o cifră de afaceri de aproape 9 milioane de lei şi un profit de 7.700 de lei.

Orange Romnia a nregistrat, anul trecut, o cifră de afaceri de 4,4 miliarde de lei, n timp ce Vodafone a reuşit să realizeze doar 3,9 miliarde de lei

n luna septembrie a acestui an Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, anunţa că sfrşitul anului va aduce cu el una dintre cele mai răsunătoare amenzi date vreodată, pe Concurenţă, n Romnia.

Pnă n prezent cea mai mare amendă acordată de Consiliu a fost dată n 2005 pentru cei trei mai jucători din industria cimentului, Lafarge, Carpatcement şi Holcim. Sub acuzaţia de cartel au fost sancţionaţi cu 28,5 milioane de euro. Carpatcement a contestat n instanţă amenda şi a fost scutită de plata a 9 milioane de euro.

Dacă vor fi amendate de Consiliu, şi Orange şi Vodafone pot ataca decizia n instanţă.

Sursa:http://www.money.ro/prc-e2prc-80prc-...ro_763651.html