Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 0 EUR (0%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Member Mentor
  Join Date
  Dec 2008
  Posts
  564
  Posts Thanks / Likes

  Default RCS&RDS afla abia in primavara anului viitor daca i se cuvin remedii pentru ca nu a p

  RCS&RDS afla abia in primavara anului viitor daca i se cuvin remedii pentru ca nu a putut oferi servicii 3G pe frecventa GSM

  de Adrian Vasilache HotNews.ro
  Vineri, 5 noiembrie 2010, 13:02 Economie | Telecom

  RCS&RDS va afla daca i se cuvin remedii pentru ca nu a beneficiat anul acesta de posibilitatea de a oferi servicii de internet 3G si in banda de 900 MHz in care pana acum se furnizau exclusiv servicii GSM, abia in primul trimestru al anului viitor si nu pana la sfarsitul acestui an, cum anuntase anterior autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). La inceputul acestui an, Orange, Vodafone si Cosmote au primit dreptul de a oferi si servicii de internet mobil in aceasta frecventa, in urma unei decizii nationale care a transpus o directiva UE. RCS&RDS, singurul operator 3G care nu a putut beneficia de decizie, fiindca nu detinea o licenta in frecventa respectiva, a atentionat ca ar putea fi dezavantajat si a solicitat masuri compensatorii.

  Potrivit planului de actiuni pentru 2011 scos joi in dezbatere publica de autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM), finalizarea studiului privind impactul utilizarii benzii de 900 Mhz pentru furnizarea de servicii 3G prin intermediul sistemelor UMTS asupra concurentei in comunicatiile mobile este estimata pentru primul trimestru al anului viitor.


  • Miza: Acoperire 3G mai mare la costuri mai mici


  Decizia in cauza a fost data in luna februarie a acestui an, dand posibilitatea operatorilor care aveau licente in banda de 900 MHz, anterior folosita exclusiv pentru servicii de voce si servicii de date prin GPRS si EDGE, sa ofere si servicii 3G. Comparativ cu banda de 2100 MHz alocata in prezent pentru servicii 3G, folosirea unor benzi mai joase permite operatorilor ca la aceleasi investitii sa ofere o acoperire mai mare, tehnologia fiind mai potrivita pentru extinderea acoperirii 3G in mediul rural si in zonele izolate.

  Problema este ca din cei patru operatori 3G din tara, doar RCS&RDS nu are o licenta in frecventa respectiva. Vodafone a si lansat in luna aprilie din acest an prima retea 3G din tara in aceasta frecventa.

  La momentul aprobarii acestei decizii, Catalin Marinescu, presedintele ANCOM, a spus ca se va realiza un studiu pentru stabilirea impactului asupra concurentei si a se vedea daca se impun anumite remedii, estimand ca acest lucru se va face pana la sfarsitul acestui an.

  RCS&RDS a reactionat, avertizand ca mediul concurential ar putea fi afectat si a cerut chiar masuri compensatorii.

  "RCS & RDS a solicitat ANCOM sa i se ofere in mod compensatoriu dreptul de operare in banda de 900 MHz, prin realocarea spectrului de 900 MHz, concomitent cu liberalizarea utilizarii acestui spectru. In acelasi timp, RCS & RDS a solicitat si alte masuri compensatorii, dintre care mentionam reducerea tarifelor de interconectare ale retelelor mobile, masura imediata si directa care ar aduce beneficii certe consumatorilor", au precizat in luna februarie pentru HotNews.ro oficialii RCS&RDS.


  • De ce a fost prelungit termenul de finalizare a studiului de impact?


  In vara acestui an, autoritatea de reglementare in comunicatiii a lansat o licitatie deschisa prin care aloca circa 200.000 euro (fara TVA) pentru realizarea unui studiu privind impactul asupra concurentei a utilizarii benzii de frecvente de 900 MHz. Presedintele autoritatii , Catalin Marinescu, ca stabilirea castigatorului a fost intarziata de complexitatea ofertelor depuse.

  "Din cauza complexitatii ofertelor depuse, termenul de desemnare a castigatorului a fost prelungit, ANCOM estimand ca va stabili oferta castigatoare pana la mijlocul acestei luni. Dupa desemnarea castigatorului, se va desfasura studiul propriu-zis care se va finaliza in primul trimestru al anului 2011, urmand ca, pe baza rezultatelor studiului, ANCOM sa aleaga remediile ce pot fi acordate in compensare, daca este cazul", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu.

  Marinescu a mai precizat ca "pana in acest moment, ANCOM nu a primit nicio citatie intr-un proces legat de liberalizarea benzii de frecvente de 900MHz".  http://economie.hotnews.ro/stiri-tel...cventa-gsm.htm
  There are only 10 types of people in the world: Those who understand binary and those who don't.

 2. #2
  Moderator Expert
  Join Date
  Feb 2006
  Posts
  1,595
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Din cite stiu banda de 900 Mhz(cele 122 de canale) e impartita 50%-50% intre Vodafone(prima jumatate a benzii) si orange,restul.La inceput canalele erau intercalate(ca se alocau benzi de frecventa de specialisti din birou,nu de pe teren),si apareau la probleme...
  Pai daca vor trebui cedate canale in aceasta banda si altor operatori,se va ajunge la congestie pentru operatorii care folosesc aceasta banda in anumite locuri,iar cei care nu detin telefon dualband vor fi afectati cel mai mult.Din moment ce ai fost primul pe piata,ai dreptul la cele mai bune frecvente.Odata ocupate,gata nu mai e loc pentru altii.daca se trece la liberalizare,atunci sa se faca asta si in benzile radio alocate activitatii de dispecerat TAXI.
  Imi aduc aminte ce scandal era cind Cosmorom avea exclusivitate pentru banda de 1800 de Mhz,si alti operatori faceau teste pentru a instala microcelule in zone cu congestie.Atunci nu a mai venit nicio directiva sa ii oblige sa lase si alti operatori acolo,mai ales ca numarul de canale e mult mai mare,si nu se foloseau decit foarte putine.
  DM 500S,Hyundai Digicablu,Humax DIGI C HD,Diablo CAM,VU+ UNO,HH DM3800s,Triax TDA110,Inverto single black

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top