Arestarea milionarului Sorin Ovidiu Vīntu a născut un val de speculaţii privind īnstrăinarea unora dintre afacerile lui! La “bursa zvonurilor”, ultima ştire lansată pe piaţă se referă la vīnzarea postului Publika TV, pe care miliardarul īl deţine la Chişinău. Mai mult, se vorbeşte chiar şi de o sumă exactă şi de un cumpărător: 7.000.000 de euro, iar cel interesat să pună mīna pe televiziunea respectivă ar fi oligarhul basarabean Vladimir Plahotniuc.
Vīntu a lansat Publika TV anul trecut. Surse din anturajul afaceristului romān ne-au mărturisit faptul că īntreaga investiţie a costat 4,8 milioane de euro! “Boom”-ul de audienţă scontat a īntīrziat īnsă să apară, iar īncasările din publicitate dovedesc faptul că socoteala de la Bucureşti nu s-a potrivit cu cea de la Chişinău.
Publika TV a “acaparat” astfel doar 0,5% din piaţa de publicitate din Moldova, ceea ce īnseamnă că īnregistrează lunar venituri īntre 30 şi 50 de mii de euro. O sumă ridicolă īn comparaţie cu previziunile făcute la momentul lansării postului.

Ar avea motive să o vīndă!

Postul TV ar fi aşadar, acum, o “gaură neagră”. Sursele noastre spun că Vīntu cheltuie lunar cu televiziunea de la Chişinău īn jur de 175.000 de euro, īn condiţiile īn care, la īnceput, scotea din buzunar īn fiecare lună aproximativ 300.000 de euro!
Un calcul simplu arată că, īn cel mai fericit caz, afaceristul romān pierde lună de lună aproape 125.000 de euro. Deci are motive să vīndă afacerea!
Īn ciuda acestor cifre, Vīntu neagă că ar exista vreo intenţie din partea sa să vīndă televiziunea. “Nici pomeneală să vīnd Publika TV”, declară afaceristul īn exclusivitate pentru ziarul “Naţional”.
Īn realitate, susţin sursele noa.stre, problema este că preţul cerut, şi anume 10.000.000 de euro, nu atrage prea mulţi “clienţi”.

Nici o ofertă concretă!

Singurul mogul de la Chişinău considerat īn stare să plătească o asemenea sumă este Vladimir Plahotniuc, un apropiat de-al fostului preşedinte moldovean Vladimir Voronin. Plahotniuc are deja trei televiziuni: “Prime TV”, liderul de piaţă din Moldova (un soi de PRO TV), “2 Plus” (care retransmite “Antena 1”) şi īncă o televiziune pentru tineret.
Afaceristul chiar a făcut o contraofertă verbală de 7.000.000 de euro pentru Publika TV, dar discuţia s-a stins fără să se treacă la negocieri.
Un apropiat de-al miliardarului basarabean a povestit reporterilor noştri c㠓Vlad (n.n. – aşa cum este cunoscut Vladimir Plahotniuc) a aruncat o sumă, dar e decis să intre la negocieri doar dacă preţul scade mult mai mult!” “Nu este interesat să cumpere la 7.000.000 de euro, pentru că Publika nu face atīţia bani! Ce e drept, televiziunea lui Vīntu are studiouri cum nici īn Romānia nu există, darămite īn Moldova. S-au băgat mulţi bani acolo. Cota de piaţă a televiziunii e īnsă mică! Mai nou, cel mai interesat să ia televiziunea lui Vīntu este premierul Filat!”, ne-a mai dezvăluit apropiatul miliardarului basarabean.
Prim-ministrul moldovean Vladimir Filat este, la rīndul său, unul dintre cei mai bogaţi moldoveni şi, logic, ar fi interesat să aibă sub control o televiziune cu răspīndire naţională, cum este Publika TV.
Filat are la Chişinău o presă īn majoritate ostilă şi ar mai putea echilibra īn acest fel jocurile politice.

E obligat să mai scadă din preţ!

Pe līngă premierul basarabean şi Plahotniuc s-a mai vehiculat şi un alt nume ca potenţial cumpărător al televiziunii lui Vīntu. E vorba despre Anatol Stati, de asemenea un afacerist considerat foarte bogat.
Şansele ca acesta să preia Publika TV sīnt īnsă mici. Fiul său, Gabi Stati, a declarat īn exclusivitate pentru “Naţional” că, deocamdată, altele sīnt priorităţile familiei.
“Dacă tata s-a gīndit peste noapte să cumpere televiziunea, atunci o cumpără, dar nu ştiu aşa ceva! Noi avem alte proiecte īn media”, ne-a spus Gabi Stati.
Un proiect ar fi lansarea săptămīna viitoare la Chişinău a unei publicaţii de paparazzi, care se va numi “Fără secrete”!
Pīnă la urmă, Vīntu nu prea are de unde alege cumpărători, iar scăderea drastică a preţului cerut iniţial – 10.000.000 de euro – este singura variantă ca să vīndă Publika. Asta, desigur, dacă īşi doreşte mult!

Cine este Vīntu?

Potrivit Topului celor mai bogaţi 300 de romāni, Sorin Ovidiu Vīntu are o avere estimată la 1,5 miliarde de euro. Magnatul este proprietarul trustului de presă Realitatea-Caţavencu, dar a dezvoltat afaceri şi īn domeniul imobiliar şi pe piaţa de capital. Vīntu mai are īn portofoliu postul tv Telesport şi s-a retras din presa scrisă, după ce a luat decizia să īnchidă ziarele “Ziua”, “Cotidianul” şi săptămīnalul “Academia Caţavencu”.

Cine este Plahotniuc?

Neoficial cel mai bogat om din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc are afaceri īn domeniile petrolier, financiar-bancar, hotelier, dar şi īn media. Averea lui era evaluată la 2 miliarde de dolari, dar anumite cercuri spun că este mult mai mare! Mogulul basarabean deţine principala televiziune de la Chişinău, Prime TV, dar şi alte două posturi TV.

Sursa : http://www.ziarulnational.com/stiri/...rh-basarabean-