Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet or not logged in. Please take a second, login or register here, and in a few simple steps you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Note that lewd or meaningless nicknames are prohibited (no numbers or letters at random) and please introduce yourself in the section for you to meet our community.

PCHOME.RO

Collapse

COLTUL INCEPATORULUI!!

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  COLTUL INCEPATORULUI!!

  Aceasta sectiune se adreseaza in egala masura :

  - celor care fac primii pasi in universul fascinant al receptiei TV satelit
  - celor car vor si pot transmite din cunostiintele lor noilor veniti

  ACEASTA SECTIUNE NU ESTE UN POST ORDINAR ...nu o folositi ca loc de dialog !


  SISTEME DE CODARE A PROGRAMELOR RADIO/TV SATELIT


  MOTTO : Decodarea si vizionarea neautorizata a programeleor satelit este ilegala !

  Sistemele de codare decodare actuale suscita interesul amatorilor de receptie satelit, al specialistilor in codare si decodare cat si al fabricantilor de decodoare si receptoare cu decodor integrat. Am sa incerc in cele ce urmeaz sa fac un inventar al sistemelor de codare/decodare mai degraba decat o analiza tehnica riguroasa.

  - principalele sisteme de codare/decodare, proprietate a detinatorilor lor legali, sint SECA ( Mediaguard) , ****** ( Betacrypt ) , NAGRA , Viaaccess, Conax, VideoGuard, CriptoWorks, PowerVU,...
  - unele din aceste sisteme sint proprietar ( sint implementate numai in receptoare ) si se livreaza receptorul impreuna cu o cartele de subscriptie sau cu o procedura de autorizare ( Videoguard, Criptoworks,PowerVU) acestea sint in general sisteme de maxima securitate.
  - alte sisteme sint de uz general , implementate in module decodor de tip CI ( Common Interface ) numite CAM , activate prin cartele de subscriptie platite periodic ( SECA,******,NAGRA,Viaccess, CONAX) si se preteaza la teste cu mijloace artizanale
  - receptoare cu CI si cite un sistem clasic integrat ( VA, MG, IR, CN, NG) apte sa citeasca direct cartelele respective de subscriptie

  Dupa cum se poate vedea sistemele "clasice" au o arhitectura "clasica" , in timp au aparut implementari neconventionale a acestor solutii generate de interesul amatorilor pentru "testarea" sistemelor de codificare ca si al furnizorilor de programe pentru sporirea securitatii sistemului de criptare.

  Solutiile neclasice de sisteme de decodare sint :
  - soft CAM-uri sisteme soft implementate ca suport a unui receptor satelit implementat ca o placa in PC
  ( cazul SkyStar )
  - CAM-uri multisistem ( MagicModule, MatrixReloaded) care pot in egala masura accepta cartele oficiale de subscriptie ca si sisteme de cartele de test ( 6 in 1 ,...)
  - CAM-uri Free in care sistemul poate fi incarcat/reincarcat dupa o tehnologie similara MM sau MR
  - extensii soft ale receiverelor CI ( ex. Humax 5400z ) implementind multisistem prin modificarea soft a unui receptor cu un sistem implementat constructiv
  - receptoare a caror soft integreaza conceptual un multisystem (Dreambox, DBOX2,...) softul lor fiind o imagine Linux care inglobeaza decodoare, emulatoare, sisteme de update on-line...

  Unele din aceste solutii neclasice incorporeaza emulatoare , programe , apte sa genereze pentru o anumita perioada coduri de test valide ca baza de decriptare, utilizarea unui astfel de emulator pentru alte scopuri decat testare este o infractiune !
  Competitia pentru sporirea securitatii sistemelor de codificare a dus la evolutia relatiei intre decodor si cartele de subscriptie, acesta evolutie a beneficiat de suportul tehnologic al asa numitelor ( Smart Card )
  cartele inteligente ( procesor cu RAM si EPROM) apte sa actioneze ca o prelungire externa a sistemului de codificare. Smart cardurile ( SC ) au un soft care evolueaza marind astfel siguranta sistemului de criptare fiind un fel de nivel suplimentar de encriptare sporind astfel dificultarea interceptiei ocazionala a cheilor de criptare. Toate sistemele majore de azi , la noile lor versiuni, au la baza astfel de SC. Raspunsul decodificatorilor a fost crearea unor SC apte sa fie reprogramate soft ( un fel de sistem de operare ) astfel incat sa poata fi "partenerul" mai multor sisteme de criptare ( cazul Titanium card ) asa numitele MOSC.

  Materialul are un rol didactic, se adreseaza amatorului, nu-si propune sa epuizeze subiectul si s-ar putea sa contina mici inadvertente generate de dorinta de a face lucrurile accesibile neinitiatilor.

  #2
  Coltul incepatorului - Alegerea unui LNB

  LNB-ul este elementul activ al unei instalatii de antena satelit ! Pentru o mai buna intelegere s-o comparam pe aceasta cu o antena clasica de televiziune tip Yagi ! feedhornul ( piesa conica care concentreaza fascicolul spre interior) este echivalentul elementelor director, oala de Fe sau Al este reflectorul elementul final al antenei Yagi iar dipolului Yagi ii corespunde intern o piesa care are dimensiuni milimetrice !
  Fascicolul colectat si focalizat in LNB contine informatie emisa in banda 10.7 Ghz - 12.8 Ghz ! rolul LNB este sa converteasca aceasta banda de frecvente intr-una mai joasa 0.95Ghz - 2.15Ghz si sa amplifice semnalul care astfel devine compatibil cu intrarea receiverului.
  Elementele de decizie in alegerea unui LNB sint de doua categorii :

  - mecanice - diverse tipuri de antene ( cele circulare de exemplu ) pot avea monturi in care LNB se instaleaza numai daca feedhornul este demontabil, in general aceasta este o categorie mai pretentioasa ! LNB-urile uzuale sint de tip offset universal asta pentru ca astazi , pentru simplitatea montarii si spatiul redus necesar, antenele offset sint cele mai raspindite.
  - electrice - in acesta categorie intra : zgomot propriu ( noise) unde valoarea uzuala este 0.6db si castigul conversiei (conversion gain) unde valorile uzuale sint 50-60db

  Alegerea dupa caracteristicile electrice este un element de finete deoarece presupune sa avem conturate dificultatile de receptie a surselor de semnal ! Daca dorim sa receptionam programe emise cu spoturi fata de care sintem la limita posibilitatilor de receptie ( marginea footprint) evident un LNB cu zgomot foarte mic ( ex. Invacom 0.3 dB) este un ajutor pretios ! deasemenea castigul conversiei ridicat ( fabricantii de mare marca dau o plaja a dispersiei mai strimta ex. >56dB ) poate contribui la realizarea obiectivului propus.

  Trebuie spus ca oricat de performant ar fi LNB-ul ales el nu se poate compara prin efecte cu marirea diametrului antenei ! Antenele "domestice" sint deobicei de tip offset si au diametre de 0.6-1.2m , functie de zona geografica si satelitul urmarit , si sint cele care se adreseaza "amatorilor" ! In general daca doresti sa urci de la nivelul de "amator" la cel de "pasionat" asta se poate sustine cu o antena tip circular de Al cu diametre de la 1.4m-1.8m !

  Evident materialul meu se adreseaza incepatorilor ! este deci la un nivel de popularizare, contine unele aproximari ... totul cu scopul de a-l face accesibil celui care-si pune aceasta problema pentru prima oara ! Acest material nu poate substitui documentatia tehnica dar poate oferi indicatii valabile celui care nu este de specialitate si nici nu va deveni un as in domeniu !

  Comment


   #3
   Coltul incepatorului - Castigul antenei parabolice

   Aveti aici un link care va permite sa calculati rapid efectul schimbarii antenei cu una mai mare in diametru ! Dupa cum ati vazut deja hartile de tip footprint ale acoperiirii teritoriului terestru prin emisia unui transponder sint date fie direct in diametru antena fie in castig (gain) antena !
   Acest link va permite sa calculati rapid 1 element ( diametrul sau castigul) functie de celelalre trei date :
   - castigul antenei deobicei se calculeaza
   - diametrul antenei (m) se da deobicei
   - eficienta antenei - element constructiv care depinde de : material ( FE,Al) , precizie de executie, offset / circular,... valori tipice > 80 %
   - frecventa - emisiunile actuale sint in banda 10.700 - 12.800 deci o valoare tipica este limita superioara 13.000

   http://www.csgnetwork.com/satantinfocalc.html

   Pentru a ridica un pic valul de pe unitatea de masura dB (decibel) trebuie sa spunem ca este :

   10 * log ( valoare utila / valoare referinta )

   adica castigul in cazul care ne intereseaza :

   gain = 10 * log ( semnal util / zgomot )

   Valoarea teoretica absoluta a castigului unei antene circulare da 1m diametru este de 16000 de unde castigul teoretic (maxim) este de 42 dB pentru antena de 2m diametru valoarea absoluta. este 64000 cu castigul teoretic de 48dB. Trebuie remarcata dependenta (patratica) a castigului absolut functie de diametrul antenei ! ( depandenta de suprafata) precum si interventia unor marimi constructive.
   In acest material apar unele simplificari ale unei teorii pe cat de vaste pe atat de de greu accesibile celui nefamiliarizat cu teoria propagarii campurilor si matematica acestora.

   Comment


    #4
    Coltul incepatorului - reglarea unei antene mobile

    Reglarea unei instalatii mobile de antena este una din chestiunile frecvent puse de cei care se afla pentru prima data in fata acestei probleme. In materialul care urmeaza vom incerca sa explicam pe intelesul incepatorului problematica generala ca si secventa logica a operatiilor necesare setarii sistemului de antena.

    Satelitii de televiziune geostationari se gasesc pe niste orbite aflate in plan ecuatorial ( aproximativ ) si se prezinta observatorului terestru ca apartinind unei aceleasi curbe - curba polara. Apogeul local al curbei polare este intodeauna la sudul observatorului , privind din spatele antenei, satelitii se gasesc la dreapta ( west) si la stinga (est) acestei pozitii. Pozitia satelitilor se defineste in general luind ca reper observatorul aflat la meridianul zero ( Greenwitch). Astfel pentru Romania ( 23-26 grade est) majoritatea satelitilor care prezinta interes se afla la west : Astra 19e, Hotbird 13e, Sirius 5e, Thor 1w, Amos 4w, Intel901 18w, Hispasat 30w.
    Pentru ca o antena terestra sa poata urmari aceasta curba , trecaind astfel de la un satelit la celalalt, ea trebuie sa fie inclinata catre SUD cu un unghi care depinde de pozitia ( paralela ) observatorului terestru.
    Pentru Romania care se gaseste la paralela 45-47 axa de rotatie a sistemului de antena trebuie inclinata la 45 grade catre Nord de unde antena care este perpendiculara pe aceasta axa va tinti la Sud curba polara !
    Acest unghi , numit unghi de elevatie , se corecteaza cu o valoare unghiulara , numita declinatie, si care este la paralela 45 de aproximativ 6-7 grade.

    In practica reglarea unei instalatii de antena mobila necesita doua instrumente :

    - busola , cu ajutorul careia se determina directia exacta a sudului ( acest lucru se face alegind la distanta mare un reper aflat pe directia Sud si care sa poata fi vizat din spatele antenei )
    - polobocul ( nivela cu bula de aer ) dispozitiv simplu cu care masurind in doua puncte putem verifica verticalitatea suportului instalatiei. ( profesionistii folosesc in locul polobocului un dispozitiv mai complex si mai exact numit inclinometru)

    Pasii de urmat la instalarea instalatiei mobile :

    - fixati suportul fix al instalatiei la verticala ( verificati cu polobocul )
    - fixati montura mobila pe suport orientata SUD ( cu busola )
    - puneti pozitionerul antenei la zero ! antena orientata SUD
    - alegeti de pe satelitul cel mai apropiat sudului local ( pentru Romania Arabsat la Constanta si Astra 3A la Timisoara ) un post FTA cu FEC cat mai mare ( 22000, 27500, ...)
    - reglati elevatia antenei , de fapt se regleaza pe o instalatie clasica declinatia, iar pe o instalatie tip HH ansamblul elevatie-declinatie. Aceasta valoare , pentru Romania, este de aproximativ 7 grade, practic antena coboara de la cele 45 grade cu 7 grade spre sud ! si se regleaza fie din suportul reglabil al antenei fie montura mobila poate avea un astfel de reglaj.
    - acum , in principiu , trebuie sa fiti pozitionat pe satelitul de referinta (aflat la sudul local) , evident cu aproximatia erorilor de evaluare ( verticalitate, directia sud, declinatie)
    - cautati atent , cu pasi mici , milimetrici , optimul postului setat !
    - daca a-ti reusit sa gasiti acest post sinteti GATA !
    - stringeti definitiv toate reglajele mecanice

    Daca ati respectat cu maxima exactitate acesti pasi, antena ar trebui sa descrie curba polara cu maxima precizie pe tot arcul vizibil al acesteia. Daca apar erori de traiectorie ele sint vizibile la extremitatile curbei polare , isi au originea in erorile de reglaj initial , si se corecteaza prin incercari succesive.

    Comment


     #5
     Magic Module si Matrix Reloaded pe intelesul tuturor

     Frecventa intrebarilor din Forum despre MM si MR confirma faptul indeobste cunoscut ca "nu exista bancuri vechi ci doar noi nascuti! ".
     Voi incerca sa subliniez in cele ce urmeaza informatiile esentiale despre cele doua module decodor care au deschis o pagina de istorie in domeniu.
     Caracteristica principala a lui MM si MR este faprul ca ele sint decodoare multisistem, adica implementeaza in acelasi modul mai multe sisteme de decriptare : Seca 1 si 2, ****** 1 si 2, Nagra si Viaacess 1 si 2, Betacrypt.
     Concret asta are drept consecinta decodificarea oricarui sistem implementat cu ajutorul unei cartele oficiale de subscriptie valida.
     Daca ar fi numai avantajul enumerat si tot ar fi destul ! iata insa ca cele doua module aduc fiecare cate ceva in plus :

     - MM implementeaza cartele de coduri in sistem 6in1 ( FUN) care pot contine coduri actuale pentru un numar de provideri in oricare din sistemele de criptare implementat si de la versiunea 1.09 Conax !
     - MR implementeaza un sistem de emulare coduri in varianta 1 a sistemelor de baza ( 6in1 fara cartela ! ) si chiar functii de autoupdate pentru Nagra si ******

     Din punct de vedere constructiv MM si MR sint identice ! si au ca originator aceeasi firma Dream Multimedia AG. Tranzitia de la MM la MR a fost generata pe deoparte de problemele legislative avute de MM ( nelicentierea algoritmilor sistemelor de baza ) si de noutatile aduse de MR in materie de emulare de cod. MR este "all legal" fara sa exagereze ... !
     Un modul MM se poate transforma in MR prin rescrierea softului folosind un inscriptor numit CAS Interface in care se introduce MM ( are un slot PCMCIA) si o interfata seriala catre un PC. Modulele MM au suferit si ele o evolutie soft , versiunea actuala este MM 1.11 si se poate scrie folosind un dispozitiv numit Magic loader, o "cartela" care se introduce in MM si pe o interfata seriala se conecteaza la un PC.
     Un modul MR nativ ,sau transformat dintr-un MM, are implementata soft o interfata de comunicare duala :
     - tip cartela FUN care se introduce in modul si de pe care se poate citi integral sau un fragment dintr-o noua versiune completa a softului MR
     - tip UCAS prin care cu ajutorul unui laptop ( prin slotul PCMCIA in care se introduce MR) sau pe interfata seriala ( ca ceea de la MM ) de pe lapto sau PC se poate face prin download upgrade la o noua versiune soft MR
     Pentru a scrie o cartela FUN aveti nevoie de o mica scula Funprogrammer care lucreaza pe interfata paralela a unui PC , simpla ieftina si usor de procurat.
     Noutatea de ultima ora in domeniul utilizarii celor doua tipuri de module este posibilitatea folosirii cartelelor inteligente ( Smart Card) , reprezentantul tipic fiind Titanium , care permit emularea unor sisteme de cartele pana acum considerate "beton armat".
     Interesul publicului pentru aceste module a facut sa explodeze piata modulelor programabile : Joker, Icecript, Freecam... la fel ca si dezvaluirea tehnologiei de "rescriere" a modulor clasice si conversia lor dintr-un sistem in altul.

     Comment


      #6
      Alegerea componentelor unei instalatii satelit

      Alegerea componentelor unei instalatii de receptie satelit este un subiect pe cat de simplu ,
      pentru cel initiat, pe atait de plin de "hatisuri" pentru inepator ! Abordarea echidistanta
      in raport cu diversele solutii comerciale este de asemenea o dificultate pe care ne vom stradui
      s-o surmontam.

      Sistemele actuale de transmisie televiziune prin satelit pot fi clasificate in :
      - sisteme analogice - mostenite istoric de la inceputul anilor 80 , mentinute in functiune in ciuda
      limitelor tehnice inerente transmisiei analogice ( largime de banda mare neeconomica). In sistemul
      analogic semnalul de televiziune este reprezentat in aceeasi tehnologie ca la transmisiile terestre
      fiind expus acelorarsi interferente fara posibilitate de corectie de erori. In sistemele analogice,
      la inceputurile transmisiei satelit, pe un satelit, in banda 10.7GHz - 11.7GHz incapeau maxim 32
      canale folosind ambele polarizari.
      - sisteme digitale - reprezinta marea majoritate a canalelor de televiziune satelit actuale, tehnologia
      folosita , reprezentarea digitala ( MPEG2) in care unui cadru TV i se asociaza o reprezentare comprimata
      ( similar JPG) ingustind astfel banda si permitind astfel transmisia simultana a sute de canale pe acelasi
      satelit ( pe satelitul Hotbird sint circa 800 de canale de televiziune digitala si 300 canale de radio
      digital si 25 calale TV analogic !).

      Vom discuta in cele ce urmeaza numai despre sistemele de televizune digitala care polarizeaza exclusiv
      interesul amatorilor acestui domeniu. Inca de pe vremea televiziunii analogice, in afara canalelor Tv
      de tip comercial ( care se finanteaza prin reclama) au aparut canale specializate de film , codate
      pentru restrictionarea accesului , cu subsciptie platita periodic . Canalele de televiziune digitala
      actuale se supun acelorasi reguli : canale comerciale sau nationale ( necodate - FTA Free To Air ) si
      canale specializate ( uzual grupate in pachete ) acoperind principalele domenii de interes ( stiri,
      cultura, muzica, film, sport,...) codate pentru restrictionarea accesului publicului larg.

      Este evident ca prima optiune a celui care doreste o instalatie de receptie satelit este asupra tipului
      programelor dorite : FTA sau codate. Aceasta alegere trebuie sustinuta de o informare prealabila asupra
      canalelor FTA accesibile si structura programelor. Alegerea intre FTA si ALL ( toate , codate si libere )
      are evident serioase implicatii financiare determinind tipul receiverului ( FTA sau CI) si daca este cazul
      suportul de decriptare necesar.

      O alta optiune majora la care trebuie dat un raspuns este tipul instalatiei de antena : fixa
      ( in cazul cand interesul se focalizeaza exclusiv asupra programelor transmise pe un singur satelit) si
      mobila ( atunci cand ne dorim libertatea de a explora spectrul tuturor satelitilor vizibili ).

      Alegerea antenei propriuzize are la baza doua criterii :
      * constructiv ( parabola circulara sau antena offset) ambele sisteme rezulta prin sectiunea unui paraboloid
      de rotatie, criteriul practic de alegere ar putea fi spatiul de amplasare (mai mic pentru offset) si faptul
      ca iarna in antena circulara se colecteaza zapada si deci ea trebuie sa fie accesibila in scopul curatarii.
      * dimensional - acest criteriu presupune cunostiinte despre dificultatea de receptie a semnalului provenind
      de la transponderele unui anumit satelit , in general(cu exceptia satelitilor nordici Thor si partial
      Sirius precum si unele pachete italiene ) antene cu diametrul de 0.9 - 1.2 m sint suficiente.
      Pentru receptia in conditii speciale ( programe aflate la limita extrema a footprint ) se recomanda antene
      mai mari, diametre de 1.5-1.8 m fiind o solutie de bun simt. Materialul din care este confectionata antena
      are si el o contributie la performantele ei, aluminiu da performante superioare dar si un pret pe masura.

      Sa incercam sa definim compozitia unei instalatii satelit :

      *nucleul de baza
      receiverul ( stationar sau placa in PC)- ( FTA sau CI )
      convertorul ( LNB ) uzual 0.6db
      antena ( circulara sau offset ) (0.9m la 1.8m)

      *sistemul mobil
      pozitioner ( dispozitiv de comada motor si memorare pozitii satelit)
      motor ( dispozitiv de actionare antena)
      montura mobila ( sistem de fixare care permite rotirea antenei)

      *sistem de decriptare
      daca receiverul de tip CI si nu are un sistem de decriptare din constructie ,el poate fi adaugat sub forma
      unui modul extern (CAM) care implementeaza sistemul dorit ( Seca,******,Nagra,Conax,Viaaces,...) sau un modul
      de tip multisistem ( Matrix Reloaded ) in care sint implementate toate sistemele enumerate.

      Am incercat sa dau o imagine "practica" a structurii unei instalatii receptie TV prin satelit, avaind in vedere
      si eventuala etapizare a investitiei ! banii nu aduc fericirea ! dar si fara ei este greu de trait ! asa ca ei
      trebuie cheltuiti rational si modelul de mai sus poate fi interesant pentru cei cu resurse limitate..si sint
      destui acestia !

      Comment


       #7
       Editoare de "settings"

       Prin editoare de "settings" , in sens general , se intelege aceea categorie de programe care creaza, actualizeaz, transmit si receptioneaza fisierele cu datele receiver relative la :

       - definitii specifice satelitilor ( informatii de tip diseq , usals )
       - definitii specifice transponderelor unui satelit ( frecventa, polaritate, symbol rate SR, algoritm de corectie FEC )
       - definitii specifice camalelor de pe un transponder ( tip canal radio/tv , nume , PID, APID,PCR,SID )

       Dupa cum se vede exista o multitudine de informatii care trebuie/pot fi gestionate ( nu toate obligatorii ) functie de facilitatile constructive ( software cu deosebire ) ale receiverelor digitale actuale. Din pacate , din motive inca neintelese de mine, fabricantii se incapatineaza sa intretina standarde "de firma" in reprezentarea acestor informatii. Daca pentru reprezentarea interna ( in memoria eprom/flash a receiverului ) un standard de firma mi se pare logic pentru ca tine de modul de organizare si viziunea programatorilor , reprezentarea externa in standarde de firma tine mai degraba de orgoliul fabricantului decat de o logica de bun simt !

       Acest inconvenient a fost sesizat de SATCODX ( www.satcodx.com ) care au propus un standard de :

       - reprezentare externa a informatiilor ( settings ) receiver
       - protocol de comunicatie ( transfer ) de la si spre STB

       Multi fabricanti importanti actuali au in vedere existenta acestui standard implementand-ul pe receiverele digitale actuale castigand astfel in atractivitate si simplitatea a suportului tehnic. SATCODX intretine o baza de date actuala cu definitiile specifice tuturor satelitilor cunoscuti si vizibili din Europa si nu numai. Plecand de la baza de date SATCODX dar nu numai o serie de programe permit importul unui fisier de settings in format satcodx sau proprietar ( standard de firma ) si implementeaza functii de manipulare pentru setari : sateliti , transpondere si canale, salvare de fisiere ( in diferite formate) si comunicatia cu receptorul.

       Toti marii fabricanti promoveaza programe de comunicatie si/sau editoare de settings pentru a putea gestiona procesul de actualizare soft de baza ( firmware ) si date de aplicatie ( sateliti , transpondere, canale),
       nivelul tehnic , documentarea si analiza de baza a acestor programe se dovedeste ca reflecta diversitatea lumii care ne inconjoara ! de la cele mai bune ( Humax ) la cele mai proaste ( Strong ) !
       In cele ce urmeaza voi face un inventar sumar a catorva programe, mai degraba in scopul enumerarii unor functionalitati , care sa creeze imaginea acestei problematici .

       SATCODX - aplicatia permite selectia unui numar de sateliti, alegerea tipului de programe ( radio,TV,date),
       alegerea FTA sau codat , alegerea sistemelor de codare, limba de origine ... si crearea din aceste optiuni a unui profil de selectie pe baza caruia dintr-o baza de date generala extrage setul corespunzand criteriilor asupra caruia s-a optat. Fisierul selectat, pe baza profilului , poate fi vizionat si salvat intr-un numar de formate, cel propus de SatcoDX sau unele foarte populare , sau daca receiverul se conformeaza standardului de comunicatie SatcoDX poate fi transmis catre receiver folosind un cablu serial ( null-modem).

       HUMBOX - alegerea acestui program nu este intamplatoare ! el fiind in opinia mea cel mai evoluat editor de settings din cele pe care eu le-am evaluat. HUMBOX este unul din cele vreo 12 editoare existente in lumea ( foarte larga dealtfel ) a fanilor Humax ! HUMBOX este editorul cu ceea mai solida analiza de problema gandit in egala masura dinspre utilizator cat si spre rezolvarea aspectelor tehnice ale reprezentarii corecte si actuale a datelor de aplicatie receiver. In HUMBOX se poate totul ! si are grija sa rezulte un fisier de settings valid ! mare lucru !

       SETEDIT - familia acestor editoare este un caz special ! autorul a acoperit prin diversitate un mare numar de fabricanti de receptoare, din pacate analiza de tip facilitati utilizator este deficitara, programul este rudimentar, are anomalii grave si ...costa 50 de Euro ! Daca insa sinteti in situatia de a nu avea nici un alt program pentru receiverul dvs. luati SetEdit ca pe un rau necesar !

       Comment


        #8
        Sisteme si echipamente de decodare

        Scopul acestui material este sa sintetizeze principalele pachete europene, satelitii gazda si sistemul de criptare.
        Unele din aceste pachete sint transmise simultan in mai multe sisteme de criptare pentru compatibilitate. Evident aceasta lista nu este inghetata si migratia catre sisteme de criptare mai sigure este o tendinta constanta a ultimilor doi ani. Din aceasta lista lipsesc pachetele codate PowerVU ele fiind adresate redistribuirii profesionale si nu catre publicul larg.


        28.2E Astra 2A/2B Sky Active Videoguard
        23.5E Astra 3A Kabel Deutschland NAGRA2
        19.2E Astra 1C/E/F/2C Digital SECA2
        19.2E Astra 1F/1H Premiere NAGRA2
        19.2E Astra 1G UPC Direct Criptoworks
        19.2E Astra 1G/1H Canal+ France SECA2
        19.2E Astra 1G/1H Canal+ Holland SECA2
        13.0E Hot Bird 1/4 Cyfra SECA2
        13.0E Hot Bird 2/3/4 Nova IRDETO2
        13.0E Hot Bird 2/3/4/6 Sky Italia SECA2
        13.0E Hot Bird 3 Cyfrowy Polsat NAGRA1
        13.0E Hot Bird 4/6 TPS TPScrypt
        13.0E Hot Bird 4/6 AB Sat VIACCESS1
        5.0E Sirius 3 Viasat VIACCESS1
        1.0W Thor 2/3 Canal Digital CONAX
        4.0W Amos 1/2 Yes VIDEOGUARD
        30.0W Hispasat 1C/1D Digital+ NAGRA1
        30.0W Hispasat 1C TV Cabo NAGRA1

        Vizionarea programelor codate fara o cartela de subscriptie oficiala este o infractiune, consfintita astfel de legislatia europeana. Toate sistemele enumerate la versiunile lor 1 si 2 functioneaza pe receiverele dedicate si CAM-urile oficiale folosind o cartela oficiala de subscriptie.

        Videoguard, Criptoworks sint sisteme proprietar folosind o procedura de activare a cardului de subscriptie. Aceste sisteme sint considerate ca fiind extrem de sigure si nu exista informatii care sa nege acest lucru ...inca !
        In cele ce urmeaza voi face o trecere in revista a solutiilor de test si evaluare a sistemelor de codare.

        IRDETO2,NAGRA2 - poate fi vizionat numai cu cartele oficiale de subscriptie data fiind relativa noutate a aplicarii acestor sisteme

        SECA2 - emulat pe Dreambox,DBOX2,SS2 si functioneaza pe MM si MR cu cartele Titanium ( pentru unele pachete)

        NAGRA1 - functioneaza pe MM cu cartele in format 6in1 sau Titanium

        IRDETO1 functioneaza pe MR in mod AU (autoupdate) sau cu Titanium functioneaza emulat pe SS2,Dream sau DBOX2

        VIA1 - functioneaza pe MM (6in1) si MR(intern) functioneaza emulat pe SS2,Dream, DBOX2

        CONAX - functioneaza pe MM(intern) sau cu Titanium

        TPScript - este o varianta de Viaccess 1 si functionaeza pe MR functioneaza emulat pe SS2,Dream,DBOX2


        Un caz aparte este Dragon CAM pe care din motive de noutate relativa si necunoastere dintr-o experienta personala nu l-am introdus in referintele de mai sus. Din fisa tehnica a lul Dragon CAM rezulta ca ar fi un "22 in 1" adica ca implementeaza toate sistemele enumerate ( exceptind Videoguard ) si plus altele mai rar raspindite.

        Evident pentru a va putea construi/actualiza imagini software sau carduri de test aveti nevoie de un echipament specific :

        MM - CAS interface sau Magic loader pentru update soft si
        FUN programmer pentru cartela tip 6 in 1
        MR - CAS interface, Laptop , serial card sau FUN card pentru
        scriere/update software si FUN programmer daca scrieti
        soft folosind FUN 4,5,6
        Titanium - acest card se scrie cu orice programator care accepta
        modul Phoenix ( 3.57 MHz ) - Infinity USB, Smart Mouse,...
        Dragon - Dragon CAM se scrie cu CAS2 interface iar cartela loader
        se scrie cu Infinity USB in modul 6 MHz


        Lista de mai sus este dedicata orientarii incepatorului si nu are pretentia epuizarii subiectului. Lista contine importante omisiuni ( in ochii specialistului) cum ar fi referintele la CAM-uri de genul : Joker, Icecript,Freecam... pe care va marturisesc ca nu le cunosc, ar fi si greu tinind cont de avalansa lor...o moda evident ! ...o afacere cu siguranta !

        Comment


         #9
         MATRIX RELOADED - Manual de utilizare

         MATRIX RELOADED - Manual de utilizare

         Titlul este pretentios , el neemanind de la producator, si reprezinta o incercare de a prezenta sumar intr-o forma organizata principalele aspecte de utilizare ale interfetei de control a CAM-ului Matrix Reloaded.
         Frecventa intrebarilor despre acest subiect si "sfiala" incepatorului in fata necunoscutului ma face sa cred ca vom umple un gol de informatie necesara,

         Interfata utilizator a modulului Matrix Reloaded se activeaza plecand de la meniul general al receiverului gazda. In meniul receiverului aveti cu siguranta o rubrica COMMON INTERFACE dati OK si vi se va deschide un meniu care va arata cum sint ocupate cele doua sloturi CI. In unul din aceste sloturi ve-ti vedea textul MR 1.0XX - el este ! prietenul nostru ... Matrix Reloaded , dati OK si va aparea textul ...wait...si dupa cateva secunde v-i se afiseaza meniul principal Matrix Reloaded !

         1. Card information

         Aceasta rubrica serveste la analiza informatiilor generale, vizibile , despre cartela de subscriptie introdusa in lectorul de carduri al lui Matrix. Este o functie utila pentru analizatehnica a unui card.

         2. Edit NAGRABOX key

         Sectiunea este dedicata cazului special a receiverelor dedicate NAGRA. Regulile utilizate sint cele de la Edit CAS key.

         3. Edit CAS key

         Aceasta este una din functiile esentiale ( poate ceea mai interesanta) oferita de interfata Matrix Reloaded, ea permite succesiv :

         - selectia sistemului de encriptare ( ****** 1, ****** 2, Viaacess 1,...)
         - selectia unui provider in acest sistem
         - selectia key-ii de actualizat pentru acest provider
         - actualizarea in grupe de doaua cifre hexa introducind de pe tastatura numerica a telecomenzii cele trei cifre zecimale urmate de OK si repetind aceasta procedura pina la epuizarea grupelor hexa dupa care se trece la urmatorul cod ( daca exista )

         Daca ati gresit la introducerea unei grupe...nu este o catastrofa , reveniti in meniul principal, alegeti LOAD DEFAULT KEY, Matrix va reincarca cheile definite la editia versiunii pentru toti providerii !

         4. Blocker

         Aceasta sectiune este dedicata activarii si dezactivarii sistemelor de blocare a functiilor de reset "dusmanos" incluse de provider in fluxul de date pentru combaterea cartelelor pirat ! Gurile rele spun ca Matrix nu poate face AU pe Nagra si ****** daca aceste doua sint cu blockerul ON, deci daca constatati schimbarea codului puneti BLOCKER OFF, reporniti si asteptati 3-5 minute pana constatati AU sau ... renuntati in asteptarea noii versiuni sau a codurilor actuale !

         5. System upgrade

         Aceasta functie este dedicata incarcarii unei noi versiuni complete de Matrix citind-o de pe cartele de tip FUN. Pentru a putea fi citita noua versiunea trebuie "sparta" (MR10xx.BIN) folosind programul FUNSPLITTER, in segmente de dimensiunea FUN cardului pe care-l aveti ( FUN4, FUN5,FUN6) pe care le ve-ti scrie in FUN card cu ajutorul unui programator adecvat si a programului FUNPROM. Interfata functiei va v-a ghida pana la sfarsitul procesului. Dupa incheierea upgrade-ului receiverul se restarteaza avaind grija ca el sa fie programat pe un post FTA ! ( aceasta este o conditie de initializare a versiunii MR1.07x ).

         6. Load default key

         Aceasta functie a fost deja detaliata. Ea a fost introdusa avind in vedere relativa complexitate a procesului de actualizare a codurilor. Utilizatorul trebuie sa se familiarizeze cu transformarea codului din hexa in zecimal ( program disponibil la www.matrixcam.com ) sau sa caute fisiere de chei actuale care contin echivalenta.

         7. Information

         Aceasta sectiune este dedicata analizei tehnice a propriului cam.


         Esenta ( si noutatea ) se afla in sectiunea de actializare key ! si nu surprinzator o ve-ti regasi aproape identica si la DragonCAM alt decodor multisitem care face moda !

         Comment


          #10
          MATRIX RELOADED - Manual de actualizare

          Tipuri de actualizare MR:

          - cartela FUN6
          - Laptop
          - Cas Interface

          Cum se actualizeaza cu laptopul:

          - se da jos programul loader de aici http://www.matrixcam.com/zips/loader_setup.exe

          - in cazul in care aveti Win9x/ME trebuie puse driverele manual...le gasiti aici
          http://www.matrixcam.com/zips/matrix-windriver.zip

          - introduceti CAMul in PCMCIA si daca totul e in regula trebuie sa-l recunoasca "DVB CA Module"

          - porniti programul LOADER; selectati CAM0; File Open fisierul.upd; Download Firmware;

          - dupa ce termina scoateti CAMul, il bagati din nou, il lasati 1 minut in laptop si dupa aceea il scoateti - asa se initializeaza si nu mai trebuie initializat in receiver -

          ***CAMul nu e recunoscut pe toate laptopurile. Exista un set de patchuri pt driverele WINGOZE dar momentan nu am acces la linkul respectiv. O sa revin cu informatia.

          ..sper ca am fost de ajutor

          Comment


           #11
           Sisteme multifeed !

           Pentru ca subiectul a fost abordat in mai multe randuri si in jurul lui sau iscat unele controverse vom incerca sa definim principiile unei instalatii multifeed. Instalatia multifeed este o antena prevazuta cu un sistem de mai multe LNB-uri montate in focarele satelitilor doriti. Practic pe suportul LNB-ului principal se fixeaza o regleta in unghi sau un suport semicircular ( un segment de cerc ) pe care se fixeaza LNB-ul din focarul principal iar la dreapta si stinga lui LNB-urile din focarele secundare. Focarele secundare se localizeaza respectind principiile reflexiei : daca stam cu fata la antena la stinga noastra se reflecta spotul satelitilor aflati la dreapta !
           Pana aici lucrurile par a fi simple ! cu o conditie...in focarul principal sa se gaseasca satelitul de la apogeul local al curbei polare ! de ce aceasta conditie ? simplu pentru ca fata de apogeul local al curbei polare diferenta de elevatie a satelitilor aflati la est si vest pe un unghi de 10-15 grade este de cca. 2 grade ( deci nesemnificativa) si toate LNB-urile din acest arc de 20-30 de grade se pot monta la orizontala locului !
           Evident "artistii" pot viola regula apogeului local ! eu am montat combinatia Hotbird-Sirius (13e - 5e) , fiind in RO cu apogeul la 23.5 est ! , si aceasta operatie a necesitat ( cu Sirius in focar ) montarea lui Hotbird mai jos cu 3-4 cm ! Daca dati o cautare pe forum ve-ti gasi doua posturi excelente ale lui Luky care va arata fotografiile a doua asfel de sisteme ! care acopera un arc de cerc de 30 grade ! dar respecta regula de aur : SIMETRIA FATA DE APOGEUL LOCAL AL CURBEI POLARE !

           Succes !

           Comment


            #12
            Receptoare FTA "patch-uite" !

            In ultimele 6 luni am constatat aparitia unor patch-uri aplicate softului unor receptoare FTA care le transforma pe acestea intr-un receptor cu Matrix incorporat ! este evident o exagerare dar ele decodeaza unul sau mai multe sisteme clasice cu performante uneori remarcabile. Intre receptoarele mai cunoscute pe piata romaneasca enumeram : Strong 4125 , LAZER 2003FTA si DK 1102s. Enumerarea vizeaza numai acele receptoare pe care le-am testat ( fie si numai partial ) si nu are pretentia epuizarii listei. Aceasta tehnica este mai degraba un carlig comercial ... scopul...vanzarea la un pret modic ( sub 100 USD ) a unui receptor care cel putin la inceputul folosirii sale da satisfactie ! Cu rare exceptii softul "patchuit" nu are suport tehnic , nu are editoare de settings si chiar lipseste suportul de download/upload ! curata capcana !
            Vom enumera, sumar , in cele ce urmeaza concluziile evaluariicelor trei modele mai sus amintite.

            Strong 4125 - nu are modulator, grefa "patch" peste softul original , decodeaza principial cele patru sisteme de baza dar l-am testat doar in IRD ( atit cat mai este ) si TPS. Are suport de actualizare chei din telecomanda ! Exista suport de download ! ( catre receiver) program + soft STB ! Din surse sigure : nu merge NAGRA !

            LAZER 2003FTA - are modulator, patchul este un soft complet nou, teoretic stie patru sisteme, practic testat si functional TPS si ****** ! are suport de actualizare chei de la TLC, nu are suport de download/upload ! nici program nici soft stb ! Ultima ora : ba are !

            DK 1102s - nu are modulator , patchul este un soft nou ! VOLGA II care are un suport soft activ ! Este ceea mai evoluata solutie soft de la aceasta categorie de receptoare ! importa un SoftCAM.key si stie tot ce este acolo ! si nu numai ! In spatele solutiei soft complete se afla o echipa activa si competenta !

            Aceste consideratii au scopul de a aduce putina lumina acolo unde circula mai degraba un "folclor" datorita discretiei de inteles a distribuitorilor ! Surpriza ceea mare este comportamentul de exceptie in timpul decodarii si manevrelor de mutare de pe un canal si cod pe altul ! explicatia ... un procesor de 80MHz 32 biti fata de procesoarele de 30MHz uzuale pe CAM-uri

            Comment


             #13
             Apogeul curbei polare

             Dupa cum deja ati vazut , reglajul de baza al unei instalatii mobile este : alinierea sistemului pe directia SUD , adica acolo unde este apogeul local al curbei polare. In cele ce urmeaza voi incerca sa fixez valorile specifice pentru 4 locatii din Romania.

             Timisoara ( punctul cel mai vestic ) - ( idem Oradea , Satu Mare )
             lat=45.759N long=21.229e satelit : Eutelsat II f3

             Cluj-Napoca (idem Craiova, RmValcea,Sibiu,Alba Iulia, Baia Mare )
             lat=46.767N long=23.600e satelit : ASTRA 3A

             Bucuresti ( idem Ploiesti , Brasov , Tg Mures, Suceava )
             lat=44.433N long=26.100e satelit : ARABSAT

             Constanta ( punctul cel mai estic) ( idem Iasi , Galati)
             lat=44.183N long=28.650e satelit : ASTRA 2

             Nota : scuzati aproximarea unor localitati !
             Reamintesc faptul ca alegind ca pozitie O ( zero ) a sistemului setarile de maxim pe satelitul de la apogeul local , sistemul mobil va fi practic perfect aliniat pe toata curba polara ! SUCCES !

             Comment


              #14
              UPGRADE soft receptor

              UPGRADE SOFTWARE - un pas important !

              Softul de aplicatie a oricarui receptor trece printr-un proces de evolutie naturala generata de :

              - necesitatea ridicarii anomaliilor de functionare
              - adaugarea de noi functionalitati
              - suport pentru noi tipuri de CAM-uri.

              Evident posesorul unui receptor doreste sa obtina maximum de performanta si functionalitate a echipamentului achizitionat, lucru posibil numai prin "upgrade" la o noua versiune a softului instalat. Operatia de upgrade soft consta in rescrierea memoriei nevolatile ( eeprom, flash) a receptorului cu noua versiune de program folosind interfata seriala a receptorului.

              Partile implicate in procesul de upgrade sint :

              - noua versiune soft receptor
              - receptorul
              - programul de comunicatie
              - cablul de conexiune seriala

              Noua versiune soft receptor trebuie sa provina de pe canale oficiale , sigure , pentru a reduce riscul unui incident cu consecinte grave. Fiecare versiune de soft este specifica unui anumit model de receptor ! orice aproximare poate fi fatala ! In esenta softul este compus din urmatoarele parti mari :

              - loaderul - modul rezident in flash si care se lanseaza la punerea sub tensiune a receptorului si care functional face doua mari servicii : transfera aplicatia din flash ( eventual dezarhiveaza) si realizeaza functiile de comunicatie pe interfata seriala ( daca este cazul )
              - aplicatia de receptie ( receptia propriuzisa, interfata telecomanda, functii de interfata - meniu )
              - datele aplicatiei ( lista de sateliti si caracteristici de antena, lista de transpondere si caracteristici de receptie, lista de programe si optiuni de vizionare)

              Operatia de upgrade poate viza numai aplicatia si datele ei sau inclusiv loaderul. Functiile de upgrade independent loader, soft si date sint implementate in loader sub forma unui protocol folosit in dialogul cu programul de comunicatie. Programul de comunicatie si loaderul constituie un ansamblu care dialogheaza folosint cablul si interfetele seriale ale calculatorului si respectiv receiverului. Rescrierea loaderului este o operatie cu risc maxim ! un incident in aceasta faza poate transforma receptorul intr-un surdo-mut ! prin incident se intelege in egala masura intreruperea procesului ca si scrierea unei imagini eronate !

              Regula de aur este :

              - folosesc numai soft sigur dedicat modelului de receptor
              - daca programul de comunicatie si receptorul permite salvez softul si datele initiale
              - urmand instructiunile de upgrade scriu noua versiune
              - daca se poate si doresc pot rescrie datele salvate
              - in caz de incident , intrerupere sau nefunctionare, rescriu softul initial

              Insusirea acestor principii de baza va poate feri de surprize neplacute !

              Success !

              Comment


               #15
               beginners guide to cryptology

               http://preterhuman.net/texts/cryptol...to_Cryptology/

               Comment               Working...
               X