Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet or not logged in. Please take a second, login or register here, and in a few simple steps you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Note that lewd or meaningless nicknames are prohibited (no numbers or letters at random) and please introduce yourself in the section for you to meet our community.

PCHOME.RO

Collapse

Montura polara antena PF

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Montura polara antena PF

  M-am hotarat sa modific montura de pe antena mea (1.4m de la peruvision) deoarece a capatat joc in surubul de sus.

  Desi as fi vrut sa realizez montura prezentata de maestrul satelescu intr-un alt topic, mi se pare mult prea complicat sa ma apuc sa fac o montura de la zero.

  Pentru inceput am o intrebare legata de calcularea exacta a unghiului de declinatie (uneori am vazut ca mai e numit si unghi offset) si a unghiului de pivotare a antenei.E mai mult o "problema" de geometrie...

  Informatiile de pe satlex conduc la concluzia ca unghiul de declinatie calculat acolo pentru pozitia mea (Buzau) variaza intre 6.09 grade (pe extreme, 100.5E si 50V) si 6.79 grade pe 26E. Variatia nu este liniara, unghiul ramane mare pe satelitii aflati pe sud si incepe sa se micsoreze din ce in ce mai mult cand te deplasezi catre extremitati. Ceva de genul curbei gauss cu un max pe sud. OK, deci cu satlex avem o variatie de 0.7 grade intre maxm si minim.

  Folosind calculatorul de pe http://www.satsig.net/ssazelm.htm rezulta mult mai simplu ca unghiul de offset (declinatia) ar trebui sa fie acelasi indiferent de satelit, si anume 6.13 grade. De asemenea unghiul axului de rotire a antenei este constant, si anume in cazul meu, 45.85 grade. Deci fata de latitudinea unde ma aflu eu (45.15N) gasim la axul pilonului o (aceiasi) abatere de 0.7 grade. Dar nu sunt foarte convins daca calculatorul de pe satsig se bazeaza pe o formula corecta. De ex unghiurile (offset si axul de rotire) nu se modifica indiferent de distanta pana la satelit, inclusiv daca punem zero ca inaltime pentru un satelit (fata de ecuator).

  Intrebarea este care din cele doua calculatoare pot fi folosite? Valorile de pe satlex imi dau un interval in schimb pe satsig am clar valoarea ideala a celor doua unghuri, offset si ax rotire. Mai stiti pe net si alte calculatoare de acest gen?

  Ideea este ca vreau sa pregatesc bucsele din start sa realizeze acest unghi cat mai exact. O abatere de la valoarea ideala ar implica fortarea axului, implicit a rulmentilor, bucelor, etc... Daca las joc (de ex bucse alungite care sa permita miscarea boltului +/- 5 grade pe o directie, perpendicular pe planul antenei), in timp metalul va "lucra" iar jocul va fi din ce in ce mai mare. Poate sunt eu prea scrupulos, dar mi se pare mai corect sa realizez doua bucse care fac legatura intre antena si axul de rotatie fara a forta sistemul in mod inutil, suplimentar.

  Asta ar fi o prima intrebare, mie mi se pare esentiala pentru cum voi gandi fixarea axului de antena. Nefacand o montura pentru uz comercial, adica sa poata fi folosita indiferent de latitudinea locatiei antenei, reglajele necesare as vrea sa le optimizez din start, adica sa le minimizez.

  #2
  pe vremuri se gasea de cumparat precursorul motorului hh, anume rotorul egis actionat de un pozitioner. nu am vazut oferta mai buna, e drept ca si pretul era pe masura

  Comment


   #3
   Nu stiu cum arata acest rotor.
   Poate are legatura cu rotorul respectiv: intamplator in cautarile mele pe net mi-a placut cum a rezolvat un radioamator solutia rotirii antenei sale verticale. http://www.radioamator.ro/articole/print.php?id=872
   Rulmentul axial sustinea toata antenna, plus folosirea ingenioasa a unui multiplicator.

   Revenind la subiect, m-ar tenta sa adaptez solutia unei monturi polare (pentru o antenna Patriot de 3m) gasita intr-un manual de instalare, tot pe net. Din pacate e desigur fara dimensiuni si in plus trebuie ghicit cum se imbina anumite componente. Daca cineva a vazut mai indeaproape o astfel de montura, poate ne spune mai multe. De ex. m-ar interesa daca pe suportii axului (sus si jos, marcat cu steluta) este numai un surub sau e ceva mai complicat. E interesant cum au conceput reglarea unghiului de offset/declinatie.


   Last edited by xyzzyx; 5 December 2018, 21:27.

   Comment


    #4
    http://www.egis-rotor.de/aroto_de.html

    Comment    Working...
    X