PCHOME.RO

Collapse

TVR Somn (TVR Parlament)

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  TVR Somn (TVR Parlament)

  Valentin Nicolau, preşedintele-director general al Societăţii Romāne de Televiziune (SRTV), a declarat īn cadrul unei īntīlniri cu membrii Comisiei de Cultură din cadrul Senatului, ce a avut loc la 15 februarie, că ia īn considerare realizarea unui program de televiziune dedicat īn exclusivitate redării activităţii parlamentare.

  Nicolau a spus că pentru lansarea televiziunii nu are nevoie decīt de o sală īn clădirea Parlamentului, unde să īşi amenajeze o redacţie, şi de permisiunea de a pătrunde īn sediul Parlamentului cu instrumentele tehnice necesare difuzării unui astfel de program.

  De asemenea, Titi Dincă, un reprezentant al SRTV care l-a īnsoţit pe Nicolau la audieri, a oferit membrilor Camerei de Cultură din cadrul Senatului o dischetă pe care se afla proiectul acestei televiziuni. Nicolau a arătat că el a venit cu această idee mai demult, dar nu a primit sprijin din partea Parlamentului.

  Discuţia referitoare la noua televiziune a pornit de la un senator PRM care a declarat īn cadrul discuţiilor că televiziunea publică reflectă prea puţin activitatea parlamentară, dīnd exemplu ţărilor străine care au un program dedicat īn exclusivitate acestei preocupări.

  Īn cadrul īntīlnirii, Valentin Nicolau a precizat īn repetate rīnduri că demisia pe care a īnaintat-o Parlamentului este un lucru serios, şi nu a fost făcut īn glumă. El a spus că este nerăbdător să plece din TVR şi să se īntoarcă la vechile sale preocupări. Astfel, Nicolau a precizat că īşi va prezenta, pīnă cel tīrziu la sfīrşitul anului, demisia din SRTV, chiar dacă preşedinţia nu va promulga o nouă lege de organizare şi funcţionare a SRTV.

  Nicolau a spus că este absolut imperativ ca legea 41 să fie schimbată măcar cu un an īnainte de integrarea īn Uniunea Europeană. El a reamintit senatorilor concluziile pe care le-a emis, la vizita sa īn Romānia, directorul juridic al European Broadcasting Union (EBU), care a spus că Romānia este singura ţară din Europa care mai are o astfel de lege. Nicolau a arătat de asemenea că a cerut de mai multe ori schimbarea legii SRTV, dar nu a fost niciodată ascultat.

  Nicolau a mai spus că de două luni se confruntă cu o puternică presiune de ordin politic şi cu o dorinţă a oamenilor politici de a-l schimba din funcţie. Īn acest context, demisia sa, condiţionată de schimbarea legii, reprezintă o modalitate de a stimula parlamentarii să īnceapă să lucreze la noua lege, pentru a-l vedea plecat mai reprede din Televiziune. Astfel, toate părţile vor avea de cīştigat: televiziunea va avea o nouă lege, parlamentarii vor numi un nou preşedinte-director general al SRTV, iar Nicolau se va īntoarce la vechile sale preocupări.

  Ion Mihai Dumitrescu, senator PNL de Dīmboviţa, a concluzionat, īn urma lecturării unui lung material juridic, că, dat fiind că Nicolau şi-a prezentat demisia, Comisiile de Cultură sīnt obligate să i-o aprobe.

  La acuzaţiile unui senator PD din judeţul Bihor referitoare la disfuncţionalităţile din structura SRTV sau la obiceiul atribuirii votului īn Consiliul de Administraţie, Nicolau a spus că īn subordinea sa nu se află decīt acele departamente care nu au putut fi delegate altor directori, iar delegarea voturilor este acceptată doar dacă este dată īn scris, atunci cīnd un membru CA nu poate fi prezent la īntīlniri.

  Referitor la faptul că a achiziţionat de curīnd mai multe autoturisme de teren Jeep Land Rover, Nicolau a spus că aceste maşini au fost cumpărate pentru departamentul de ştiri, reporterii TVR avīnd nevoie să pătrundă pe cele mai dificile terenuri pentru a transmite live.

  Īn final, Nicolau a arătat că principala problemă īn ceea ce priveşte legea de funcţionare a SRTV se referă la depolitizarea legii, prin eliminarea prevederilor referitoare la posibilitatea Parlamentului de a demite preşedintele SRTV prin respingerea raportului de activitate şi prin clarificarea unei distrincţii īntre funcţia de preşedinte al SRTV şi cea de director genereal al instituţiei.

  Raportul de activitate al SRTV pe anul 2004 va fi depus, conform declaraţiilor lui Nicolau, şi potrivit legii, pīnă la 15 aprilie 2005. De asemenea, Parlamentul mai trebuie să voteze īn plen şi raportul pe 2003 respins de comisiile de cultură īn urmă cu un an, a anunţat preşedintele Comisiei de Cultură din cadrul Senatului, Adrian Păunescu.


Working...
X