PCHOME.RO

Collapse

Cine pleaca din TVR impreuna cu Nicolau?

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 0 (0 members and 0 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Cine pleaca din TVR impreuna cu Nicolau?

  Cine pleaca din TVR impreuna cu Nicolau?

  Cei mai amenintati sint Lucian Sirb si Cristian Nitulescu de la Stiri

  Valentin Nicolau va pleca oricum, mai devreme sau mai tirziu, de la sefia TVR. Cel mai devreme dupa ce trece pe la Comisiile de specialitate ale parlamentului, unde a fost invitat la discutii, urmind apoi ca raportul de activitate al Societatii Romane de Televiziune sa fie analizat si votat. Daca acesta este respins, Nicolau mai ramine in Pangratti cel mult trei saptamini. Daca nu, o data cu el vor pleca si o serie intreaga de directori si redactori-sefi. Cei mai amenintati par a fi Lucian Sirb, directorul Stirilor, si Cristian Nitulescu, redactorul-sef al aceluiasi departament. Ei au fost acuzati de Comisia de Etica a TVR de practici care au favorizat PSD.

  In cazul in care raportul “trece” de Comisiile pentru cultura, arta si mass-media din parlament, Nicolau mai ramine presedinte-director general al TVR pina cind este promulgata noua lege de functionare. Proiectul de lege a fost discutat in TVR, dar nu a ajuns la comisii pina acum, ceea ce inseamna ca sederea lui Nicolau se poate prelungi oricit, chiar si pina la expirarea mandatului sau, in vara lui 2006.

  Comercial si politic la TVR

  Din iulie 2002 pina acum, activitatea lui Valentin Nicolau a stat sub semnul a doua mari intrebari. Prima, venita chiar din partea parlamentului si a actualei conduceri a Ministerului Culturii, se refera la transformarea TVR intr-o institutie comerciala. Multi s-au opus cresterii taxei radio-tv, modificare propusa de Valentin Nicolau si de seful Radioului public, Dragos Seuleanu. TVR stringe anual aprope 60 de milioane de euro din aceste abonamente, la care se adauga aproximativ 40 de milioane din publicitate.

  TVR a fost acuzata de nerespectarea in totalitate a interesului public in favoarea interesului financiar. Un exemplu elocvent este transmiterea unor gale de kickboxing pe un post care n-ar trebui sa ofere spatiu unor astfel de transmisiuni. Un alt exemplu este “Surprize, Surprize”, un produs marca Lazarov.

  In scrisoarea deschisa adresata parlamentului, presedintele-director general al TVR trece acest aspect la reusite, clamind independenta financiara fata de bugetul statului, fapt care, in opinia sa, confera institutiei si o mai mare independenta politica.
  Independenta care este cea de-a doua mare problema cu care s-a confruntat Nicolau in timpul mandatului sau. Chiar daca in prezentarea facuta luni Nicolau a spus ca stirile TVR au respectat normele europene cu privire la timpii de emisie acordati autoritatilor publice, majoritatii parlamentare si opozitiei, reprosul adus TVR este altul. Respectiv ca stirile cu privire la fosta putere nu au fost niciodata critice, abordarea fiind de fiecare data pozitiva, in timp ce presa scrisa publica valuri de articole privind marea coruptie din Romania.
  Astfel de lucruri inca se mai intimpla in TVR. Dupa cum declara cei sase protestatari din institutie, a caror scrisoare deschisa am publicat-o in editia de ieri, stirile inca se mai feresc de subiecte “fierbinti” din punct de vedere politic. Adrian Nastase nu a fost mentionat in prima stire despre vinatoarea de la Balc, dar nici afacerile cu marmura ale lui Adriean Videanu nu au aparut in jurnal.

  Soloc si Titi Dinca ar putea parasi si ei TVR

  Valentin Nicolau a recunoscut ca au existat presiuni politice in TVR, dar a sustinut ca nu el a fost instrumentul prin care fosta putere a controlat stirile televiziunii publice: “Au vazut ca nu merge cu mine si au mers mai jos, la redactori-sefi, la directori de departamente”, a declarat Nicolau dupa conferinta de presa de luni.
  Presedintele TVR nu a pronuntat nici un nume. Dar acestea sint cunoscute din mai multe acte interne ale televiziunii publice, unul dintre aceste documente fiind chiar raportul prezentat Consiliului de Administratie la inceputul anului. In document apareau numele lui Lucian Sirb, directorul Stirilor, si cel al lui Cristian Nitulescu, redactor-sef la Stiri. Un alt nume din TVR care apare la sectiunea “incercari de impunere a unor materiale care sa lustruiasca imaginea PSD” este Sanda Taranu, membra in Consiliul de Administratie din partea PRM.
  Nicolau a anuntat ca “unii oameni” vor fi penalizati. Este vorba chiar de cei doi mentionati anterior, Lucian Sirb si Cristian Nitulescu. Activitatea departamentului Stiri este in acest moment monitorizata de Comisia de Etica si Arbitraj, care va preda lunar rapoarte in legatura cu aceasta. Si alte persoane controversate, a caror sedere in institutie a fost asociata de surse din interior cu obedienta fata de orice putere in exercitiu si care au fost inscaunate dupa venirea lui Nicolau, ar putea pleca din TVR. Pe aceasta lista se afla Titi Dinca, director de programe, Paul Soloc, redactor-sef Redactia Social Economic, Elena Voinea, sef departament Stiri externe, precum si toti ceilalti directori de departamente sau de sectii ale Stirilor.

  Sportul ramine. Consiliul de Administratie se agita

  Singurul personaj proeminent dat ca stabil in functie este Vlad Enachescu, directorul Departamentului Sport, a carui prestatie a fost apreciata in repetate rinduri. Printre performantele echipei lui Enachescu se numara transmisiile-mamut efectuate de TVR (Euro 2004, Olimpiada), care au adus publicitate masiva.
  Atmosfera in Consiliul de Administratie este destul de agitata, spun surse din interiorul TVR. Pe de o parte, membrii acestuia (majoritatea de aceeasi parte cu Nicolau) sint convinsi ca in actualul context politic nu au sanse prea mari sa ramina pe loc. Aceleasi surse indica faptul ca Valentin Nicolau si-ar dori sa ramina director general dupa o eventuala separare a postului de cel de presedinte al Consiliului de Administratie, conform noii legi. Zsolt Galfalvi, membru din partea minoritatilor in Consiliul de Administratie, recunoaste ca activitatea Televiziunii e criticabila, dar vrea sa ramina: “Cred ca este mai bine ca mandatul nostru sa fie indeplinit pina la capat”.
  Comisia de cultura din Senat l-a chemat pe Valentin Nicolau la audieri martea viitoare. “Aceasta decizie a venit in urma scrisorilor primite din partea domniei sale, inclusiv acel simulacru de demisie”, a declarat, pentru “Evenimentul zilei”, Adrian Cioroianu, vicepresedintele comisiei. Liberalul intareste afirmatiile colegei sale de partid, Mona Musca, ministrul culturii, care a catalogat demisia lui Nicolau drept un act de narcisism si o dovada de ignoranta. Ministrul se referea la conditionarea demisiei de adoptarea noii legi a TVR.

  Copyright © 1996-2005 Evenimentul Zilei Online.

  #2
  ....sper ca shi Andreea Marin...
  SUNT CURIOS http://antivirus.itbox.ro/

  Comment


   #3
   spirit daca s-ar adeveri (A.M.) , ai bere de baut de la mine pana ajungi la 100 de kg.

   Comment


    #4
    Precizari

    Precizam ca sumele referitoare la bugetul TVR din 2004, publicate in articolul “Cine mai pleaca cu Nicolau?”, din editia de miercuri a ziarului nostru, nu sint 60 de milioane si 40 de milioane de dolari, ci 73 de milioane, incasati din taxa radio-TV, si opt milioane din publicitate. De asemenea, monitorizarea interna a programelor de stiri TVR nu este efectuata de Comisia de Etica si Arbitraj, ci de o comisie numita de Valentin Nicolau, PDG al SRTv.

    Comment    Working...
    X