“Trianon” la Antena 1 !

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  “Trianon” la Antena 1 !

  “Trianon” la Antena 1

  “Trianon” la Antena 1 Filmul interzis in cinematografele din Ardeal va fi difuzat asta-seara la “Tuca”, de la ora 20.15.

  Dupa ce a stirnit scandal si a fost interzis in cinematografele din Ardeal, documentarul “Trianon” va fi difuzat asta-seara pe Antena 1, la Marius Tuca Show. Filmul a fost interzis si in unele retele din Ungaria, sub acuzatia ca prezinta o versiune xenofoba a perioadei 1867-1920 din istoria vecinilor nostri. “Trianon” incepe cu anul in care s-a creat monarhia dualista austro-ungara si urmareste evolutia politica a evenimentelor pina la incheierea primului razboi mondial. Un accent special este pus de regizorul Koltay Gabor si echipa lui pe relatia cu românii din Transilvania si pe faptul ca Ungaria a pierdut Transilvania in urma tratatului semnat in orasul care da numele filmului. Consecintele sint urmarite pina in zilele noastre. Filmul preia teza istoricului maghiar Ern Raffay, care afirma ca metamorfozarea constiintei nationale a elitei maghiare intr-o orientare preponderent liberala a dus la destramarea asa-numitei Ungarii Mari. Consecintele Tratatului de la Trianon sint urmarite pina in prezent.
  In documentar apar si episcopul Tokes Laszlo si un politician maghiar din Slovacia, Duray Miklos, care isi exprima opiniile in privinta drepturilor maghiarilor din afara granitelor Ungariei.

  Difuzarea peliculei in cinematografele din citeva orase transilvanene a atras interzicerea lui la jumatatea lunii ianuarie a anului curent. Masura a fost luata de Ministerul Culturii pentru motivul ca documentarul nu a fost clasificat in Registrul Cinematografiei. Proiectiile filmului fusesera organizate de Asociatia Tinerilor Maghiari.

  La Antena 1, filmul poate fi vazut astazi intr-o editie speciala a lui “Marius Tuca Show”, de la ora 20.15. Dupa epuizarea celor 130 de minute, documentarul va fi dezbatut de invitatii lui Tuca. Realizatorul a ramas consecvent superstitiei sale de a nu-si dezvalui oaspetii.

  Copyright © 1996-2005 Evenimentul Zilei Online.

  #2
  Filmul Trianon, un documentar de inima albastra

  Miercuri, 09.02.2004, postul Antena 1 a difuzat controversatul documentar istoric "Trianon", in regia lui Gabor Koltay. Difuzarea filmului a fost urmata de o dezbatere televizata moderata de Marius Tuca. Regizorul filmului, doi istorici si trei ziaristi au fost chemati sa-si dea cu parerea. Din punctul nostru de vedere, al celor cu telecomanda in mana, am putut constata ca:

  1. Filmul este interesant doar prin insertiile de documente istorice, contine imagini din arhiva excelente dar este lungit inutil prin cantece si versuri patriotice gen "Cantarea Romaniei" (a Ungariei Mari in cazul de fata). Este clar un film de propaganda, slab ca realizare artistica.

  2. Trebuie sa recunoastem ca, dupa Primul Razboi Mondial vecinii nostri de la vest au pierdut doua treimi din teritoriu, printr-un tratat de pace considerat nedrept de catre o buna parte din populatia de etnie maghiara. Incercarea intelectualitatii maghiare de astazi de a analiza greselile propriei clase politica si a conjuncturii internationale care au provocat socul Trianon este indreptatita.

  3. In fine, interzicerea difuzarii documentarului (chiar daca autoritatile de la Bucuresti au revenit ulterior asupra deciziei) nu este o solutie pentru atenuarea frustrarilor acumulate de elitele maghiare din diaspora in cei 75 de ani scursi de la semnarea tratatului de pace de la Trianon. Dimpotriva.

  Comment  Working...
  X