ProViolenta

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  ProViolenta

  Postul generalist de televiziune Pro TV difuzeaza cel mai mare procent de violenta din audiovizualul din Romānia, atīt īn ceea ce priveste frecventa scenelor violente, cīt si ca durata a acestora.

  Aceasta a fost concluzia unui studiu referitor la „Evaluarea reprezentarii violentei īn programele televizuale”, efectuat de Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare din cadrul Facultatii de Sociologie a Universitatii Bucuresti, la comanda Consiliului National al Audiovizualului (CNA) si prezentat la 19 ianuarie īn cadrul unei conferinte de presa ce a avut loc la sediul CNA.

  Studiul a fost realizat īn perioada 29 octombrie - 11 noiembrie 2004 (doua saptamīni consecutive, stabilite de CNA īn calitate de initiator si finantator al proiectului), fiind monitorizate si evaluate 11 programe de televiziune: Acasa TV, Antena 1, B1 TV, National TV, Prima TV, Pro TV, Realitatea TV, TVR 1, TVR 2, Cartoon Network si Fox Kids.

  Īn ce priveste programele studiate, fata de cercetarea similara realizata īn august 2004, īn cea prezenta s-a renuntat la programele de televiziune Atomic TV si MTV, adaugīndu-se īn schimb alte trei televiziuni – Realitatea TV si cele doua posturi de desene animate: Cartoon Network si Fox Kids.

  Conform studiului prezentat de coordonatorul de proiect Ioan Dragan, ponderea violentei din programele audiovizuale a scazut īn luna noiembrie cu 35 la suta fata de luna august 2004, astfel: violenta reala a scazut la sfīrsitul anului 2004 īn medie cu 27 la suta fata de perioada estivala, iar violenta fictionala, cu 43 la suta.

  Numarul total de scene de violenta difuzate de cele 11 programe de televiziune īn perioada monitorizarii a fost de 5.749, iar numarul total de ore monitorizate si evaluate a fost de 822.

  Īn timp ce Pro TV a difuzat cel mai mare grad de violenta televizuala, Realitatea TV si B1 TV au īnregistrat cele mai mici procente de violenta, atīt la īn ceea ce priveste frecventa, cīt si durata scenelor vizate de studiu.

  Īn ceea ce priveste rezultatele pentru cele doua televiziuni de nisa pentru copii, Fox Kids si Cartoon Network, ponderea de violenta a fost de sapte ori mai mare decīt ponderea violentei de pe posturile generaliste, ambele televiziuni difuzīnd mai mult de o scena violenta pe minut. Postul Fox Kids a fost ceva mai violent decīt Cartoon Network, cu un total de 69 de scene violente pe ora, Cartoon Network difuzīnd 63 de scene violente pe ora.

  Īn ceea ce priveste violenta īnregistrata de programe la buletinele de stiri, Realitatea TV a avut cea mai mica frecventa a scenelor violente, de 15 la suta, la polul opus situīndu-se Pro TV.

  Cele mai violente filme si seriale (violenta fictionala) au fost difuzate de Antena 1, de Pro TV, TVR 1, B1 TV si Prima TV. De asemenea, īn cadrul violentei fictionale au fost identificate 2.676 de acte de violenta comise de personajele principale ale serialelor sau filmelor, cu o durata totala de 16 ore. Īn medie, pentru fiecare program de televiziune, au fost identificate zilnic sase personaje principale care comit acte de violenta, cele mai multe astfel de personaje fiind prezente la ProTV, urmat de Acasa TV, National TV si TVR 2. Urmeaza Prima, B1 TV si TVR 1.

  Profesorul Dragan a precizat ca programul TVR 2 a fost singurul care a īnregistrat o crestere a ponderii violentei īn programele audiovizuale fata de studiul efectuat īn luna august 2004.

  De asemenea, el a precizat ca George Becali a avut cel mai violent discurs dintre candidatii la alegerile prezidentiale, fiind urmat de liderul PRM Corneliu Vadim Tudor. Presedintele Romāniei, Traian Basescu, a īnregistrat un grad scazut de violenta īn cadrul dezbaterilor din campania electorala, dar de opt ori mai ridicat decīt cel al contracandidatutui sau, Adrian Nastase.
  Īn raportul de cercetare se mai mentioneaza ca „daca īn numeroase tari care constituie modele de strategie īn politica editoriala pentru televiziunile din Romānia se constata o dubla tendinta: una pozitiva, de reducere progresiva a numarului, a ponderii si a duratei īn programe a scenelor de violenta „reala” si „fictionala”, iar alta negativa, de amplificare a intensitatii/negativitatii actelor de violenta mediatizate (ca efect al actiunii instantelor de reglementare a audiovizualului si al campaniilor antiviolenta ale societatii civile), la noi īn tara violenta televizuala se mentine la cote ridicate sub toate trei aspectele”.


Working...
X