PCHOME.RO

Collapse

TV romanesti platesc bani grei pentru stirile externe

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  TV romanesti platesc bani grei pentru stirile externe

  Televiziunile romanesti platesc bani grei pentru stirile externe

  Cosmin Tupa
  Luni, 18 Octombrie 2004

  Posturile de televiziune romanesti si-au obisnuit telespectatorii cu transmisiuni in direct preluate de la posturile de stiri din strainatate, de cite ori este vorba despre un eveniment important sau de ultima ora: cutremure, atentate, explozii, accidente. Fiecare televiziune a incheiat protocoale, contracte si abonamente cu diferite televiziuni si agentii de afara. Faptul ca pot sa foloseasca imagini brute da ocazia multor televiziuni romanesti, cel putin teoretic, sa aiba o reflectare originala a evenimentelor externe.

  PRO TV este membru al ENEX (European News Exchange Organization). ENEX, care are sediul in Luxemburg, a fost infiintata in 1994, pornind ca un parteneriat intre sase posturi de televiziune din reteaua RTL. PRO TV culege imaginile brute din serviciul special de imagini al CNN, contra unui abonament anual.

  TVR, se stie, este unul dintre actionarii postului Euronews. Este unul dintre actionarii mici, cotizatiile platite anul trecut pentru Euronews costind televiziunea aproape sapte miliarde de lei. Serviciul de comunicare al TVR a anuntat ca, in baza unor contracte, jurnalele beneficiaza de imagini de la retelele de televiziune CNN si CBS. Aceleasi surse afirma ca transmiterea jurnalului Euronews de pe TVR 2 este facuta contra cost.

  Antena 1 nu beneficiaza de schimburi de imagini, contractele de preluare fiind concepute contra cost. “Pe vremuri se numea troc un asemenea schimb, dar acum nu se mai intimpla asta. Acum orice serviciu se plateste”, spune Vlad Petreanu, redactorul-sef al Departamentului Stiri al Antenei 1. Tot CNN este si pentru cei de la Antena 1 sursa principala de imagini referitoare la evenimentele externe. Acestei surse i se adauga abonamentele incheiate la Reuters si APTN, ale caror costuri se ridica la nivelul a citeva zeci de mii de euro pe an, dar aceste abonamente permit preluarea transmisiunilor de Breaking News.

  Realitatea TV foloseste in special fluxurile APTN (Associated Press Television Network), ramura internationala pentru televiziune a celor de la Associated Press. AP este cea mai veche agentie de presa din lume, fiind infiintata in 1848. Dezvoltarea stirilor de televiziune nu a avut loc pentru AP decit in 1994. Alta sursa pentru stirile Realitatii TV sint fluxurile Reuters. Pentru toate aceste surse, Realitatea TV plateste abonament.

  Un serviciu special al CNN este World Report, unde posturile romanesti Antena 1, TVR si PRO TV incarca reportaje despre Romania, realizate cu reporterii de aici, montate pentru postul american. Aceste reportaje nu sint transmise de CNN decit dupa o selectie care nu mai depinde de posturile romanesti.

  Copyright © 1996-2004 Evenimentul Zilei Online.

  #2
  szilagyi

  Comment  Working...
  X