Your contribution will be used to pay for our hosting service.
THANK YOU FOR YOUR CONSIDERING CONTRIBUTING!

PCHOME.RO

Collapse

Romania, pacostea mea ...

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Romania, pacostea mea ...

  Iata un articol pe care l-am gasit astazi, 11/11, in editzia web a ziarului Evenimentul Zilei, rubrica SPORT ...
  Va sfatuiesc sa-l cititzi, pe mine m-a impresionat ...
  Bafta,
  zumeo

  Coltul rosu: Romania, pacostea mea

  Gindacii din reclame sint adorabili pentru ca n-au nici o sansa. Dispar mai repede ca un cosmar si agonizeaza scurt intr-un fisiit de spray. Gindacii din talkshow-uri si din jurnalele de stiri sint intangibili. Sint ocrotiti, misterios, de lege, mai ales specia de prima pagina, cu guler alb si dosar pestrit, cu scaun parlamentar sau cu fotoliu ministerial, specia care biziie incurajari si promisiuni.

  Dupa ecranul cu purici din epoca de aur, a aparut ecranul cu trintori si capuse. Animalele politice se vira in ochiul alegatorului cu orice ocazie. Hamesite dupa procentele din sondaje, dau tircoale stadioanelor. Se ingrasa din foamea lui Doroftei inaintea luptelor pentru titlu, din ficatul ostenit al Gabrielei Szabo, din malnutritia copilelor de pe birna, din genunchii frinti ai fotbalistilor tricolori, din dintii sparti ai rugbistilor. Iar ca desert, fura cireasa de pe blaturile din Divizia A.

  La noi, fiecare federatie isi are nasul, fiecare club isi are baronul. Insectele de partid se tupileaza prin tribunele oficiale si mosesc impacarile si dezbinarile. Dispar iute din lumina reflectoarelor, cind se pun probleme legate de proprietate sau de fonduri bugetare. In latul aranjamentelor, intins hoteste in umbra, cade din cind in cind cite-o echipa. A patit-o nationala, a patit-o, recent, si Steaua, la meciurile din Cupa UEFA. Aflata in ograda MApN, arena din Ghencea adaposteste un musuroi de interese. Gigi Becali zice c-ar investi, ca are cu ce, dar nu inainte de a-i fi cedat stadionul. Patronul stelist se declara, totusi, multumit ca “se vorbeste pozitiv” la guvern despre chestiunea in cauza. Spune ca “a facut o regie” ca sa obtina sprijinul lui Viorel Hrebenciuc.

  Sportivii sint buni la toate: sa mobilizeze lumea pentru referendum si sa primeasca pomana guvernului sub forma de alocatii si pensii. Uneori, campionii sint indemnati sa execute salturi mortale de pe platforma electorala. Un premier grabit i-a dat lui Leonard Doroftei brinciul de gratie, in ajunul galei de la Bucuresti. La inaugurarea salii de box din Ploiesti, Mosul si-a rupt din somn, ca sa dea onorul lui Adrian Nastase. Seful guvernului, in schimb, nu s-a indurat sa-si intirzie prinzul cu cinci minute, ca sa-l astepte pe Doroftei. A taiat panglica si a sters putina in limuzina. Pugilistul a ajuns totusi la timp ca sa pozeze alaturi de primul-ministru.

  Cei care altadata asamblau stiuletii pe coceni si pictau frunze dau de zor cu bidineaua peste imaginea lor publica. Prin tencuiala trandafirie, rinjesc petele de igrasie: dispretul fata de valori si indiferenta fata de munca fara decor mediatic. In timp ce puternicii zilei se agita ca gargaritele prin faina ca sa ramina la suprafata, sportivii isi cern carnea prin sita antrenamentelor. Ei se infasoara in steag, nu se ascund dupa el. Ei sint ultimii care vor confunda culorile nationale. Spre deosebire de tribunii de ocazie, ei rostesc cuvintul “tara” cu dragoste, cind, de fapt ar trebui sa spuna “pacoste”.

  de Maria Andries
  Marti, 11 Noiembrie 2003
  Copyright © 1996-2003 Evenimentul Zilei Online
Your contribution will be used to pay for our hosting service.
THANK YOU FOR YOUR CONSIDERING CONTRIBUTING!


Working...
X