PCHOME.RO

Collapse

"Ciinilor", unde-s banii?

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  "Ciinilor", unde-s banii?

  http://www.evz.ro/sport/?news_id=179...92f5ac77a2e15d

  Matei Udrea
  Daniel Contescu
  Duminica, 20 Februarie 2005


  De-a lungul ultimilor ani, Dinamo a incheiat zeci de afaceri paguboase pentru club, dar excelente pentru conducatori si intermediari

  Presa italiana a ridicat vineri inca unul dintre valurile care acopera dubioasele tranzactii care, de 15 ani incoace, macina cluburile romanesti. Site-ul italian “sports.it” a dezvaluit ca, in toamna lui ‘99, Inter Milano a platit pentru Adi Mutu aproape opt milioane de dolari, de aproape patru ori mai mult decit a anuntat Dinamo la vremea respectiva! Ca de fiecare data in astfel de situatii, in afacere este amestecat si numele lui Ioan Becali, marele beneficiar al unor tranzactii care au daunat fotbalului romanesc. Principala “gura de tun” a procuratorului a fost, de-a lungul timpului, Dinamo Bucuresti.

  In ultimii ani, conducatorii “ciinilor rosii” au acceptat si incheiat zeci de afaceri cum nu se poate mai paguboase, in urma carora jucatori tineri, de nationala, au fost vinduti pe citeva sute de mii de dolari. Concomitent cu sumele ridicole anuntate oficial, au razbatut si variantele “necoafate”, care vorbeau nu de “bacsisuri”, ci de adevarate averi, de ordinul milioanelor de dolari. “Evenimentul zilei” va prezinta alaturat un tabel al celor mai importanti jucatori dinamovisti plecati in ultimii ani, insotit de sumele “oficiale”, precum si de “pretul corect”, furnizat de alte surse decit conducerea “ros-albilor”. De obicei, cea de-a doua categorie de preturi (varianta neconfirmata niciodata oficial de dinamovisti) a ajuns in presa fie de la cluburile care au achizitionat jucatorii (care anuntau cit au platit cu adevarat), fie de la persoane din anturajul conducerii dinamoviste sau de la jucatori.

  Amicii: Borcea si Netoiu

  Povestile de genul celei cu Mutu reprezinta ceva obisnuit in curtea dinamovistilor. Echipa si clubul nu sint decit o taraba unde “exponatele” (jucatorii) sint atirnate pentru ca eventualii cumparatori sa le poata vedea si evalua. Din afacere cistiga toata lumea (impresari, conducatori, antrenori), mai putin Dinamo ca institutie, performanta si suporterii. Ioan Becali controleaza din umbra activitatea la club pentru ca are prieteni printre sefi: Cristi Borcea si Gigi Netoiu. In toamna lui ‘99, atunci cind a plecat din Divizia A, Adrian Mutu avea o clauza de reziliere de doua milioane de dolari. La vremea respectiva, transferul “Briliantului” la Inter Milano a generat un imens scandal, deoarece Dinamo s-a ales cu o suma infima de pe urma plecarii jucatorului. Conform datelor oficiale furnizate de club, Dinamo a primit de la Inter 2,1 milioane dolari, cu 100.000 mai mult decit era prevazut in clauza de reziliere fixata de Becali in contractul lui Mutu.

  Dupa Mutu, comision de 5,7 milioane dolari!

  Site-ul “sports.it” din Italia a dezvaluit insa, intr-un bilant al celor zece ani scursi de cind magnatul Massimo Moratti a preluat Inter Milano, ca italienii au achitat, in schimbul lui Mutu, echivalentul a sase milioane de euro (pentru a face socoteala mai usor, ziaristii italieni au convertit si sumele cheltuite inainte de introducerea monedei unice tot in euro). Intre cele 2,1 milioane de dolari primite de Dinamo si cele aproximativ 7,8 milioane (echivalentul a 6 milioane de euro) platiti de italieni este o prapastie uriasa. Acest gen de tranzactie - repetata de zeci de ori, in cazurile tuturor jucatorilor romani plecati de-a lungul anilor - reprezinta o explicatie solida pentru ascensiunea lui Ioan Becali si criza financiara in care s-au prabusit echipele romanesti. Plecind de la datele oferite de site-ul italian si de clubul Dinamo, o socoteala simpla arata ca, in acest caz, comisionul a fost de aproximativ 5,7 milioane dolari! In conturile dinamovistilor a ajuns, astfel, doar 27 la suta din suma totala. La vremea respectiva, supararea “ciinilor” a fost amplificata de faptul ca, din banii primiti de la Inter, 1.300.000 de dolari au fost virati la FC Arges, iar 200.000 - in conturile lui Gigi Netoiu, la acea vreme coproprietar al “Briliantului”.

  Directorul e nepasator

  Chestionat pe tema neconcordantei dintre suma incasata de Dinamo si cea declarata de Inter, Cristi Borcea, directorul executiv al “ciinilor”, s-a spalat pe miini, lasind insa sa se inteleaga ca diferenta s-ar fi putut scurge in buzunarele impresarilor. “Nu ma intereseaza unde e diferenta. Mutu avea clauza de doua milioane de dolari, si am luat pe el cu 100.000 mai mult. Ce, tu dai pe o pereche de pantofi cit cere vinzatorul? Daca negociezi, poti scoate pretul care-ti convine! Repet, Dinamo a luat doar 2,1 milioane de dolari!”.

  Negustorul de suflete

  Lacomia lui Ioan Becali a ajuns de pomina in lumea fotbalului, iar Borcea si Netoiu “tin aproape”. Carierele multor jucatori importanti au avut de suferit din cauza ca impresarul a cerut comisioane prea mari pentru a-i vinde la alte cluburi. Adrian Ilie l-a acuzat, acum citiva ani, ca i-a blocat prelungirea contractului cu Valencia si nu i-a comunicat ofertele altor echipe, pentru ca nu-i convenisera comisioanele oferite. Cosmin Contra si-a rupt contractul cu Becali dintr-un motiv asemanator. Ultimul scandal a fost cu Adrian Mutu, care l-a acuzat pe impresar ca e doar “un negustor de suflete, e prieten cu tine doar cit are de cistigat”. Elocvent este episodul din vara anului trecut, cind Ionel Danciulescu a ratat transferul in Franta, la FC Nantes, francezii explicind ca “impresarul jucatorului a cerut un comision prea mare”.

  Peste 24 de milioane de dolari diferenta!

  Gruparea campioana n-a incasat nici jumatate din suma reala. Punind cap la cap sumele anuntate de Dinamo dupa cele mai importante transferuri din ultimii ani si alaturindu-le cifrelor vehiculate neoficial, ajungem la o diferenta incredibil de mare. O uriasa avere, de peste 24 de milioane de dolari, s-a evaporat din documentele oficiale. Avind in vedere ca, in majoritatea cazurilor, cea de-a doua categorie de preturi a fost anuntata oficial de cluburile care au achizitionat fotbalistii, ramine intrebarea: Unde a disparut diferenta? Singurul raspuns plauzibil este acela ca sumele care nu se regasesc in contabilitatea dinamovistilor reprezinta comisioanele personajelor implicate in aceste transferuri.

  Jucator Oficial Neoficial

  Ciprian Marica (Sahtior) 2.600.000 $ 7.800.000 $
  Ianis Zicu (Inter Milano) 800.000 $ 2.500.000 $
  Flavius Stoican (Sahtior) 600.000 $ 2.500.000 $
  Adrian Mihalcea (Genoa) 1.000.000 $ 1.500.000 $
  Claudiu Niculescu (Genoa) 1.200.000 $ 2.400.000 $
  Marius Niculae (Sporting Lisabona) 3.000.000 $ 7.000.000 $
  Liviu Ciobotariu (Standard Li?ge) 600.000 $ 1.200.000 $
  Adi Mutu (Inter Milano) 2.100.000 $ 7.800.000 $
  Florin Cernat (Dinamo Kiev) 1.000.000 $ 3.000.000 $
  Cosmin Contra (Alaves) 1.200.000 $ 2.600.000 $
  Total 14.100.000 $ 38.300.000 $

  Nota: Pentru a fi socotite mai usor, transferurile efectuate in moneda euro au fost convertite de “Evenimentul zilei” in dolari, valuta in care s-au platit majoritatea tranzactiilor.

  #2
  usor usor ies toate la iveala

  Comment


   #3
   Pacat ca ies la iveala si nu se sesizeaza nimeni. In loc sa fie dupa gratii, vinovatii sint bine mersi...
   Totdeauna gasesti ceva de invatat

   Comment   Working...
   X