PCHOME.RO

Collapse

Un romān īn "natzionala" Germaniei!

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Un romān īn "natzionala" Germaniei!

  Despre originile romāne ale lui Albert Streit, īn presa de la noi s-a scris prima oară īn primăvara lui 2003. Tīnărul născut la Bucureşti pe 28 martie 1980 şi emigrat un an mai tīrziu īn Germania, cu părinţii, se pregătea atunci să facă primul salt major din carieră. De la divizionara secundă Eintracht Frankfurt īn Bundesliga, la Wolfsburgul lui Dorinel Munteanu. Nimeni īnsă nu-şi īnchipuia că, la distanţă de un an şi jumătate, el va candida la un loc īn reprezentativa Germaniei.

  Publicată īn cotidianul "Express", ştirea selecţionării sale surprinde oricum. Motivul? Vorbim despre un jucător ajuns īntre timp īn liga a doua germană! Īn ianuarie 2004, pentru că nu era titular la Wolfsburg, Albert a cerut să fie īmprumutat lui FC Koln, cu care a retrogradat īn vară din Bundesliga. Deşi mulţi susţineau că talentul lui se va pierde, cu Streit s-a petrecut fenomenul invers. Urmarea? Mijlocaşul īn vīrstă de 24 de ani a fost reţinut īn "Team 2006", un fel de anexă a reprezentativei Germaniei, iar recent a intrat īn vizorul selecţionerului Jurgen Klinsmann. Care, potrivit "Express", vrea să-l ia īn turneul asiatic pe care "naţionala" īl va īntreprinde īn decembrie.

  "Pentru mine, un jucător din liga a doua, e nemaipomenit. Cīnd am citit, nu-mi venea să cred. Eram convins că-i vorba de o īncurcătură", a mărturisit Streit jurnaliştilor germani. Primul care s-a bucurat īmpreună cu el a fost chiar preşedintele lui FC Koln, fostul internaţional Wolfgang Overath: "Streit are mult talent şi este un tip extrem de modest, trăsătură de caracter pe care o datorează sigur rădăcinilor sale romāneşti".


  Īn 1994 a fost ultima oară īn ţară

  Īn 1981, Albert Streit s-a stabilit cu părinţii la Zuffenhausen, līngă Stuttgart. Cetăţenia a primit-o imediat, pentru că mama sa, Renate Streit, era etnic german. Deşi a crescut şi trăieşte departe de ţara sa de baştină, Albert se descurcă bine īn romāneşte. "I-o datorez tatălui meu, Călin Ursachi. El a stat de capul meu, pentru că mama īmi vorbea doar nemţeşte. După ce ei s-au despărţit, īn 1996, am īnceput să uit. Īnţeleg bine, dar mi-e mai greu să conversez", a povestit el. Streit are rude īn Bucureşti, naşul de botez şi bunicii, dar şi prieteni, pe care īnsă nu i-a mai văzut din decembrie 1994, cīnd a fost ultima oară īn Capitală, de Crăciun: "Le mai trimit pachete cu haine. Bani nu vor să primească, sīnt prea mīndri".


  "Aş juca pentru voi"

  Albert Streit n-ar zice nu dacă selecţionerul Anghel Iordănescu i-ar acorda o şansă

  Īn primăvara anului trecut, cīnd a fost contactat īntīia oară, Albert Streit mărturisea că e suporter al "naţionalei" Romāniei: "Mi-au plăcut foarte mult jucătorii din generaţia anilor '90. Hagi era idolul meu". Nu se gīndea īnsă că i-ar putea călca pe urme. Evoluase deja īn meciuri oficiale ale reprezentativelor de juniori ale Germaniei, de la Under 15 pīnă la Under 18, iar regulamentul FIFA nu-i permitea să schimbe echipa.

  - Īntre timp regulamentul s-a schimbat şi, dacă n-ai nici un meci oficial īn "naţionala" mare a Germaniei, poţi juca pentru noi. Te-ar tenta?
  - Nimeni din Romānia nu m-a căutat să-mi propună aşa ceva. Ce ştiu eu acum e că Jurgen Klinsmann vrea să mă ia īntr-un turneu pe care Germania īl va efectua īn Asia.

  - Dar dacă te contactează cineva de la Bucureşti?
  - Aş evolua pentru Romānia. De ce nu? Totul e ca selecţionerul Anghel Iordănescu să mă cheme pīnă nu va fi prea tīrziu.

  - Ce īnseamnă prea tīrziu?
  - Dacă joc bine īn Asia şi Klinsmann īmi spune că va conta mai departe pe mine. Cine ar da cu piciorul unei astfel de şanse?

  - Ai fost coechipier cu Dorinel Munteanu o jumătate de an. Cum v-aţi īnţeles?
  - Super. M-a ajutat să mă integrez la Wolfsburg. Īmi aduc aminte că am fost īn cīteva rīnduri colegi de cameră, iar īn cantonamente obişnuiam să citim ziarele romāneşti īmpreună.

  22 octombrie 2004


Working...
X