Your contribution will be used to pay for our hosting service.
THANK YOU FOR YOUR CONSIDERING CONTRIBUTING!

PCHOME.RO

Collapse

Fructe

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

    #16
    Satenicu, la prima vizita pe aici , te duc la pietele de fructe africane si asiatice de la Chateau Rouge , Ornano-Simplon sau de la Avenue d'Ivry .

    Fructe de care cu siguranta nu ai auzit , poti sa iei pentru seminte sa cultivi la tine .

    Comment


      #17
      Interesanta era aclimatizarea pe plaiurile autohtone.Caci deja lumea discuta de plantare prin ograda a pomului care face fructele respective.
      http://www.totalmush.com/plante/index.php?topic=1013.0
      sigpic

      Comment


        #18
        Sfaturi pentru lucrări de tăiere a pomilor fructiferi


        Pentru pomii fructiferi, tăierile în uscat trebuie să înceapă când nu mai sunt aşteptate geruri cumplite. Desigur că nici un an nu este identic cu altul, dar statistic, începutul lunii martie poate fi favorabil începerii lucrărilor de tăiere în uscat, în livezile de pomi. Tăierile executate mai devreme pot slăbi rezistenţa la gerurile care mai pot surveni. Este stabilit că pomii care nu au fost supuşi tăierilor au rezistat mai uşor gerurilor decât cei care au suportat acţiuni de tăiere înaintea apariţiei acestor geruri. Acest fapt a fost remarcat mai ales la speciile cu sensibilitate la ger (piersic, cais, păr sau prun). Mărul, atât prin soiurile sale mai vechi, dar mai ales prin anumite soiuri recent obţinute (Jonagold, Elstar) se dovedeşte de asemenea sensibil la ger.
        Clasificarea tăierilor la pomi.
        Tăierile pomilor se pot clasifica după mai multe criterii dar sunt acceptate două şi anume:
        - După scopul urmărit
        - După timpul de executare.
        În funcţie de scopul urmărit, tăierile se împart în următoarele grupe:
        - Tăiere de formare.
        - Tăiere de rodire.
        - Tăiere de întreţinere
        - Tăierea de corectare.
        - Tăierea de regenerare,
        În funcţie de timpul de execuţie, tăierile se împart astfel:
        - Tăierea în uscat.
        - Tăierea în verde.
        Tăierea de rodire
        Această categorie de tăieri operează asupra ramurilor de rod şi de semischelet, cu scopul principal de a norma încărcătura de muguri de rod, asigurându-se astfel producţii mari, constante şi de bună calitate pe toată durata de exploatare a livezii.
        Supraîncărcarea conduce la producţii mari dar de slabă calitate, coroanele se mutilează, pomii nu diferenţiază muguri de rod pentru anul următor şi se declanşează alternanţa de rodire. Asupra numărului de muguri micşti ce se lasă la măr şi păr s-au făcut numeroase cercetări.Se consideră că ramurile de rod propriu-zise trebuie să fie de 2-3 ori mai puţine decât cele vegetative, inclusiv pintenii şi smicelele. Mugurii micşti la măr şi păr trebuie să reprezinte 12-15% din totalul mugurilor sau 20-25%.La sâmburoase, normarea rodului este mai elastică adică se acceptă o încărcare mai mare la cireş, vişin, prun, cais, dar la piersic este obligatorie o normare foarte Pentru sămânţoase sunt necesare 50-60 frunze pentru un fruct, la sâmburoase doar 25-30.
        Gradul de încărcare la măr, păr şi piersic trebuie să fie foarte precis, exprimat în ţepuşe + nuieluşe sau pur şi simplu în muguri micşti, iar la piersic în ramuri mixte cu lungimea de 40-60cm. Obiectivele tăierilor de rodirediferă şi în funcţie de vârsta pomilor.La cei tineri, se urmăreşte formarea ramurilor de rod pentru a grăbi intrarea acestora pe rod. În acest sens, la toate speciile şi soiurile, dar mai ales la cele tardive, ramurile de garnisire se răresc iar cele păstrate se înclină sau se arcuiesc. Nu se vor păstra muguri de rod sau fructe la vârful şarpantelor întrucât arcuirea acestora compromite formarea scheletului. Se menţionează că delimitarea precisă între elementele permanente şi cele nepermanente este absolut obligatorie. În caz contrar, coroanele se exploatează foarte greu.
        La pomii pe rod obiectivul de bază este normarea încărcăturii prin scurtarea semischeletului inclusiv a vetrelor de rod şi apoi rărirea formaţiunilor de rod pe porţiunile păstrate. Prin scurtările respective se reduce substanţial numărul de muguri micşti. Bineînţeles că, această normare este în funcţie de gradul de diferenţiere a mugurilor de rod în anul respectiv.
        La pomii bătrâni, normarea rodului se face prin aceleaşi operaţiuni tehnice dar mai ales prin reducţie întrucât prin aceasta se stimulează creşterile vegetative care întineresc lemnul de rod. Tăierea de rodire este diferenţiată pe specii, grupe de soiuri, vârsta pomilor, agrotehnica aplicată şi alţi factori. La soiurile şpur de măr şi păr, se scurtează semischeletul garnisit cu ţepuşe şi se simplifică vetrele de rod.La pomii cu coroane rare se păstrează creşterile noi care se scurtează pentru a se garnisi cu ţepuşe tinere, viitoare vetre cu putere mare de fructificare.
        La soiurile standard de măr şi păr care au coroane dese, aglomerate, se luminează coroana şi se scurtează semischeletul cu 1/3 – 2/3 din lungimea acestuia, în funcţie de vigoare şi încărcătura cu muguri micşti. La gutui, se simplifică şi se reduce semischeletul garnisit cu măciulii iar după scurtare se răresc măciuliile la 10-15 cm, iar coarnele de melc se simplifică transformându-se în măciulii simple. La soiurile şpur de prun şi cais,se scurtează semischeletul tânăr la un număr optim de buchete de mai, iar ramurile îmbătrânite se suprimă s-au se scurtează sever înlocuindu-le cu altele noi tinere. Soiurile standard, necesită numeroase răriri executate asupra semischeletului iar pe acesta se răresc ramurile epuizate şi se înlocuiesc cu creşteri noi. Ramurile de rod lungi se scurtează cu 1/3 – ˝ din lungimea lor.
        La cireş, se fac puţine tăieri de rodire întrucât coroanele sunt rare, ramurile de rod au longevitate mare iar pomii nu sunt afectaţi de alternanţa de rodire. Soiurile de vişin pletoase au nevoie de mai multe tăieri pentru a combate acest fenomen nedorit.Se suprimă pletele lungi degarnisite şi se înlocuiesc cu creşteri noi, iar semischeletul des se răreşte. La piersic, normarea rodului se realizează prin suprimarea buchetelor de mai şi a ramurilor salbe, iar ramurile mixte se răresc la 20-25 cm.Se păstrează 80-150 ramuri mixte în coroana unui pom, în funcţie de vigoarea pomilor şi agrotehnica aplicată. Unii autori recomandă până la 200 ramuri mixte dar după părerea noastră acest lucru este exagerat. Ramurile mixte şi cele vegetative în plus se suprimă total sau se scurtează în cepi de 2 muguri în zonele degarnisite ale coroanei.
        Tăierile care se aplică pomilor trebuie să fie diferenţiate, tratând fiecare pom şi fiecare ramură din ansamblul coroanei separat. Astfel, la pomii care abia au intrat pe rod, la care ramurile de schelet cresc viguros, este nevoie ca, în cazul când acestea au creşteri anuale mai mari de 50-60 cm, să se scurteze prelungirile cu Ľ din lungimea lor, pentru a favoriza, pe de o parte, noi creşteri în vârful acestora şi a stimula, pe de altă parte, garnisirea ramurilor de schelet tinere cu ramuri roditoare.
        Obiectivele tăierii:
        ●.Repartizarea uniformă a semischeletului tânăr de o parte şi de alta şarpantelor (ramurile groase ce pornesc de pe ax) la 20 – 30 cm şi nu deasupra sau dedesubtul lor;
        ●Apropierea pe cât posibil prin tăieri de reducţie a rodului de şarpante şi subşarpante pentru îmbunătăţirea condiţiilor de hrană.
        ●Completarea spaţiilor create accidental în urma frângerii ramurilor sub povara rodului sau din alte cauze;
        ●Aplicarea unor tăieri de reducţie prin care se deschide unghiul de inserţie în partea superioară a pomului pentru temperarea creşterii
        şi unor tăieri de transfer pe semischelet ce reduce unghiul de inserţie (unghiul faţă de verticală) pentru a stimula creşterea în
        partea inferioară a pomului;
        ●Înlocuirea semischeletului viguros din partea superioară a pomului prin tăieri de plafonare a creşterii de vigoare slabă pentru a evita
        formarea aşa numitelor “pălării” în special la coroanele aplatizate;
        ●Scurtarea severă a semischeletului îmbătrânit, în curs de epuizare.
        ●Asigurarea, prin tăieri de rodire, a unui raport de 3:1 între formaţiunile care prezintă doar muguri vegetativi şi formaţiuni care
        poartă muguri de rod; şi a unui raport de 8:1 între mugurii vegetativi şi de rod; sau cca 5-6 muguri de rod pe fiecare cm2 din suprafaţa
        secţiunii transversale a trunchiului.
        ●Pomii la care creşterile sunt slabe iar mugurii de rod sunt în exces se vor tăia sever, pe când pomii cu creşteri exagerate şi fără rod
        nu se vor tăia sau se vor tăia foarte slab, urmând ca normarea producţiei să se facă anul următor.
        Să nu uităm nici de faptul că tăierile aplicate în primii ani de viaţă afectează pomul toată viţa lui (schelet) şi cele aplicate în timpul
        rodirii afectează cel puţin trei ani de la efectuarea tăierii. La fel de importantă este menţinerea subordonării pe verticală a etajelor şi
        a ramurilor din cadrul etajelor, dar şi păstrarea echilibrului vertical şi cel orizontal Unghiurile de inserţie (faţă de verticală) ne vor ajuta
        menţinerea echilibrului între creştere şi fructificare. Cu cât creşte unghiul de la verticală spre orizontală, cu atât se reduce lungimea
        creşterilor şi apar fructele. Avem un echilibru la un unghi de cca 45ş, la care avem creşteri anuale şi producţie de fructe la un nivel
        echilibrat. Cu cât creşte unghiul spre orizontală se reduce lungimea creşterilor anuale, se măreşte numărul de fructe şi se reduce dimensiunea lor. Pomul doreşte să facă cât mai multe fructe pentru a se înmulţi (modul natural de înmulţire în flora spontană), iar
        dacă nu intervenim printăiere de normare a rodului, nu vom avea fructe de calitate.
        Tăierea de formare a pomilor fructiferi
        După plantare, în funcţie de forma de coroană pe care dorim s-o obţinem se fac tăierile pentru formarea coroanei. De obicei, formarea unei coroane se obţine în 3-4 ani de la plantare, prin diverse operaţii de modificare a poziţiei de creştere a ramurilor şi lăstarilor (aplecare, arcuire etc.), prin tăieri propriu-zise, prin scurtări sau suprimări de ramuri.După ce a fost formată coroana pomilor, ea trebuie menţinută prin tăieri de întreţinere şi fructificare.
        Tăierile anuale
        Aceste tăieri sunt necesare deoarece trebuie redusă încărcătura excesivă cu muguri a pomilor fructiferi, atunci când este nevoie, pentru a se stabili mărimea ramurilor, pentru a se stabili alungirea şi întrepătrunderea lor. Se ştie că în coroanele dese, în care nu pătrunde destulă lumină, bolile şi dăunătorii se dezvoltă mult mai re-pede. La pomii care au coroana deasă, stropirile se fac mult mai greu existând şi riscul ca soluţia cu care se stropeşte să nu poată fi aplicată pe toate ramurile. Prin tăierile de întreţinere se urmăreşte echilibrarea vegetaţiei între bază şi vârf.
        Tăierile de fructificare
        Acestea sunt necesare pentru a menţine pomii într-un echilibru fiziologic timp mai îndelungat. La pomii fructiferi aflaţi în plină rodire se urmăreşte normarea încărcăturii cu muguri floriferi în raport cu potenţialul acestor pomi. O dată cu trecerea timpului, pomii fructiferi au creşteri vegetative slabe precum şi producţii scăzute. Pentru creşterea duratei de viaţă şi a potenţialului productiv se aplică la aceşti pomi tăierile de întinerire.
        Tăierile de întinerire
        Dau rezultate bune atunci când coroana pomilor se reduce considerabil iar semischeletul se întinereşte în majoritate. Se recomandă
        ca tăierea pomilor fructiferi să se efectueze în perioadă de repaus. Tăierile se pot face şi primăvara târziu dar doar atunci când pomii au suferit de ger, pentru a putea deosebi mugurii sănătoşi de cei atinşi de ger.
        O coroană aerisită va duce la fructe egale
        Merii, cireşii, perii şi prunele pot dezvolta crenguţe subţiri şi scurte pornite direct din ramurile de bază. În general, pe aceste crenguţe se formează adevăraţi ciorchini de flori şi, ulterior, fructe. În general acestea apar în cazul în care partea centrală a coroanei este prea umbrită, aspect ce va duce în final şi la deteriorarea formaţiunilor florale. Prin urmare, sunt indicate tăierile crengilor stufoase foarte înalte sau crescute răzleţ în lateral pentru a permite luminii şi soarelui să acceseze toate zonele pomului.
        Ramurile neroditoare, adevăraţi paraziţi
        Ramurile neroditoare sunt de cele mai multe ori parazite şi consumă resursele celor care rodesc. Prin urmare, este indicat să le tai încă din momentul în care acestea apar, deoarece se dezvoltă şi se întăresc foarte rapid. O altă soluţie ar fi altoirea acestora (în cazul în care sunt deja foarte mari). În general, cele mai productive crengi cresc orizontal sau într-un unghi de maxim 45 grade.
        Remember you are born to live.
        Don't live because you are born!
        Don't go the way life takes you...
        Take life the way you go!
        prays
        Happiness Lies In Your Own Hand...

        Comment


          #19
          Tratamente de sezon înpomicultură


          După căderea frunzelor ar fi trebuit să se facă următoareletrata-mente cheie în scopul diminuării bolilor şi dăunătorilor la măr, păr,vişin, cireş, cais şi piersic.
          Pentru meri trebuiau făcute tratamenteobligatoriii contra patoge-nilor micotici şi bacterieni, cu:
          Turdacupral 50 PU – 0,5%; Kocide 101 – 0,3%; Funguran 0H 0,3%;
          Champion 50WP – 0,3%; Zeamă bordeleză – 0,5%.
          Pentru peri: tratamentobligatoriu contra bolilor micotice şi bacte-riene, rapăn, foc bacterian, cu:
          Turdacupral 50 PU – 0,5%; Kocide 101 – 0,3%; Funguran 0H 0,3%;
          Champion 50WP – 0,3%; Zeamă bordeleză – 0,5%.
          La cireş şi vişin:tratament obligatoriu contra patogenilor micotici
          şi bacterieni, cu:
          Turdacupral 50 PU – 0,5%; Kocide 101 – 0,3%; Funguran 0H 0,3%;
          Champion 50WP – 0,3%; Zeamă bordeleză – 0,5%.
          Cais şi piersic:tratament obligatoriu contra bolilor bacteriene şi mi-cotice, cu:
          Turdacupral 50 PU – 0,5%; Kocide 101 – 0,3%; Funguran 0H 0,3%;
          Champion 50WP – 0,3%; Zeamă bordeleză – 0,5%.

          Pentruiarnă-primăvară se fac următoarele tratamente
          Spre finele repausuluivegetativ, în condiţii meteorologice care per-mit lucrări în livadă, estenecesară continuarea tratamentelor chim-ice sau efectuarea tratamentelor carenu s-au realizat până în prezent.Dacă tratamentele de iarnă sunt bine aplicate,ele sunt su-ficiente pentru combaterea ciupercii care produce ciuruireamicotică a frunzelor, nemaifiind necesare alte tratamente.
          - La măr, tratamentul al 2-lea se aplică în februarie saumartie, susţinut de tăierea ramurilor atacate de făinare, scopul lui fiind de acombate păduchele din San José, ouăle de afide, acarienii şi cotarii, precum şide a distruge sporii de ciuperci fitopatogene;
          - La păr, tratamentul se face în martie pentru combatereacoccide-lor, afidelor şi acarienilor. Contra pătării cafenii a frunzelor şifructelor şi rapănului ramurilor încă din toamnă, după căderea frunzelor, seaplică un tratament facultativ, de obicei cu produse cuprice, pe care dacă nul-aţi efectuat până în prezent, acum este momentul să-l aplicaţi;
          - La prun,tratamentul se face în timpul repausuluivegetativ pentru combaterea afidelor, acarienilor, coccidelor, cotarilor şi asporilor de ciuperci, de regulă după tăierile de fructificaţie şi dupăîndepărtarea ramurilor uscate;
          - La cais şi piersic, tratamentul al 2-lea se aplicăiarna, în ianuarie-februarie, pentru combaterea băşicării frunzelor, dacă anultrecut s-a manifestat puternic;
          - La cireş şi vişin,tratamentul 2 se realizează dupătăierile de fruc-tificare şi înainte de dezmugurire, pentru combatereapăduchilor ţestoşi, a ouălor de afide, păianjeni şi cotari, a formelor mobile de păianjenişi a sporilor de ciuperci, în special pentru ciuruirea micotică a frunzelor desâmburoase.

          Tratamentede iarnă la pomi fructiferi
          Combaterea formelor derezistenţă peste iarnă a fitopatogenilor în plantaţiile de măr, păr, gutui şiprun se face prin:
          ALCUPRAL 50 PU: 0,3 %; focul bacterian al rozaceelor, pătarea cafenie a frunzelor şi fructelor;
          SUPER CHAMP 250 SC: 0,3 %: monilioza, pătarea roşie a frun-zelor, ciuruireafrunzelor;
          TOPSIN AL 70 PU: 0,6 %; rapăn, făinare, entomosporioza, pătarea
          Combaterea formelor hibernante de dăunători, în plantaţii de măr şi prun livezi de pomi (păduchele din San José, acarianul roşu al pomilor, alţi dăunători):
          APLAUDUS SUPER: 1,5%;
          OL 40: 1,5% (22,5 l/ha);
          OLEODIAZOL 3 L: 0,15% (15 l insecticid la 1000l apă);
          US-1: 1,5% (30 l/ha)

          Scopulacestor tratamente de iarnă
          Tratamentele suntaplicate, atât contra dăunătorilor, cât și pentru combaterea bolilor, ciupercilor.
          Contra dăunătorilor, folosim ulei horticol combinat cu insecticid care acţionează prin intoxicarea şi asfixierea larvelor şi ouălor hibernante ale acestora, cum ar fi păduchele din San Jose sau păianjenul roşu comun al pomilor. Câteva produse de acest tip sunt: Confidor oil sau Oleodiazol, dar personalul din magazinul fitosanitar vă poate ajuta la alegerea unui produs similar.
          Pentru combaterea infec
          țiilor cu ciuperci şi bacterii, se folosesc fun-gicide de contactpe baza de cupru: Champion, Funguran OH, etc.
          Poate fi folosită şi zeamă bordeleză (piatră vânătă), o substanţă
          tradiţională, fiind soluţia cea mai ieftină şi cea mai puţin toxică dintre
          toate.

          Sfaturipractice
          • se efectuează latemperaturi de peste 5C
          • respectaţi strict concentraţiile indicate pe ambalaj
          • folosiţi echipament de protecţie (mască, ochelari)
          • ţineţi animalele de casă departe de grădină când stropiţi
          •respectaţi măsurile de igienă şi protecţia muncii afi
          șate pe ambalaj
          • alegeţi zile când nu este vânt puternic
          și probabilitatea de ploaie este scăzută
          • efectuaţi tratamentele după tunderea pomilor (nu prea are sens să trataţi părţile care vor fi tăiate ulterior, este risipă de material)
          Remember you are born to live.
          Don't live because you are born!
          Don't go the way life takes you...
          Take life the way you go!
          prays
          Happiness Lies In Your Own Hand...

          Comment

          Your contribution will be used to pay for our hosting service.
          THANK YOU FOR YOUR CONSIDERING CONTRIBUTING!


          Working...
          X