Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet or not logged in. Please take a second, login or register here, and in a few simple steps you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Note that lewd or meaningless nicknames are prohibited (no numbers or letters at random) and please introduce yourself in the section for you to meet our community.

PCHOME.RO

Collapse

Retete culinare

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 3 (0 members and 3 guests)
  • Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts

  • Kroky
    started a topic Retete culinare

    Retete culinare

    La cererea telespectatorilor flamanzi, care nu mai au chei nagra sa rumege, postati aici tot ce va pofteste stomacul.

  • javrica
    replied
    Anul asta de sarbatori am renuntat pentru prima data la porc si am bagat camila...foarte interesant

    Leave a comment:


  • drgroza
    replied
    Doresc o reteta de Pateu de casa cu jumeri si ficat.
    Care sa fie sterilizat si conservat la borcan.
    Multam fain.


    ______________________________________________
    P.S.
    Ce-ati mai mancat deosebit de sarbatori!?

    Leave a comment:


  • strongman1960
    replied

    PESTE IN CRUSTA CU BERE SI SOS DE USTUROI

    Preparat astfel pestele este foarte gustos, este sanatos, mai ales ca se face la cuptor. Incredientele sunt pentru patru bucati de file de peste, dar le poti multiplica usor. Se poate face cu orice fel de peste, dar cel mai bun este pestele alb.
    INGREDIENTE
    4 bucati de file de peste
    2 linguri de faina
    Un pahar de bere neagra
    O lingura de pesmet
    Un cartof
    Sase catei de usturoi
    Suc de lamaie
    Trei linguri de ulei
    Sare, piper, veredeata proaspata.
    → Curata si pune la fiert cartoful. Cand este fiert bine, scurge apa si striveste-l bine cu o furculita pana devina o pasta.
    → Adauga usturoiul pisat foarte bine si o lingurita de suc de lamaie. Amesteca bine si freaca totul cu trei linguri de ulei. Daca este prea dens poti adauga putina apa.
    → Pune sare si piper si adauga verdeata proaspata tocata marunt.
    → Sterge bine fileurile cu un servet absorbant.
    → Pune intr-un castron faina, pesmetul, sare si piper si amesteca bine cu bere. Amesteca pana ca combinatia seamana cu smantana subtire.
    → Trece fileurile de peste prin aluat si aseza-le pe foaie de copt. Coace pestele la foc iute, in cuptorul incins bine.
    → Poti sa le prajesti si in ulei.
    → Serveste pestele cu sosul de usturoi.

    Leave a comment:


  • strongman1960
    replied
    ELIXIRUL INIMII – Elixirul cu Lamaie si Usturoi preparat dupa o straveche reteta nemteasca

    “Lasa mancarea sa iti fie medicament...” (Hipocrat)
    Iata o combinatie puternica intre usturoi, lamaie si apa, o reteta miraculoasa si usor de preparat care iti scade colesterolul si iti tine inima sanatoasa. Descopera si tu puterile vindecatoare ale bauturii cunoscute sub numele de 'elixirul inimii', un tratament naturist remarcabil cu traditie de sute de ani in medicina populara nemteasca.
    Acest tratament ieftin si sanatos, avand la baza lamaia si usturoiul, ar trebui urmat o data pe an. Are un efect detoxifiant si de curatare, reintinerind organismul din interior. Unul din aspectele de baza pentru care este atat de apreciat in medicina populara este efectul sau in scaderea colesterolului, dar si in mentinerea sanatatii inimii si a tensiunii arteriale optime.


    Foto Lamaie cu Usturoi via Shutterstock
    Reteta Elixir cu Lamaie si Usturoi

    Varianta 1 (Reteta originala)

    Ingrediente:
    -30 de catei de usturoi (opteaza pentru usturoiul bio sau cel cumparat de la tarani)
    -5 lamai organice (se vor folosi cu tot cu coaja)
    -1 litru de apa (preferabil cat mai pura, apa de izvor sau apa plata de calitate buna)
    Curata cateii de usturoi si taie lamaile in jumatati sau sferturi, fara a le curata insa de coaja. Pune ingredientele intr-un blender si marunteste-le pana cand obtii un piure. Dupa aceea, fierbe continutul intr-o oala (sau cratita) in care ai turnat 1 litru de apa. Atentie! Este esential sa fiarba doar pentru o perioada scurta de timp. Trebuie sa dea doar intr-un clocot si, imediat dupa ce a inceput sa fiarba, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca lent, in mod natural. Dupa ce s-a racit si a ajuns la temperatura camerei, pune bautura in sticle sau borcane de sticla si pastreaz-o in frigider. Consistenta bauturii ar trebui sa fie cea a unui lapte condensat, dens.
    Cum se consuma Bautura cu Lamaie si Usturoi

    Se consuma jumatate de cana (sau o ceasca) de bautura cu lamaie si usturoi 1 data pe zi, cu 2 ore inainte sau dupa masa principala, timp de 3 saptamani consecutive. Agita bautura inainte de a o servi. Dupa 3 saptamani in care ai consumat zilnic o portie mica din aceasta bautura, urmeaza o pauza de 7-8 zile in care nu vei mai consuma deloc bautura.
    Dupa aceasta pauza de aproximativ o saptamana, prepara reteta din nou si consuma iarasi jumate de cana de bautura zilnic, timp de 3 saptamani. Nu trebuie sa iti griji din cauza mirosului neplacut al usturoiului. Aceasta bautura terapeutica poate fi consuma cu usurinta, fara a stramba din nas din cauza mirosului de usturoi. Lamaia si usturoiul au ambele arome puternice, iar gustul de usturoi este neutralizat de sucul si coaja de lamaie.
    Recapitulativ, schema de tratament:

    - prima perioada de 3 saptamani in care se consuma zilnic o ceasca de bautura
    - PAUZA 7-8 zile
    - a doua perioada de 3 saptamani in care se consuma iarasi zilnic o ceasca de bautura
    Foto homepage: Lamaie, Usturoi via Shutterstock

    Varianta 2 (reteta care se poate prepara fara blender):

    Mai exista si o alta varianta de preparare a miraculosului extract si care presupune strecurarea lichidului de pulpa obtinuta de la lamai si usturoi. Difera usor si cantitatile ingredientelor:
    -4 capatani de usturoi (40 de catei de usturoi)
    -4 lamai
    - 2 litri de apa
    Se taie lamaile cu coaja in jumatati si se pun intr-un blender alaturi de cateii de usturoi curatati de coaja. Daca nu ai blender, poti taia si marunti ingredientele cu un cutit. Pune ingredientele la fiert in 2 litri de apa. Amesteca din cand in cand. Cand a dat intr-un clocot, se stinge focul imediat si se lasa sa se raceasca. Cand s-a racit si a ajuns la temperatura camerei, separa pulpa de lichidul in sine cu ajutorul unei strecuratori. Lichidul astfel filtrat se pune in sticle de sticla si se pastreaza la frigider. Pulpa se arunca.
    Cum se consuma?

    Intr-un pahar de apa calduta, se amesteca o lingura din mixtura de lamaie si usturoi. Este indicat a se consuma acest pahar de apa in fiecare zi, de preferinta dimineata, pe stomacul gol, cu cel putin 30 de minute inainte de a manca.
    Bautura Inimii: Beneficiile puternice si vindecatoare ale Bauturii cu Usturoi si Lamaie

    Acest tratament ieftin si sanatos ar trebui urmat o data pe an. Are un efect detoxifiant si de curatare, reintinerind organismul din interior. Unul din aspectele de baza pentru care este atat de apreciat in medicina populara este efectul sau in scaderea colesterolului, dar si in mentinerea sanatatii inimii si a tensiunii arteriale optime. Sunt multi care lauda acest tratament pentru rolul sau remarcabil in desfundarea arterelor infundate, chiar daca oamenii de stiinta resping partial ideea si o califica drept un mit.
    In folclorul medical, circula povestea unei doamne care a renuntat la o operatie la inima deoarece urmand acest tratament depunerile de colesterol care ii infundau si blocau arterele au disparut... Foarte probabil ca e doar o legenda, insa mai mult ca sigur efectele benefice exceptionale ale tratamentului nu le putem nega. Atat lamaia, cat si usturoiul au un efect benefic asupra sanatatii inimii, contribuind la reducerea blocarii arterelor. Atat usturoiul, cat si lamaia sunt alimente puternice si sanatoase, iar combinatia dintre ele nu poate fi decat una pe masura.
    Usturoiul este un antibiotic natural si poate actiona ca un medicament puternic. Stiintific vorbind, lamaia ajuta in limitarea aterosclerozei, in timp ce usturoiul faciliteaza metabolismul grasimilor. In Germania, usturoiul este si el folosit in tratarea aterosclerozei, iar studiile clinice arata ca poate scadea semnificativ colesterolul rau datorita continutului sau de alicina.

    Totodata, usturoiul ajuta si in eliminarea bilei, de aceea este recomandat a fi asociat meselor grase. In plus, usturoiul previne astfel formarea pietrelor la fiere si este folosit in prevenirea infectiilor, a racelilor si a gripei. La randul sau, vitamina C prezenta in lamaie este esentiala pentru formarea colagenului si ajuta la intarirea peretilor arterelor. De asemenea, potasiul prezent in lamaie poate contribui la reglarea tensiunii arteriale, iar fibrele din lamaie pot reduce colesterolul. Lamaia este cunoscuta pentru efectul sau de intarire a sistemului imunitar.
    Medicina populara recomanda bautura cu usturoi si lamaie ca fiind eficienta si in cazul vederii si al auzului slab, iar unii spun ca tratamentul este eficient si in cazul celor care vor sa piarda in greutate. Aceasta mixtura are un efect benefic si asupra parodontozei.
    Evident, bautura cu lamaie si usturoi este un remediu al medicinii naturiste populare. Daca suferiti de o anumita boala, urmati un tratament medicamentos special sau aveti probleme cu stomacul, cel mai bine ar fi sa intrebati si medicul inainte de a incepe acest tratament naturist.

    http://m.garbo.ro/lifestyle/articol-15800

    Leave a comment:


  • strongman1960
    replied
    Omleta din albusuri de ou



    Ingrediente:

    5 albusuri de ou,
    3 felii sunca presata,
    4-5 feliute pastrama porc afumata,
    50 g cascaval,
    1 lingura smantana,
    5-6 linguri mix de legume,
    patrunjel verde tocat,
    1 lingura unt,
    1/2 lingura ulei,
    sare, piper dupa gust,

    Preparare:
    Albusurile se bat spuma cu 1/4 lingurita sare. In acest timp separat in apa in car am pus 1 lingurita sare fierbem mixul de legume dupa care le scurgem de apa.Intr-o tigaie antiaderenta(am folosit tigaia ceramica)punem la incins uleiul si untul. Turnam in tigaie albusurile in spumate in care amestecam intre timp si 1 lingura cu smantana. Deasupra albusului frumos netezit in tava presaram sunca si pastrama taiata fasii subtiri, legumele fierte,cascavalul dat prin razatoarea fina si patrunjelul tocat fin. Acoperim tigaia cu un capac si lasam sa se prajeasca totul pentru circa 10 minute la foc mic.
    Rasturnam omleta pe o suprafata si portionam in farfurii. O servim alaturi de o salata de rosii si castraveti, sau muraturi.

    Leave a comment:


  • strongman1960
    replied
    Reteta de mici de 1 Mai Muncitoresc

    Leave a comment:


  • strongman1960
    replied
    File de şalău la cuptor, cu sos alb de ciuperci şi Gorgonzola şi garnitură de legume şi cartofi la abur


    Iată o modalitate prin care amatorii de peşte care doresc să petreacă un timp cât mai scurt în preajma ustensilelor şi echipamentelor de gătit îşi pot exersa talentele culinare.
    Ce vă trebuie?
    • 2 fileuri mari de şalău, a câte 400 g bucata (ies 4 porţii);
    • 400 g cartofi noi, tăiaţi în cuburi;
    • 200 g copii de morcovi (sau baby carrots, dacă nu vă place traducerea ŕ la Google);
    • 200 g bucheţele de broccoli;
    • 6 roşii cherry;
    • 2 fire de ceapă verde;
    • 2 linguri de ulei de măsline;
    • sare marină, piper amestec (cu boabe albe, roşii, verzi şi negre), proaspăt râşnite.


    Cum procedaţi?
    • Fierbeţi legumele la abur timp de 10 – 15 minute (cât să intre furculiţa uşor în cartofi);
    • Stropiţi peştele cu ulei de măsline pe ambele părţi şi asezonaţi-l cu sare şi piper;
    • Plasaţi fileurile într-o tavă antiaderentă şi daţi-le la cuptorul preîncălzit la 200°C (cuptor pe gaz) timp de 15 minute;
    • Adăugaţi roşiile cherry tăiate în jumătate şi firele de ceapă curăţate şi spălate;
    • Mai daţi tava 5 minute la grill, cât să se rumenească fileurile şi să se înmoaie roşiile;

    Scoateţi fileurile pe un platou şi porţionaţi-le. Aşezaţi porţiile de filé împreună cu legumele şi cartofii pe farfurie. Turnaţi peste peşte un sos fierbinte de ciuperci cu Gorgonzola şi serviţi alături un pahar de Riesling sec, bine frapat.S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

    Leave a comment:


  • strongman1960
    replied
    Ceafă de porc în crustă de ierburi, piper şi muştar, la cuptor


    Care este primul lucru care vă trece prin minte când auziţi sintagma „ceafă de porc”? Pot să spun, fără a greşi, că răspunsul va fi: a) grătar; b) cartofi prăjiţi; c) grătar cu cartofi prăjiţi Întrucât n-am de gând să vă învăţ cum se face o ceafă de porc la grătar (sunt convins că mulţi dintre voi sunteţi mult mai pricepuţi decat mine la aşa ceva), am să vă sugerez un preparat care se pretează atunci când vă adunaţi mai mulţi la o masă mai mult sau mai puţin festivă (6 – 12 persoane). Cantităţile de mai jos sunt suficiente pentru 6 persoane, în varianta în care pregătiţi nişte aperitive (calde sau reci) şi friptura ca fel principal. Dacă aveţi un meniu mai bogat, de exemplu aperitive, sarmale cu mămăliguţă, încă o friptură pe bază de peşte sau pui (începe să semene a nuntă, nu-i aşa?), atunci bucata de ceafă de mai jos este arhisuficientă pentru 12 persoane. Timpul de preparare este destul de lung, însă în cele aproximativ trei ceasuri cât stă carnea la cuptor vă puteţi ocupa şi de restul felurilor de mancare sau, pur şi simplu, puteţi să păziţi friptura cu un vin bun alături .
    Ce vă trebuie?
    • O bucată întreagă de ceafă de porc dezosată (1,2 – 1,4 kg);
    • 4 – 6 linguri de muştar de Dijon;
    • 4 linguri de piper boabe (amestec de piper alb, negru, verde şi roşu);
    • 4 – 6 linguri de pătrunjel uscat;
    • 2 linguriţe de oregano uscat;
    • 1 linguriţă de sare;
    • 4 – 6 căţei de usturoi;
    • 2 crenguţe de cimbru;
    • 50 – 75 mL vin alb, sec;
    • 4 linguri de ulei vegetal (de preferinţă din sâmburi de struguri).


    Cum procedaţi?
    • Bucata de carne se spală bine şi se usucă folosind şervete absorbante;
    • Se leagă bucata de carne cu sfoară alimentară, astfel încât să rezulte un baton aproximativ cilindric, care se lasă să se odihnească (la temperatura camerei) cam preţ de un ceas;
    • Se unge bucata de carne pe toate părţile cu muştar de Dijon, după care se tăvăleşte prin amestecul de pătrunjel, oregano, sare şi boabe de piper;
    • Astfel pregătită, carnea se introduce într-o tavă în care am turnat în prealabil ulei şi se dă la cuptorul preîncălzit la temperatura maximă pentru circa 10 minute;
    • Se reduce temperatura cuptorului la 180 °C;
    • În tavă se adaugă căţeii de usturoi curăţaţi, crenguţele de cimbru şi vinul, după care conţinutul se acoperă cu o foaie de copt bine umezită şi apoi stoarsă;
    • Se dă tava la cuptor pentru circa 2 h şi 30 de minute;
    • Din timp în timp (cam la 30 – 40 de minute) se întoarce bucata de carne (folosiţi o unealtă care să nu înţepe carnea) ca să se pătrundă uniform pe toate părţile;
    • În tot acest timp se reumezeşte (sau dacă este cazul se schimbă) hârtia de copt, se unge carnea cu sosul din tavă şi se completează acest sos (dacă este necesar) cu apă;
    • La trecerea celor 2 ˝ h, carnea ar trebui să fie pătrunsă;
    • La final îndepărtaţi foaia de hartie de copt şi rumeniţi friptura timp de 15 – 20 de minute, întorcând-o pe toate părţile.

    Scoateţi bucata de friptură pe un platou încăpător, feliaţi-o folosind un cuţit de friptură bine ascuţit, şi repartizaţi-o în farfurii acompaniată garnitura preferată. Eu vă recomand un piure de cartofi şi ţelină (60 – 40) şi/sau un sos-cremă de praz şi brânză. Se pregăteşte ca şi acesta, numai că doar cu praz (fără broccoli) şi cu Emmentaler (şvaiţer). Un vin roşu, corpolent, merge de minune alături de o asemenea friptură. Deşi prepararea durează, merită aşteptarea.S-aveţi poftă şi să ne revedem sănătoşi!

    Leave a comment:


  • strongman1960
    replied
    Muşchi de porc cu mere şi ciuperci la cuptor

    O reţetă pe care am „văzut-o” după o noapte de petrecere (noaptea de Anul Nou), trei ore de somn şi o cafea mare. Un fel principal având raportul optim între dificultatea preparării şi aspect/gust. Prepararea durează ceva timp (cam 3 – 3 ˝ h), dar în majoritatea timpului trebuie doar să vă uitaţi din când în când în cuptor. Cu cantitaţile de mai jos vă ies între 6 şi 12 porţii (în funcţie de gradul de înfometare al musafirilor sau de numărul şi cantitatea antreurilor).
    Ingrediente:
    • 2 bucăţi de muşchiuleţ de porc (~ 1 kg)
    • 1 ceapă galbenă (curăţată şi tăiată în sferturi)
    • 1 ceapă roşie (curăţată şi tăiată în sferturi)
    • 10 căţei de usturoi (necurăţaţi, dar spălaţi)
    • 4 mere cu coajă
    • 10 – 12 ciuperci Champignon mici
    • ˝ linguriţă ghimbir măcinat
    • 1 baton de scorţişoară
    • 6 – 8 cuişoare
    • 2 tulpini de busuioc uscat
    • 2 linguri ulei din sâmburi de struguri
    • 200 mL vin alb sec
    • sare marină şi piper mozaic, ambele proaspăt măcinate (după gust)

    Modus operandi:
    Se spală bine muşchiuleţii şi se şterg cu hârtie absorbantă. Se condimentează cu ghimbir măcinat, sare şi piper, pe toată părţile. Se aşează muşchiuleţii în tava unsă în prealabil cu ulei. Se adaugă alături căţeii de usturoi, sferturile de ceapă, batonul de scorţişoară şi tulpinile de busuioc. Se toarnă cu atenţie peste carne vinul şi restul de ulei şi se acoperă totul cu o foaie de copt bine îmbibată cu apă şi apoi stoarsă. Tava se dă la cuptorul preîncălzit la 170°C, cam o oră şi jumătate, maxim două. Din jumătate în jumătate de oră, mai controlaţi nivelul de lichid din tavă (completaţi-l cu apă sau vin dacă este cazul), mai întoarceţi de pe o parte pe alta bucăţile de muşchi şi ungeţi-le cu lichidul din tavă.


    Tăiaţi merele în sferturi, scoateţi seminţele şi codiţele, iar în câteva bucăţi de măr înfigeţi câte un cuişor (gospodinele începătoare sunt rugate să caute cuişoarele în raftul cu condimente şi nu în trusa de scule). Spălaţi ciupercile şi tăiaţi-le în sferturi.
    Descoperiţi tava, adăugaţi merele şi ciupercile, îndepărtaţi firele de busuioc (care şi-au făcut datoria şi acuma se pot retrage) şi daţi din nou la cuptor până când merele sunt coapte şi carnea se rumeneşte frumos (la 170°C acest lucru se va întâmpla cam într-o oră, maxim 75 – 80 de minute).
    Scoateţi muşchiuleţii pe un platou, feliaţi-i şi serviţi alături de ceea ce a mai rămas prin tavă (mere, ciuperci, ceapă, usturoi). Dacă simţiţi nevoia, puteţi completa garnitura cu un piure din cartofi sau din legume, cu salată de sfeclă roşie cu hrean, sau cu castraveciori muraţi.
    S-aveţi poftă!

    Leave a comment:


  • strongman1960
    replied
    Cotlete de porc fezandate în bere cu ciuperci sotate şi sos de iaurt cu usturoi

    La noi, la români, ideea că „porcul este cea mai bună legumă” este împărtăşită încă de foarte multe persoane. Acestora li se adresează rândurile următoare.
    Ce vă trebuie?
    • 2 felii subţiri (1 – 1,5 cm) de cotlet de porc dezosat;
    • 300 – 330 mL bere blondă;
    • 2 – 3 linguri sos de soia;
    • o linguriţă de ulei din sâmburi de struguri;
    • un praf de piper proaspăt râşnit;
    • Pentru garnitură, vezi aici;
    • Pentru sos, vezi aici.

    Cum procedaţi?
    • Aşezaţi cotletele între două folii de plastic alimentar şi bateţi-le cu ciocanul de şniţele, până când se lăţesc binişor şi se subţiază la 3 – 4 mm. Trucul cu folia vă scuteşte de o mulţime de inconveniente (nu murdăriţi nici ciocanul, nici blatul de lucru, nu se rupe carnea, nu sar stropi şi bucăţele de carne prin toată bucătăria).
    • Presăraţi un praf de piper pe ambele feţe ale cotletelor, şi lăsaţi-le să se odihnească vreo 5 – 10 minute;
    • Amestecaţi berea cu sosul de soia şi scufundaţi complet cotletele în acest amestec, unde le lăsaţi cam 45 – 75 de minute, la temperatura camerei;
    • Scurgeţi bine cotletele şi aruncaţi-le într-o tigaie antiaderentă pe care o ungeţi doar cu ulei. Tigaia trebuie să fie bine încinsă când puneţi cotletele în ea.
    • Gaătiţi la foc mediu spre mare cotletele: 2 – 3 minute pe o parte şi încă 2 minute pe cealaltă parte (întodeauna după ce întoarceţi carnea, o ţineţi mai puţin la foc decât în prima parte a operaţiunii).

    Uşor rumenite, cotletele se servesc însoţite de ciupercile sotate peste care turnaţi din belşug sosul de iaurt cu usturoi.
    La acest mod de preparare şi servire merge şi un pahar de Sauvignon Blanc, sec sau demisec.

    Leave a comment:


  • strongman1960
    replied
    In continuare va prezentam doua retete “moderne” de preparare a mititeilor:

    Reteta din 20 decembrie 1962
    Reteta de mici a lui Păstorel Teodoreanu
    (pseudonimul lui Alexandru Osvald Teodoreanu, n. 1894, Dorohoi – d. 1964) a fost un avocat și scriitor român, cunoscut epigramist, gurmand și iubitor de vinuri, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene

    Pastorel Teodoreanu

    Carne de vită de la ceafă sau de la coadă, sau pulpa – capacul. La 1 kg de carne, Ľ seu gros și curățat de piele.
    Carnea, împreună cu seul, se trece de două ori prin mașina de tocat.
    Se adaugă în carne miez de franzelă (de mărimea unei lămâi), muiat în mujdei de usturoi, sare, o linguriță de mirodenii: enibahar, chimen (dacă vrei), piper și o jumătate linguriță bicarbonat.
    Frămânți, până se face o pastă omogenă. Uzi cu apă un fund de lemn și palmele. Sucești câte o bucată pe masă până obții forma cilindrică știută. Tai în bucăți potrivite și-i așezi umezi pe-o farfurie. Îi pui la rece câteva ore.
    Pui grătarul încins, pe care ai așezat un rând de mititei, la foc moale. Cât stau la foc, îi învârtești mereu, până se întăresc.
    După ce s-au prăjit o serie, se servesc în vas acoperit și încălzit (altfel se sleiesc din cauza seului). În timp ce se consumă o serie, se pune la foc seria următoare. Prăjirea trebuie să se facă încet, ca să nu se pripească la exterior, rămânând cruzi la mijloc.

    Reteta de mici a lui Radu Anton Roman
    1 kg ceafă de vițel (mânzat), 500 g ceafă de porc, 250 g pulpă de miel, 2-3 oase mari de vită, 1 lingura de sare, piper (după gust), 1 ceapa mare, 1 morcov mijlociu, 1 căpățână de usturoi, 1 ardei iute, 1 legătură de cimbru, 1 linguriță bicarbonat, 1 linguriță praf miroase: ienibahar, rozmarin, chimen, 250 g mușchiuleț de cal (nu e obligatoriu, dar cândva așa se făceau micii).
    Se toacă carnea mărunt (dar cine a ști s-o toace cu satârul, câștig ar avea). Se frământă bine cu sarea, piperul, bicarbonatul, miroasele, ardeiul iute și usturoiul tocate mărunt (până devin pastă), cimbrul măcinat praf, până e totul un aluat. Între timp, oasele de vită sparte au fiert împreună cu toate zarzavaturile vreo două ore, până când din doi litri de apă s-a ales doar o jumătate litru supă. Strecurăm supa și-o răcim, apoi o frământăm bine împreună cu carnea. Amestecătura asta se lasă să-și revină din ce-a pățit câteva ore bune la frigider. Micii se rotunjesc fie în mâna, udând-o mereu, să nu se lipească, fie prin țeava de cârnați a mașinii de tocat. Nu tigaia e rostul micului, ci grătarul și focul corespunzător, de lemn și cărbuni.
    Demâncare veche, luata de prin podișurile Anatoliei și prefăcută pe românește, cu carne de porc, micul s-a desprins de profet și s-a lipit de Miorița și prin faptul că se bea, se bea temeinic.
    Dar nu se bea bere, cum zic unii, ci un vin sec și vesel de sud, de unde se reține ceva ușor, oRoșioară de Dolj, – vin vag „rozé”, de nisip – mai ales dacă a fost un an cu ceva ploaie, să fie mai zemos că vine din seceta Dăbulenilor, bietul… Sau, pentru zilele mai friguroase, o Crâmpoșieîndesată de Drăgășani, culeasă târziu, imediat după ce a căzut prima brumă și dusă a fost amintirea verii. Ori o Feteasca Albă, subțirică și rea,
    de Furculești și Zimnicea.
    N-aș uita, la un mititel pufos, chiar și cu băutură alături, o ciușcă domesticită în oțet de vin, un muștar frecat cu hrean sau un mujdei în care s-au presărat trei tocături de verdeață: mărar, leuștean și pătrunjel.

    Leave a comment:


  • fox123
    replied
    In armata (pentru cine a facut) se dadeau cateodata la masa parjoale moldovenesti (era singura mancare pe care o mancam cu placere). Practic erau niste chiftele mai mari asortate cu un fel de sos mai lichid si care in combinatie cu cartofi piure erau foarte bune. Are cinvea o reteta de parjoale?

    Leave a comment:


  • satenicu
    replied

    Leave a comment:


  • strongman1960
    replied
    The best Tomato Salad and Chorizo by Jamie Oliver

    The best Tomato Salad and Chorizo by Jamie Oliver

    Leave a comment:



Working...
X