Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet or not logged in. Please take a second, login or register here, and in a few simple steps you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Note that lewd or meaningless nicknames are prohibited (no numbers or letters at random) and please introduce yourself in the section for you to meet our community.

PCHOME.RO

Collapse

O aliniere excepțională de planete va avea loc la 21 decembrie 2020

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  O aliniere excepțională de planete va avea loc la 21 decembrie 2020

  În decembrie 2020, uită-te pe cer, pentru că, foarte probabil, nu vei mai vedea niciodată așa ceva! Dacă ar fi să puteți obseva cerul doar o noapte în 2020, alegeți noaptea de 21 decembrie! Acesta este sfatul pe care îl dau specialiștii de la Observatorul Astronomic București în prezentarea evenimentelor astronomice ale acestui an.

  Specialiștii o numesc și „Marea conjuncție”: cele mai mari planete din sistemul solar, Jupiter și Saturn, se vor afla aparent foarte aproape una de cealaltă, atât de aproape, încât vor părea un astru dublu.

  Cele două planete se văd deja în aceeași zonă de cer încă din luna iulie. Se vor afla în aceeași constelație și, pentru că se mișcă în sistemul solar, se vor mișca printre stele, apropiindu-se una de alta.

  Apropierea minimă și rară (ultima oară s-a întâmplat în 1961 și se va mai întâmpla abia în 2080), se va petrece în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, momentul cel mai bun fiind în seara de 21 decembrie. Atunci, în jurul orei 18:00, se vor vedea înspre sud-vest, nu foarte sus pe cer. Cele două planete aproape că nu se vor putea distinge una față de cealaltă, iar prin telescop se vor putea vedea în același câmp și inelele lui Saturn, și benzile de nori ale lui Jupiter, împreună cu sistemele de sateliți ai planetelor, arată Observatorul Astronomic.

  Această sincronizare a planetelor va avea loc între 16 și 25 decembrie 2020, dar la 21 decembrie, atunci când va fi și solstițiul de iarnă, Jupiter și Saturn vor fi cel mai aproape. Ce vom vedea pe cer?

  Dincolo de un spectacol captivant pentru cei pasionați de astre, este și un fenomen mai puțin întâlnit. Astfel de alinieri de planete se produc la circa 20 de ani o dată, dar cea de anul acesta este în mod excepțional rară din cauza proximității celor două planete una în raport cu celalaltă. Senzația va fi că cele două planete sunt pe punctul de a intra în coliziune, iar noi vom putea observa un singur punct pe cer, deosebit de luminos.

  Această impresie de „planetă dublă” nu va fi însă decât o iluzie optică din perspectiva Terrei. În realitate, Jupiter și Saturn nu vor fi chiar atât de apropiate. În unități astronomice (UA), măsură folosită de astronomi ce corespunde distanței dintre Pământ și Soare, Jupiter va fi la 5 UA de noi, iar Saturn la 10 UA.

  Nu peste tot fenomenul se va vedea la fel, desigur. Cel mai bun punct de observare ar fi Ecuatorul. Dar fenomenul va fi vizibil, totuși, peste tot pe Pământ, evident, dacă o vor permite condițiile meteorologice. În emisfera nordică, durata de observare va fi mai mică.

  Cei mai tineri dintre pământeni vor mai avea poate șansa să revadă acest fenomen, dar vor trebui să aștepte încă 60 de ani. Mai exact, până la 15 martie 2080. După care, o astfel de aliniere de planete nu se va mai produce prea curând: abia după anul 2400, estimează specialiștii.
  =========
  digi24.ro

  #2
  Steaua din Betleem, din nou pe cer în săptămâna de Crăciun. Când o vei putea vedea cu ochiul liber?

  https://clickpentrufemei.ro/steaua-d...iber/a19642871

  Comment


   #3
   Da, la SW aproape de orizont imediat dupa ce se intuneca, halal vizibilitate!
   “Imagine a world without the greed of the old”
   Pierce Brown

   Comment


    #4
    Originally posted by alf View Post
    Da, la SW aproape de orizont imediat dupa ce se intuneca, halal vizibilitate!
    Din Colentina, dintre blocuri, s-ar putea sa fie probleme cu vizibilitatea...
    Observatiile astea se fac de regula din afara aglomerarilor urbane, in plan deschis si musai cu farurile stinse.
    Tinand cont ca cea din 2080 va fi dimineata si cei mai multi dintre noi vor dormi si urmatoarea va fi dupa 2400, eu zic ca merita incercat.
    Cine stie ce se poate intampla pana n 2400?
    For a better world!

    Comment


     #5
     Originally posted by dolby View Post

     ..
     Tinand cont ca cea din 2080 va fi dimineata si cei mai multi dintre noi vor dormi ......
     In 2080 voi dormi non-stop. Sa nu ma treziti!
     drgroza likes this.
     SHALOM

     Comment


      #6
      Aiurea, primesti vaccin covid si vei deveni nemuritor.
      Asta daca nu ne ducem draq cu totii - poate pica vreun asteroid.
      isr2002 and drgroza like this.
      Tomorrow's just your future yesterday!

      Comment      Working...
      X