Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet or not logged in. Please take a second, login or register here, and in a few simple steps you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Note that lewd or meaningless nicknames are prohibited (no numbers or letters at random) and please introduce yourself in the section for you to meet our community.

PCHOME.RO

Collapse

Adio, Planck! Telescopul spațial a fost oprit ieri

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Adio, Planck! Telescopul spațial a fost oprit ieri

  Ieri, Agenția Spațială Europeană a trimis ultima comandă către telescopul spațial Planck, finalizând o misiune de patru ani și jumătate pentru a analiza Radiația Cosmică de Fond (CMB), lumina emisă imediat după Big Bang. Planck va intra acum într-o stare de hibernare permanentă și va fi pus pe o orbită în jurul Soarelui.

  De la lansarea lui, din 2009, Planck a măsurat micile diferențe din temperatura CMB. Măsurătorile i-au ajutat pe oamenii de știință să alcătuiască o imagine timpurie a Universului, o hartă a primelor condiții după Big Bang. Dar în ianuarie 2012, telescopul a rămas fără fluid de răcire pentru a menține Instrumentul de Frecvență Înaltă la temperatura de -273,15 grade Celsius, temperatură necesară pentru a-i permite telescopului să distingă între fluctuațiile din temparatura CMB.

  Când prima imagine integrală realizată din datele colectate de Planck a fost dată publicului în luna martie a acestui an, aceasta redefinit vârsta Universului, descoperindu-se că are cu 100 de milioane de ani mai mult decât s-a estimat inițial. Mai mult, datele colectate de Plank ne-au ajutat să recalculăm cantitatea de materie neagră existentă, spre comparația cu materia „normală”. În plus, grație telescopului, am putut crea cel mai elaborat catalog al roiurilor de galaxii din Univers și am putut identifica locuri în care se pot naște stele în viitor.

  În acest moment, chiar dacă Planck s-a oprit din colectarea datelor, cercetătorii mai au mult de analizat. Următorul set de date al misiunii va fi dat publicului în 2014. „Planck ne-a oferit o privire proaspătă asupra materiei care alcătuiește universul nostru și modul în care acesta a evoluat”, a declarat Jan Tauber, cercetător în cadrul misiunii Planck. „Dar încă muncim din greu pentru a înțelege expansiunea Universului dintr-un punct infinit de mic la dimensiunea extraordinar de mare pe care o are acum, detalii pe care sperăm să le putem împărtăși în anul următor”

  sursa :
  http://www.scienceworld.ro/stiri/adi...eri-12912.html


Working...
X