Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet or not logged in. Please take a second, login or register here, and in a few simple steps you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Note that lewd or meaningless nicknames are prohibited (no numbers or letters at random) and please introduce yourself in the section for you to meet our community.

PCHOME.RO

Collapse

Ce se mai intampla prin ceruri...

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Ce se mai intampla prin ceruri...

  In luna noiembrie anul viitor o sa vedem o cometa


  "Va fi mai stralucitoare decat o Luna plina". Fenomenul unic intr-o viata care se va petrece in 2013


  Putem spune ca in 2013, Pamantul va avea pentru o scurta perioada de timp 2 Luni pe cer. Si asta dupa ce doi astronomi din Rusia au descoperit ca o cometa uriasa va trece pe langa Terra.
  Fenomentul extrem de rar, considerat chiar "unic intr-o viata de om", scrie The Independent, va fi vizibil de pe Terra, iar lumina pe care cometa o va produce "va fi mai stralucitoare chiar si decat cea a satelitului natural al Pamantului."
  In acest moment, cometa care va trece pe langa noi in 2013 este doar un obiect indepartat, vizibil doar cu aparatura de ultima generatie. Asa a fost observata de catre doi astronomi rusi, Vitali Nevski si Artyom Novichonok, la Observatorul Kislovodsk in data de 20 septembrie, care au denumit-o "Cometa Ison", dupa numele telescopului folosit pentru a o identifica.
  The Independent noteaza: "Comenta este foarte intunecata, mai inchisa la culoare decat asfaltul, are gheata sub suprafata prafuita si are o suprafata de cateva zeci de mile. Gravitatia acesteia este atat de mica, incat daca ai sari de pe ea, ai putea ajunge la 20 de mile inaltime si ai cobori intr-o saptamana inapoi pe suprafata."
  NASA se pregateste sa captureze un asteroid gigant in apropiere de Pamant
  Conform estimarilor realizate de cercetatorii rusi, Cometa Ison va fi vizibilia pe Pamant cu ajutorul telescoapelor mici undeva pe la sfarsitul verii, pentru ca prin octombrie sa treaca pe langa Marte.
  In luna noiembrie, Cometa va fi vizibila cu ajutorul ochiului liber intr-un adevarat spectacol de lumina si culoare, datorita cozii de praf ce va reflecta lumina soarelui.
  Sursa citata noteaza ca in 2013, Cometa Ison nu va fi singurul obiect care va trece foarte aproape de pamant. O alta cometa, 2014 L4 (PanSTARRS), descoperita anul trecut, va aparea pe cerul nostru undeva prin martie sau aprilie.
  Specialistii sustin ca ar putea fi singura ocazie pentru noi sa vedem Cometa Ison, care, foarte probabil, nu va mai trece niciodata pe langa Pamant.

  http://ro.stiri.yahoo.com/va-fi-mai-...065400303.html
  45*49 N , 24* 8 E offset 180 cm Pozitioner Strong , Actuator 21' Strong

  #2
  De pe acum fac pariu cu oricine ca nu se va vedea cu ochiul liber...
  Si daca se va vedea nu se va deosebi de o stea oarecare...

  PS
  Daca citim, observam ca este o cometa uriasa, descoperita in 20 septembrie.
  Daca insistam, descoperim ca a fost descoperita in 21 septembrie...

  Concluzia e clara : habarnistii astia din presa nici sa traduca nu sint in stare.

  Comment


   #3
   gabrield tu ai vazut cometa Hale Bopp sau pe Hyakutake? Macar una dintre ISON sau Pannstars va fi spectacular asta este sigur, ISON avand sanse mai mari, dar desigur prezicerea magnitudinii cometelor nu este intotdeauna sigura deoarece depinzand de compozitia cometei asta poate sa se desintegreze inainte sa ajunga vizibila. Cel mai mare show ar putea fi o dezintegrare la vizbiulitate maxima ... Eu ca amator abia astept sa fac poze si observatii la aceste comete. inca cca 40 de zile ca sa inceapa sa fie vizbil, 60 pana la spectacol pana atunci, daca chior va fi vreme clara de maine o sa ma bag la vanat cometa C/2012 K5 (LINEAR), vizibil cu telescoape mici in acasta perioada

   Comment


    #4
    Am vazut Shoemaker sau cum se numea...
    Era ca o stea si se vedea un pic si din coada ei, asta cu ochiul liber.
    Pe mine nu asta m-a deranjat ci comparatia cu Luna plina...
    Pe vremea cind eram membru activ la SARM mai cautam si eu comete, acum nu mai am decit un binoclu din razboi 8x35...

    Comment


     #5
     Poate sa fie mai stralucitor decat Luna plina, insa in timpul zilei, mai stralucitor ca Luna plina va insemna ca se va vedea miezul putin mai mare decat este Jupiter in acest moment pe cerul de noapte si cam atat. Coada va fi vizibila numai dimineata inainte de rasarit (nu cred ca coada va avea magnitudinea -6, dar cu un miez de -6 si o coada de -3 s-ar putea sa avem ceva spectacol si pe timp de zi). Oricum ca sa vezi ceva cu ochiul liber pe timp de zi trebuie sa fie mai stralucitor de magnitudinea -4 (Venus este vizibil de multe ori, ultima oara a fost foarte clar vizibil la ora 13:00 in septembrie cand aveam zile cu seeing demential) sau de magnitudinea -6 pentru a fi vizibil si in seeing slab. Oricum este asteptat sa fie maxim de magnitudinea -6 si Luna plina are magnitudinea de -12.4 in acest moment, deci comparatia chiar este una neinspirata ...

     Comment


      #6
      Cometele anului 2013

      Pentru a nu se crea confuzie, referitor la cele 2 comete care anul acesta ne va ocupa o parte din observatii, am pus un link.

      http://www.astro-urseanu.ro/comete_2013.html

      Spor la citit si cei avizati pregatiti instrumentele pentru observatii.
      DM 8000 HD, DM 920 UHD, Emme Esse 125, Tricolor, Focus, OSCAM, TBS 5590, TBS 5520 SE, TBS 5927.

      Comment


       #7
       Proiectul Gaia – misiunea care „va schimba tot ce ştim” despre Calea Lactee
       Gaia va transforma astrometria


       Sistemul nostru solar se găseşte la marginea Căii Lactee. Zona s-a dovedit a fi grozavă pentru dezvoltarea vieţii, însă nu ne permite să avem parte de o „privelişte” foarte clară către restul galaxiei. Acest lucru a prevenit studierea multor aspecte fundamentale ale Căii Lactee, cum ar fi dacă are două sau patru braţe, cât de mare este, cât de repede se deplasează şi dacă se va ciocni cu galaxia Andromeda.


       Acum, un nou proiect, intitulat Gaia, va studia timp de 5 ani Calea Lactee, cartografiind întreaga galaxie şi obţinând răspunsuri la cele mai importante întrebări despre evoluţia şi structura sa. „Va fi fenomenal. Va schimba totul”, a declarat astronomul Barry F. Madore de la Observatorul Carnegie din Pasadena, California.


       Dezvoltată de Agenţia Spaţială Europeană şi construită de EADS, naveta Gaia valorează 700 de milioane de euro. Gaia va fi doar cel de-al doilea satelit dedicat astrometriei (ştiinţa care se ocupă de studierea mişcărilor, poziţiilor şi distanţelor dintre diferite obiecte astronomice) lansat pe orbită. Astrometria este o ştiinţă practicată de câteva secole, însă acurateţea telescoapelor situate pe planeta noastră este limitată de turbulenţele atmosferice. Până acum, oamenii de ştiinţă au măsurat cu o precizie de 1% distanţa către mai puţin de 1.000 de stele. Cu Gaia, însă, cercetătorii estimează că vor putea măsura cu această fidelitate distanţa către mai bine de 10 milioane de stele. În cuvintele lui Timo Prusti, un cercetător implicat în acest proiect, „va fi o lovitură de baros pentru astronomia fundamentală”.


       Naveta Gaia urmează să fie lansată în cursul acestui an din Kourou, Guiana Franceză, urmând să intre în orbită în punctul L2 (Lagrange 2), la 1,5 milioane de kilometri de Terra, urmând să „privească” mereu în direcţia opusă Soarelui. Această poziţie garantează că platforma de observare va avea mereu parte de o „privelişte” liberă, fără a fi obstrucţionată de Soare, Pământ sau Lună, iar panourile solare care alimentează naveta vor fi expuse în mod continuu la Soare.


       Cercetătorii se aşteaptă ca Gaia să proceseze aproximativ 8.000 de poziţii ale stelelor pe secundă de-a lungul misiunii sale de cinci ani. În total, vor fi cartografiate poziţia şi viteza a mai bine de un miliard de stele. La final, proiectul Gaia nu va fi realizat doar harta tridimensională a un miliard de stele, ci va studia concomitent compoziţia fiecărei stele observate, generând un volum imens de date ce urmează să fie studiate de astronomi.


       Naveta Gaia măsoară aproximativ 11 metri în lăţime, cântăreşte 2030 de kilograme şi foloseşte un design bi-modular. Unul dintre module va conţine elementele de avionică, de comunicaţii şi de propulsie, iar celălalt va găzdui cele două telescoape optice, acestea urmând a fi protejate de un „scut termic”. Fiecare telescop va concentra lumina recepţionată către cele 106 CCD-uri, ce măsoară 4500 x 1966 pixeli. Cele 106 CCD-uri sunt dispuse în trei zone distincte, fiecare fiind asociată celor trei obiective ale misiunii: măsurarea poziţiei stelelor, a compoziţiei lor chimice şi a vitezei lor.


       Telescoapele vor oferi o precizie fără precedent, permiţând cercetătorilor să observe numeroase pitice brune, supernove aflate la mari distanţe şi alte elemente greu de observat de pe Terra. Precizia acestor telescoape este atât de ridicată, încât galaxiile din apropiere vor fi măsurate cu o acurateţe de 0,001%.


       Toate datele colectate vor fi transmise către staţiile de la sol al ESA din Cebreros, Spania şi New Norcia, Australia, de-a lungul a 8 ore în fiecare zi, viteza de transmisie fiind de 5 Mbit/s.


       Aşadar, în curând, secretele Căii Lactee vor fi dezvăluite în întregime.


       Sursa: Gizmodo / Foto: ESA
       ----------------------------------------------

       Comment       Working...
       X