Hello Guest, if you are reading this it means you have not registered yet or not logged in. Please take a second, login or register here, and in a few simple steps you will be able to enjoy all the many features of our fine community. Note that lewd or meaningless nicknames are prohibited (no numbers or letters at random) and please introduce yourself in the section for you to meet our community.

PCHOME.RO

Collapse

Doi asteroizi au trecut pe langa Terra.

Collapse
X
Collapse
Currently active users viewing this thread: 1 (0 members and 1 guests)
 • Filter
 • Time
 • Show
Clear All
new posts

  Doi asteroizi au trecut pe langa Terra.

  Ce spun specialistii despre acest eveniment  Pe 12 decembrie 2012, Pamantul a avut avea parte de o “intalnire de gradul III” cu doi asteroizi, care au trecut prin apropierea planetei noastre. Uriasul Toutatis a fost insotit de un asteroid mai mic, numit XE54, recent descoperit.
  Update 12 decembrie, 15:23:
  Asteroidul XE54, care a fost observat de astronomi abia pe 9 decembrie, a trecut pe langa Pamant la ora locala 12.00 p.m.. El se apropie de planeta noastra o data la 2,72 ani.
  Si Toutatis a trecut la o distanta apreciabila. El se va intoarce peste 4 ani, iar data viitoare s-ar putea ca traiectoria lui sa fie mai apropiata de planeta noastra.
  Din fericire, cele doua corpuri ceresti nu sunt o amenintare pentru Terra, insa astronomii sunt incantati de eveniment, pentru ca pot afla detalii despre aceste corpuri ceresti.
  XE54 are numai 28 de metri latime siva trece la o distanta de 226.000 de km de Terra, iar Toutatis la 6,9 milioane de kilometri distanta.
  Toutatis este un asteroid urias, avand 4,46 km lungime si 2,4 km latime. In comparative, roca spatiala care a dus la disparitia dinozaurilor a avut o latime de aproximativ 10 km.
  El este unul din cei mai mari asteroizi care se vor apropia de Pamant, scrie National Geographic.
  In ziua de 12 decembrie, el se va afla la peste 6,9 milioane de kilometri distanta de Terra, ceea ce, din punct de vedere astronomic, inseamna ca “va trece aproape” de planeta noastra.
  Specialistii sunt foarte interesati de acest asteroid, pentru ca vor sa afle detalii noi despre compozitia si traiectoria lui.
  Toutatis 4179 trece prin apropierea Terrei o data la 4 ani. “Se invarte asemeni unui giroscop”, explicaMichael Busch, de la National Radio Astronomy Observatory, modul in care se deplaseaza prin spatiu acest urias asteroid.
  Fiecare apropiere de Soare sau de Pamant ii schimba putin traiectoria, din cauza gravitatiei, insa aceste modificari sunt foarte importante pentru astronomi.
  Acestia cred ca Toutatis s-a format din coliziunea si contopirea a doua corpuri ceresti, explicandu-se astfel forma lui bizara si diferentele mari in structura sa interna.
  Astronomii ne asigura ca nu exista niciun pericol in privinta unui eventual impact cu Terra.
  “Circula multe zvonuri despre el, mai mult decat despre alti asteroizi, dar asta numai pentru ca este foarte mare si se apropie frecvent de noi”, precizeaza Busch.
  In ziua de 12 decembrie, cand se va apropia cel mai mult de Pamant, Toutatis va putea fi observat cu ajutorul unui telescop obisnuit, de catre cei pasionati de astronomie.

  Sursa: Daily Mail / National Geographic  ----------------------------------------------


Working...
X