Autor: Simona Roşu

Peste 90% dintre romni ţi petrec mare parte a timpului liber n faţa televizorului, potrivit celui mai nou studiu realizat de GfK Omnibus.

Alte activităţi realizate cel puţin o dată pe săptămnă de peste trei sferturi din po....ţie sunt mersul la cumpărături, n special, pentru alimente, şi ascultarea muzicii. Cei mai pasionaţi n a-şi umple timpul cu această activitate sunt tinerii cu vrste ntre 15-34 ani, necăsătoriţi, cu venitul pe gospodărie mai mare de 2.000 de lei n a căror responsabilitate nu intră treburile gospodăreşti, se mai arată n studiul GfK.
40% dintre romni aleg să se relaxeze prin ntlniri cu prietenii pe care le organizează acasă. Cel puţin o dată pe săptămnă, romnii au musafiri, cei mai sociabili fiind cei din Transilvania, urmaţi de locuitorii din vestul ţării şi din Moldova.
De asemenea, aproape jumătate dintre romni au ca activitate zilnică gătitul, n timp ce 20% nu gătesc niciodată.
Alte preocupări, cel puţin săptămnale pentru jumătate din po....ţie, sunt cititul ziarelor si revistelor, cumpărăturile de produse nealimentare sau alte ndeletniciri n grădină sau n curte.
39% dintre romni nu citesc niciodată cărţi, n timp ce 41% desfăşoară această activitate cel mult o dată pe lună. Mai puţin atraşi de a citi o carte sunt cei cu vrste peste 55 ani din Oltenia si Dobrogea, din mediul rural.

Romnii nu merg la muzee sau concerte


60% dintre romni au declarat că nu fac sport niciodată. De asemenea, participarea la spectacole, concerte sau vizitarea unui muzeu, a unei expoziţii de artă, precum şi petrecerea timpului ntr-o discotecă, club de noapte ori restaurant şi cinematograf sunt activităţi ce se nscriu destul de rar n programul de timp liber al romnilor sau sunt specifice doar anumitor categorii socio-demografice.

Banii n detrimentul timpului liber


Aproximativ 4 din 10 romni sunt mulţumiţi de ct timp liber au, restul fiind mpărţiţi n mod egal ntre cele două extreme: cu mult timp liber si fără suficient timp liber. Aceştia din urmă, dacă ar avea mai mult timp liber, ar alege să se relaxeze, să călătorească sau să se plimbe. Mai mult timp şi doresc mai ales persoanele cu vrsta ntre 45 si 54 de ani şi cu studii superioare.
Dacă ar putea să aleagă ntre a avea mai mulţi bani sau mai mult timp, două treimi dintre romni ar alege mai mulţi bani.
Faţă de anul trecut, n rndul locuitorilor din mediul urban se constată creşterea preferinţei pentru bani n defavoarea timpului liber (65% versus 58% n 2008 ).

Informaţiile provin din GfK Omnibus, studiu realizat lunar, şi sunt reprezentative pentru po....ţia Romniei n vrstă de 15 ani şi peste. Eşantionul este format din 1.098 persoane din zona urbană şi rurală.


SURSA:
GfK (Capital.ro)