Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 15 of 16
  1. #1
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Pitesti
    Posts
    289
    Posts Thanks / Likes

    Default Am nevoie de niste sfaturi pentru RF

    Nebun cum sunt, vreau sa-mi pun un DVR acasa. Asta nu e o problema, ca ma descurc si cu el, si cu camerele. Insa vreau sa vad imaginea de pe fiecare camera pe orice tv din casa. Cum n-am tras decat cate 2 coaxiale (1 tv si 1 satelit) in fiecare camera este evident ca nu-mi ajung si pentru camere. M-am gandit la schema de mai jos dar imi lipsesc niste cunostinte despre echipamente si radiofrecventa.


    Instalatia e pentru acasa, asa ca nu-mi trebuie musai solutii profesionale, ci solutii care sa mearga bine. Adica sa nu-mi bruieze programele TV. Am vazut ca modulatorul RF din receptorul de Dolce merge pana la canalul 69 (nu stiu cat inseamna asta in KHz), insa e o distanta apreciabila intre ultimul program transmis pe cablu si frecventa acestuia. Partea proasta e ca bruiaza celelalte programe (cele care se vedeau prost se vad acum si mai prost).
    Ce cunostinte imi lipsesc pentru a realiza povestea asta:
    1. modulatorul RF. Poate fi folosit modulatorul din receptorul de Dolce? Detalii despre el am gasit, inclusiv comenzile de programare pe bus I2C. Partea proasta e ca trebuie programat dupa fiecare restart, dar exista solutii. Ma gandesc la faptul ca e mai ieftin (1 am, imi mai trebuie 4 ). Daca nu, ce sa folosesc? Intrand pe site-urile care comercializeaza asa ceva, am vazut tot felul de caracteristici si preturi intre 50 si 250 RON. Din pacate nu stiu sa interpretez caracteristicile ca sa-l aleg pe cel mai ieftin care-si face treaba.
    2. sumatorul. Exista ceea ce am eu nevoie? E scump? (repet, ca sa nu-mi bruieze programele TV, ca-l trimit la origini)
    3. Amplificatorul il am. Nu stiu ce caracteristici are, stiu doar ca l-am testat si merge. E primit cadou.
    4. Desi nu voi avea televizoare peste tot, instalatia trebuie sa mearga la cel putin 7 TV simultan (asta e minimum de prize care vor fi legate in prima faza).
    Accept orice fel de modificare a schemei facute de mine. Toate cablurile (de la camere, tv-uri, satelit, pilonul de pe casa, reteaua catv publica) se termina intr-un rack, deci pot fi conectate oricare cu oricare si care are si alimentare pentru toate echipamentele care trebuie bagate in priza. Musai: toate componentele (cu exceptia camerelor, desigur) vor fi montate tot in rack (chiar si sprijinite, nu neaparat prinse in suruburi).
    De ce vreau asta? Daca latra cainele sau suna cineva la poarta sa nu fiu nevoit sa ma dau jos din pat sau sa ma duc intr-o camera cu vedere spre poarta (descuierea portii din telecomanda tv iarasi nu e o problema).
    KSC-570[12.01.A5]/Invacom 0,3dB/1,4m Al/ SRT V-50/ 18'/vizibilitate 62E-30W/ lat. 44.85N, long. 24.87E + DolceTV cu antena lui Digi. NOU! Acum cu montura polara ca sa vad 16E-ul!

  2. #2
    Junior Member Master
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    93
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Ce canale are operatorul tau? Pana in ce frecventa? Amplificatorul care il ai ce banda amplifica? Trebuie sa vezi prima data ce canale ai libere ca sa stii unde poti "inghesuii" si canalele pentru camere. Daca insumezi peste alt canal tv normal ca se bruiaza si strici tot. De asemenea daca dai semnal mai puternic decat celelalte la fel bruiezi.

  3. #3
    Gold Member Expert
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    ALBA_IULIA
    Posts
    3,695
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Nu cred ca o sa reusesti sa pui 5 modulatoare fara sa se bruieze reciproc.
    Parerea mea: pune un singur modulator cu semnalul video din DVR unde vezi toate 4 camerele.Modulatorul trebuie sa fie unul un pic mai bun decit cel de la dolce si are in interior si mixarea semnalului RF cu semnalul CATV.Incearca sa cauti unul care are si reglaj de putere al semnalului RF mixat pentru a avea la intrarea in amplificator niveluri apropriate ale semnalelor RF de la DVR si CATV.



  4. #4
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Pitesti
    Posts
    289
    Posts Thanks / Likes

    Default

    @Ionutz7: Nu stiu ce frecvente sunt folosite de operatorul de cablu. Parca undeva pe la 680MHz e ultimul program (presupun asta e undeva in jurul canalului 50). Eu vreau sa pun modulatoarele de la 60 in sus. Ma intereseaza in special daca schema pe care am gandit-o poate sa functioneze. Amplificatorul nu stiu pana la cat duce, dar, daca e asa important pentru schema de principiu, ma uit pe el si-ti spun.

    @gimy: nu vreau sa pun un singur modulator. Se vede mult mai bine fiecare camera independent decat semnalul prelucrat de dvr si impartit in 4. Pentru un singur semnal pot sa folosesc fie al doilea cablu coaxial, fie o pereche de utp cu adaptor de impedanta si sa-i dau semnalul in tv direct pe av.

    Ma gandeam ca cei care au facut retele tv cu circuit inchis, au lucrat la cablu sau sunt ingineri RF la B1TV (nu dau nume) poate-mi dau si mie un link la modulele de care am nevoie. Stiu si eu sa caut, atat ca nu stiu sa citesc (pqsk, pierdere pe tap, izolatie pe revers, ccir, cale directa, nus'cati db)
    KSC-570[12.01.A5]/Invacom 0,3dB/1,4m Al/ SRT V-50/ 18'/vizibilitate 62E-30W/ lat. 44.85N, long. 24.87E + DolceTV cu antena lui Digi. NOU! Acum cu montura polara ca sa vad 16E-ul!

  5. #5
    Junior Member Master
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    93
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Schema ta teoretic e buna. Daca operatorul tau ajunge pana la canalul 60 atunci tu trebuie sa mergi intre 61-69 si de asta intrebam de amplificator ce banda amplifica pentru ca trebuie sa amplifice canalele respective.
    http://www.antech.ro/pdf/Modulator_MD.pdf ...uite aici o sa gasesti mai explicit ceea ce te intereseaza. In special pagina 5 figura 7. Modulatoarele se inseriaza si astfel ai semnalul gata insumat de la camere. Insumarea cu cablul tv se poate face printr-un spliter. Teoretic merge, practic pot aparea interferente si atunci recurgi la filtre. Scrie ceva de filtre si acolo.
    Nu trebuie sa iei neaparat modelul asta de modulator ca te costa cam 50 de euro/buc. E ca sa iti faci o idee. Poate gasesti ceva modulatoare de prin alte aparate sau video-uri mai vechi.
    Last edited by SAFETRON1; 8th July 2009 at 03:36. Reason: corectare link

  6. #6
    Safe User Expert
    Join Date
    May 2005
    Posts
    2,956
    Posts Thanks / Likes

    Default

    @k-mel


    Mai intai verifica gama de frecvente pe care se intinde reteua CATV , in acest sens nu ai nevoie de aparate speciale de masura , e deajuns un televizor care la cautarea manuala iti arata in meniu si nr canalului ?(ex c3 ,s12 , c30 etc) , majoritatea televizoarelor mai noi de 5 ani intrunesc acesta conditie.Fa o lista cu toate programele tv si adauga nr canalului la fiecare.In acest fel vom sti exact.
    Nu cunosc aparatul DVR AVC-760 dar banuiesc ca pe mufele BNC loop iese semnal composite video si va trebui sa folosesti un cablu BNC-RCA pt a te conecta la intrarea video a modulatorului.
    Modulatoare poti folosi asa cum a spus si @Ionutz7 din aparate mai vechi daca ai posibilitatea.Dar in acest caz trebuie sa tii cont ca aceste modulatoare produc benzi laterale astfel ca va trebui sa lasi liber un canal (se programeaza din 2 in 2 ex ch 21 , ch 23 ,ch 25 samd).In plus calitatea mediocra a acestora ar putea produce bruiaje.Nu stiu daca modulatoarele alcad prezentate mai sus produc aceste benzi laterale.Cele din statiile cu module alcad nu au acesta problema si poti folosi si canalele apropiate.Iesirea RF a fiecarui modulator o vei conecta la intrarea celalalt si astfel vei avea toate canalele de supravegere pe un singur cablu.Insumarea cu CATV-ul o vei face apoi cu ajutorul unui multiplexer (sumator) de preferat cu filtre.Insa din gama alcad nu exista multiplexer pt canalele C2-60 pe o intrare si C60-C69 pe cealalta (ci diverse alte valori de frecvente) asa cum este prezentat in .pdf-ul de la antech.Fara un astfel de multiplexer cu filtru vei avea interferente pe anumite programe tv deoarece se adauga peste frecventa utila zgomotul produs de intrarea RF a cablului cu programele de supraveghere.Mai departe schema ta e corecta , un amplificator (de preferat tot alcad au caracteristici bune si sunt de calitate recomand modelul AI-131) si apui distributia la tv-uri cu spliter sau tap-off.

  7. #7
    Moderator Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Austria
    Posts
    9,493
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Indiferent de operator, canalele 36 si 38 (UIF) sunt libere, adica sunt rezervate pentru aparatura interna (videorecorder, sat-receiver, etc.)

  8. #8
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Pitesti
    Posts
    289
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Am innebunit citind la documentatii si cautand componente.
    In PDF-ul de la antech (link-ul lui @Ionutz7)apare la final exact ce-mi trebuie mie, insa e trecut printr-un sumator MF-2xx, cu intrari C2-C59 si C60-C69. Problema e ca acest tip de sumator nu exista (merci, @SAFETRON1; am cautat si eu si apoi am citit ca n-ai gasit nici tu). Cel mai apropiat pare MF-209 cu intrari C21-C59 si C60-C69. Astfel m-am gandit la varianta 2.0 a schemei propuse, insa nu cred ca va functiona:



    Avantajul era ca nu costau mult componentele (splitter 7-8 euro, sumator 10 euro). Apropos, splitterul poate fi folosit ca si sumator?

    Atunci m-am gandit la varianta 3, insa combinerul e 150 de euro.


    Chiar si in acest caz, l-as lua pana la urma tinand cont ca voi folosi modulatoare ieftine sau gratis. Vreau ca instalatia sa o realizez pentru mine si s-o fac o data si bine, sa nu fie nevoie sa iau componente din ce in ce mai bune.

    Mai am niste nedumeriri: din cate stiu (din auzite) semnalul la intrarea TV trebuie sa fie intre 65 si 72dB. Acum, toate sculele astea au o gramada de parametri exprimati in dB. Presupunand ca modulatorul din Dolce are la iesire 70dB, presupunand ca-l bag in combiner cu o atenuare de 17dB, apoi il amplific la 85dB, apoi il distribui cu o cadere de 11dB pe port (+3..4dB pe cablu si conectori), ajung cu un semnal util bun la TV sau ajung cu niste pureci amplificati?

    Ce parere aveti de scheme (v.2 si v.3)? Sunt mai bune ca prima?

    PS: am scos lista de frecvente de pe cablu, in MHz, fara virgula, ca atat stie TV-ul: 112 119 126 133 140 147 154 161 168 189 196 203 210 217 224 231 238 245 252 259 266 273 280 294 303 311 319 334 343 351 359 383 391 407 423 431 439 471 487 495 593 511 519 527 535 551 559 575 583 599 607 615 623 631 639 655 663 671 679 687 703 719 727 735 743.
    KSC-570[12.01.A5]/Invacom 0,3dB/1,4m Al/ SRT V-50/ 18'/vizibilitate 62E-30W/ lat. 44.85N, long. 24.87E + DolceTV cu antena lui Digi. NOU! Acum cu montura polara ca sa vad 16E-ul!

  9. #9
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Bucuresti
    Posts
    438
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Din cate stiu eu, pe iesirea video a DVR-ului ai toate camerele in format quad.
    Chiar ai nevoie de semnal de la fiecare camera in parte?
    SS1 v.1.3 / DM500S, KSF200, HSS 1160, HSS 3169, DM600 / H-H DG120 Plus, STRONG 10" / 1.15AL, 0.9FE, 0.8FE, 0.4FE / DiGi / Focus
    __________________________________________________ ______
    E placut ca altcineva sa-ti rezolve problemele, dar nu e obligatoriu!

  10. #10
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Pitesti
    Posts
    289
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Da, am nevoie de toate camerele independent din cauza calitatii video. Procesorul care le combina in quad merge vai-mama-lui (in general, nu doar la modelul asta). As vrea sa pot distinge CINE e la poarta, nu doar " e CINEVA la poarta".
    KSC-570[12.01.A5]/Invacom 0,3dB/1,4m Al/ SRT V-50/ 18'/vizibilitate 62E-30W/ lat. 44.85N, long. 24.87E + DolceTV cu antena lui Digi. NOU! Acum cu montura polara ca sa vad 16E-ul!

  11. #11
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Ploiesti
    Posts
    168
    Posts Thanks / Likes

    Default reply

    De fapt tu ai 2 probleme
    1. sa comanzi DVR-ul din oricare locatie -si pentru asta iti trebuie comenzi PTZ ale4 DVR-ului
    2.sa vizualizezi una din camere si aici intervine tot DVR-ul, deoarece el are semnal video la iesire in quad sau translatat semnalul de la una din camere prin intermediul placii interne. Buba este ca placa aceasta este o placa ieftina care nu face prea mult,procesorul ei este de mana a treia facut de chinezi pe vapor in Filipine. Un DVR serios care permite controale PTZ (pozitie, translatie & zoom) este ceva mai scump si trece bine de 3000 euro Nu vreau sa te dezamagesc dar ce incerci tu sa faci si sa plasezi semnalul in banda UIF a TV-ului este o treba extrem de grea si de facut cu componente comerciale ieftine, deoarece apar armonici care sunt greu de suprimat cu filtrele comerciale clasice pasive(RLC). Un rezultat mai bun dau filtrele dinamice sau cele cu cuart care sunt greu de gasit si calibrat. Asa ca distractie poti sa te joci dar rezultanta este nesigura .
    Oricum Bafta


    ragli

  12. #12
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    158
    Posts Thanks / Likes

    Default

    pai problema este ca tu nu prea ai unde sa bagi frecventele de la cele 4 modulatoare ai multe canale tv in reteaua de cablu, de aceea indiferent ce pui o sa se intercaleze cu un alt canal.
    ai putea INCERCA TOTUSI IN BANDA DE JOS 50-110 MHZ C1-C4 doar daca nu ai internet pe modem unde este transmis semnalul de revers si s-ar putea sa ai probleme de alt gen( nu mai intru in detalii)
    "Prefer sa incerc ceva greu si sa nu reusesc, decat sa incerc sa nu fac nimic si sa reusesc." Robert Schuller




  13. #13
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Feb 2008
    Posts
    169
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by ragli View Post
    De fapt tu ai 2 probleme
    1. sa comanzi DVR-ul din oricare locatie -si pentru asta iti trebuie comenzi PTZ ale4 DVR-ului
    2.sa vizualizezi una din camere si aici intervine tot DVR-ul, deoarece el are semnal video la iesire in quad sau translatat semnalul de la una din camere prin intermediul placii interne. Buba este ca placa aceasta este o placa ieftina care nu face prea mult,procesorul ei este de mana a treia facut de chinezi pe vapor in Filipine. Un DVR serios care permite controale PTZ (pozitie, translatie & zoom) este ceva mai scump si trece bine de 3000 euro Nu vreau sa te dezamagesc dar ce incerci tu sa faci si sa plasezi semnalul in banda UIF a TV-ului este o treba extrem de grea si de facut cu componente comerciale ieftine, deoarece apar armonici care sunt greu de suprimat cu filtrele comerciale clasice pasive(RLC). Un rezultat mai bun dau filtrele dinamice sau cele cu cuart care sunt greu de gasit si calibrat. Asa ca distractie poti sa te joci dar rezultanta este nesigura .
    Oricum Bafta
    salutare!

    cu tot respectul maestre da' incurci marfa cu ambalajul. pentru comanda unui DVR nu ai nevoie de generator de comenzi PTZ (pan/tilt/zoom). aceste comenzi sunt necesare controlarii camerelor fixe montate pe unitati PTZ sau a speed dome-urilor. pentru comanda DVR-ului ai nevoie de un repetor de telecomanda IR si-atat.

    alt aspect este acela ca iesirea DVR-ului poate fi de mai multe feluri: iesire quad, iesire pentru monitor spot sau iesire la care fiecare camera este afisata pentru un anumit interval de timp, prin rotatie.

    iesirea quad. aici gasesti semnalul celor 4 camere (in cazul tau) sumate intr-un singur ecran (ecranul impartit in 4 sferturi). avantaje: vizualizezi toate camerele simultan. dezavantaje: daca dvr-ul este mjpeg sau mpeg4 si suporta rezolutii mici nu prea ai ce vedea.
    iesirea pentru monitr spot: este o functie in care dvr-ul iti "arunca" o singura camera pe acea iesire, de obicei camera pe care se detecteaza miscare. avantaje: nu prea conteaza rezolutia dvr-ului aici. vezi o singura camera la rezolutia nativa. dezavantaje: trebuie sa ai acces la dvr prin telecomanda sa comuti manual celelalte intrari. alt mare dezavantaj este acela ca majoritatea dvr-urilor "vaporene" nu stiu aceasta functie.

    iesirea multiplexata este iesirea pe care se vizualizeaza fiecare canal activ al dvr-ului, pentru un interval de timp prin rotatie. cam1...3sec...cam2...3sec...cam3...3sec...cam4...3 sec...cam1... s.a.m.d.
    avantaje? cam nici unul. dezavantaje: nu ai control asupra iesirii.

    pentru aplicatia ta cred ca variantele 1 si 2 sunt cele de luat in calcul. cat despre rf, cred ca-i de ajuns sa modulezi un singur canal. referitor la accesul cu telecomanda la dvr, ia in calcul repetoarele de IR ce merg pe cablul coaxial (modulat).
    cat despre preturile dvr-urilor, nu discutam de 3000 de euro. eu merg pe solutii bune (acceptate de politie) care nu costa mai mult de 700 de euro pentru 4 canale. compresia H.264, mod de funtionare pentaplex (record, watch, search, stream simultan).

    as mai scrie da-s in criza de timp.
    voi reveni.

    respecte!
    yippie kay ey motherfucker!




  14. #14
    Safe User Expert
    Join Date
    May 2005
    Posts
    2,956
    Posts Thanks / Likes

    Default

    @k-mel

    Asa arata ocuparea canalelor la operatorului tau de cablu:

    canal-frecventa arata de TV
    C2 liber
    C3 liber
    C4 liber
    S1 liber
    S2 112
    S3 119
    S4 126
    S5 133
    S6 140
    S7 147
    S8 154
    S9 161
    S10 168
    C5 liber
    C6 liber
    C7 189
    C8 196
    C9 203
    C10 210
    C11 217
    C12 224
    S11 231
    S12 238
    S13 245
    S14 252
    S15 259
    S16 266
    S17 273
    S18 280
    S19 liber
    S20 294
    S21 303
    S22 311
    S23 319
    S24 liber
    S25 334
    S26 343
    S27 351
    S28 359
    S29 liber
    S30 liber
    S31 383
    S32 391
    S33 liber
    S34 407
    S35 liber
    S36 423
    S37 431
    S38 439
    S39 liber
    S40 liber
    S41 liber
    C21 471
    C22 liber
    C23 487
    C24 495
    C25 503(593 greseala de tastat)
    C26 511
    C27 519
    C28 527
    C29 535
    C30 liber
    C31 551
    C32 559
    C33 liber
    C34 575
    C35 583
    C36 liber
    C37 599
    C38 607
    C39 615
    C40 623
    C41 631
    C42 639
    C43 liber
    C44 655
    C45 663
    C46 671
    C47 679
    C48 687
    C49 liber
    C50 703
    C51 liber
    C52 719
    C53 727
    C54 735
    C55 743
    C56-C69 libere

    Conform listei de frecvente aratata de tv-ul tau de la canalul 56 UIF in sus ai banda libera.Dupa cum se observa in banda de cablu C2-C55 mai sunt lasate unele canale libere , pe unele din ele probabil ca sunt transmise programe digitale in DVB-C (daca operatorul CATV are o astfel de oferta) sau sunt lasate libere intentionat pt a nu se suprapune cu transmisia unui program tv ce emite terestru pe canalul respectiv si a evita interferentele cu acesta.Este clar acum ca introducerea programelor de supraveghere se poate face doar intre canalele 57-69 UIF pt a ne separa de banda de cablu si a putea introduce filtre de rejectie.
    Asa cum am mai spus trebuie atentie la alegerea modulatoarelor , daca vei opta pt folosirea de VCR-uri mai vechi sau orice alt aparat cu modulator care are intrare video trebuie verificat daca modulatorul poate fi programat sa scoata semnal pe canalele de interes.Sunt multe astfel de aparate din generatie veche care pot furniza semnal RF doar pe cateva canale (3-6 canale) in jurul canalului 38 si nu pot fi folosite in cazul de fata.Conserva dolce nu poate fi folosita ca modulator.Ramane sa hotarasti ce modulatoare vei folosi in functie de buget si de ce aparate VCR vei gasi la sh.Ar fi de preferat ALCAD sau orice alta marca de renume in productia de aparatura pt cablu pt ca sunt bune calitativ , fiabile si au parametrii de cele mai multe ori peste altele mai ieftine.
    Cum le conectezi? in cascada , dupa ce ai pus iesirile loop BNC la intrarile RCA video (video in) ale modulatorarelor , RF OUT-ul primului il conectezi la RF IN al urmatorului modulator si tot asa pana la al cincilea.Vei avea astfel cele 5 (4 camere + monitor) semnale de la camere adunate pe un singur cablu.
    De aici mai departe apare problema pt ca va trebui insumat cablul cu camerele de supraveghere cu reteaua de cablu CATV , ori o insumare fara un filtru va produce probabil bruiaje pe anumite canale CATV datorita zgomotelor parazite produse de modulatoare.Acum se vede diferenta dintre un modulator de calitate si unul mai slab , cel facut in parametri maximi de performanta si calitate a componentelor va produce bruiaje pe mai putine canale sau chiar deloc.Pt a inlatura pe cat posibil acest fenomen neplacut trebuie introdus pe cablul de la camere un filtru de rejectie pt gama de frecventa 47-782 mHz (sau macar 47-750 Mhz) pt a inlatura bruiajele inainte de insumare.Eu nu cunosc un model de filtru cu astfel de caracteristici dar sunt de parere ca trecerea printr-un filtered multiplexer precum Alcad MF-209 pe intrarea 60-69 va curata bruiajele.Vei folosi astfel modulatoarele intre ch 60-69 , sper ca nu ai vreun post local care sa emita terestru in gama asta de frecvente.
    Dupa aplicarea MF-209 pe cablul cu camerele de supraveghere vei putea insuma cu reteaua CATV prin intermediul unui sumator 2/1 (sau splitter) cu pierderi cat mai mici.Adaugi un amplificator de banda larga cu tilt si amplificare reglabila de pana la 105 dBuV si vei putea lega pana la 9-10 televizoare(in functie de lungimea si calitatea cablului)
    Am ales varianta asta de conexiune pt ca dupa parerea mea are cele mai mici pierderi.

  15. #15
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Pitesti
    Posts
    289
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Multumesc tuturor pentru idei si explicatii. Sa le luam pe rand:

    @ragli
    Nu vreau sa comand DVR-ul si oricum PTZ-ul nu o sa-l folosesc deoarece camerele sunt fixe. DVR-ul va sta cuminte in rack si-si va vedea de treaba nestanjenit. Poate o data in viata voi avea nevoie sa vad o inregistrare, insa scopul principal pentru care vreau instalatia l-am scris in primul post (comoditate).

    @techcenter
    Buna prezentarea functiilor DVR-ului; o sa ma refer doar la partea finala a postarii. Dupa cum spuneam mai sus, DVR-ul nu are telecomanda (chiar daca ar avea, nu as folosi-o), deci varianta cu IR extenders nu am de ce s-o iau in calcul. Vreau sa cumpar un DVR Avtech AVC-760 de la http://www.allmediaplus.ro/dvr4.html (nu e reclama, dar am mai luat unul de acolo pt serviciu). Nu e o scula profesionala, dar raportul calitate/pret e convenabil. Acum 2 ani era 570 RON fara TVA modelul cu HDD pe interfata IDE. Nici nu-mi trebuie avizat de politie pentru ca mi le montez singur pentru sufletelul meu.

    @safetron1
    Sper sa nu te superi ca-ti raspund aici si la mesajul privat; sunt informatii care probabil le vor fi utile si altora.
    Cred ca e o idee buna sa pun MF-209 dupa modulatoarele camerelor pe post de filtru trece sus si sa-mi scoata armonicile pe care le produc modulatoarele in banda de pana in S60.
    Nu vreau sa folosesc conserva de Dolce pe post de modulator, ci doar modulatorul RF din ea. Modulatorul e un modul de sine statator, documentat pe net, cu cateva picioare (V+, GND, video-in, audio-in, SCL, SDA si altele) comandat de pe bus I2C (setarea canalului, a normei de sunet, imaginii de test, etc.). Comanda nu pune probleme deosebite.

    Si acum raspunsul la PM (din ce se compune sistemul,ce tip de echipamente am folosit, cat a costat, magazine cu preturi mai mici). Deocamdata nu am luat pentru acasa, insa am cateva functionale la serviciu, am fost la mai multe societati comerciale sa extrag filmari din DVR-uri si mai am o cunostinta care ma tot cheama sa-i programez DVR-urile, deci nu o sa vorbesc doar din auzite.
    In principiu un sistem de supraveghere ieftin se compune din 4 camere video, un DVR cu hard-disk, o sursa stabilizata de 12V pentru camere si un televizor. Unul profesional are in plus camere cu pan/tilt/zoom (PTZ), camerele de exterior se monteaza de obicei in carcase incalzite, mai multe monitoare si cel putin un om care supravegheaza 24 din 24, insa nu discutam despre asta ca n-avem cazino acasa.
    Sa incepem cu camerele. Pentru un sistem "hobby" sunt bune orice fel de camere. Cea mai ieftina camera de interior am gasit-o la http://www.mivarom.ro/catalog/produc...oducts_id=3509 Acum, daca mai pui la pret, poti lua camera cu iluminare in infrarosu sau modele mai estetice (cu carcasa, cu geam de protectie). Pentru exterior sunt niste camere mai scumpe, cam de 250RON.
    Personal nu sunt multumit de iluminarea in infrarosu, indiferent de specilicatiile producatorului (ca lumineaza la 30 de metri, ca are nu's-cate facilitati pentru filmarea de noapte). Recomandarea mea e ca in loc sa platiti diferenta de pret pentru iluminarea IR, mai bine luati un reflector de 150W cu senzor de miscare. Este incomparabila calitatea filmarii la lumina unui astfel de reflector fata de filmarea la lumina ledurilor IR.
    Amplasarea camerelor e o sabie cu doua taisuri. Toate lumea vrea (ca mine, de altfel) sa supravegheze cu o astfel de camera un gard de 20 de metri, cat si curtea si strada din fata casei. Astfel se alege varianta montarii camerei la o distanta si inaltime destul de mari fata de punctul de interes. Dezavantajul acestui mod de amplasare il constituie faptul ca, daca ti-a intrat un intrus, o sa-i vezi capul undeva la 15x15 pixeli si de obicei de sus astfel incat nu poti sa-i identifici mutra in veci. Eu voi pune 3 camere sub streasina casei si una in peretele de langa usa de la intrare, la inaltimea de 1,60m. Evident ca intrusul o s-o vada si o s-o anihileze, insa deja are un prim-pan stocat in DVR. Nu e important sa vezi ca a intrat cineva si a cotrobait 3 ore sau sa vezi ce ti-a disparut, ca asta constati si fara DVR. Cel mai important e sa stii cine a facut-o. Poate ati vazut filmarea cu hotii lui Becali care n-a fost admisa ca proba pentru ca nu se puteau vedea fetele oamenilor.
    Amplasarea DVR-ului trebuie facuta astfel incat sa nu fie descoperit usor de un eventual intrus. DVR-ul nu te mai ajuta chiar asa de tare daca iti dispare HDD-ul din el. Pe cat posibil, alegeti un DVR care sa aiba conexiune Ethernet pentru ca e mult mai lejer de lucrat cu el de pe calculator, plus ca via internet poti sa-ti vezi casa de oriunde. Atentie: DVR-urile Avtech vin stetate implicit sa inregistreze la miscare, insa zona de miscare e definita implicit doar in centrul imaginii. Daca DVR-ul are telecomanda si aveti nevoie sa-l comandati din alta camera decat cea in care e amplasat iar senzorul IR e extern (cu cablu de 2m si mufa), cablul se poate prelungi pana la cel putin 100m cu UTP (am unul in functiune in acest mod: DVR-ul e amplasat la 100 de metri de monitor si senzorul IR)
    Cablurile. Trebuie tinut cont ca orice camera necesita alimentare, astfel incat macar un UTP pana la fiecare camera e neaparat necesar. In functie de distanta e posibil sa fie necesar un cablu mai gros pentru alimentare (ceva gen 2 x 0,75mm). Pentru semnalul video recomand cu tarie cablul coaxial. Exista adaptori de la coaxial la twisted-pair, insa eu n-am fost multumit de calitatea imaginii.
    Intretinerea. Din cand in cand trebuie sterse de praf lentilele si/sau geanurile carcaselor. N-aveti idee cat de frumos se vede o panza de paianjen in lumina ledurilor infrarosii. Asa de frumos si stralucitor incat nimic altceva nu s-a vazut pe inregistrare.

    Cam asta e tot. Daca nici Satenicu n-are nimic de obiectat pe partea de RF, o sa ma apuc sa-mi strang componentele necesare. Peste 3 ani, cand sper sa fie gata casa, va anunt cum merge .
    KSC-570[12.01.A5]/Invacom 0,3dB/1,4m Al/ SRT V-50/ 18'/vizibilitate 62E-30W/ lat. 44.85N, long. 24.87E + DolceTV cu antena lui Digi. NOU! Acum cu montura polara ca sa vad 16E-ul!

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top