Comisia pentru digitalizare formată din reprezentanţi ai CNA, MCTI, SNR, IGCTI şi ai programelor de televiziune, a decis, la 28 septembrie, ca cea de-a treia reţea naţională de televiziune, rezervată televiziunilor private, să fie operată īn sistem digital.

Decizia a fost luată la propunerea preşedintelui Comsiei, Radu Teodorel, prin vot.

Operarea īn sistem digital presupune existenţa a patru pīnă la şase programe de televiziune naţionale pe o singură reţea, membrii Comisiei propunīndu-şi să includă īntre acestea două posturi publice (TVR 1 şi TVR 2) şi restul private.

Cu toate că legea audiovizualului prevede faptul că reţeaua a treia de televiziune este destinată numai radiodifuzorilor privaţi, canalul 54 din Bucureşti, care face parte din aceasta, a fost acordat de MCTI societăţii Radiocom (Societatea Naţională de Radiocomunicaţii), pentru un proiect de difuzare a programelor Societăţii Romāne de Televiziune (SRTV) īn sistem digital terestru. CNA nu este de acord cu această alocare, arătīnd că toate frecvenţele sau canalele, fie ele şi experimentale, pot fi acordate doar de CNA.

Ralu Filip, preşedintele CNA, a mai precizat că şi licenţa dată de MCTI societăţii Radiocom este ilegală, pentru că Radiocom “nu poate deţine frecvenţe sau canale de televiziune, ci doar le poate opera”.

Īn plus, potrivit contractului semnat de Radiocom şi SRTV, societatea Radiocom nu poate opera decīt pentru programele publice de televiziune, excluzīnd, astfel, televiziunile private de la operarea unei frecvenţe dintr-o reţea care le este destinată, prin legea audiovizualului.

Radu Teodorel a cerut MCTI ca īn termen de două săptămīni, adică pīnă la 12 octombrie, să rezolve problema legată de licenţa de emisie acordată Radiocom, modificīnd-o astfel īncīt Radiocom să poată include şi programele private.

De asemenea, societatea Radiocom va trebui ca, pīnă la 12 octombrie, să comunice Comisiei costurile de participare la acest proiect, pentru ca programele private de televiziune să poată decide dacă vor opta sau nu şi pentru transmisia digitală.

Televiziunile sīnt transmise īn prezent către public fie prin emiţătoare terestre īn sistem analogic, fie prin cablu sau direct prin satelit folosind receptoare individuale sau platformele de programe de tip DTH. Transmisia digitală terestră ar urma să fie a patra modalitate de transmisie, preconizată să īnlocuiască treptat, la nivel european, transmisia terestră analogică.

La şedinţa Comisiei au participat George Iliescu şi Eugen Ioniţă de la Pro TV, Mircea Toader de la Antena 1, Dan Liţă şi Mihai Mārţu de la B1 TV, Bogdan Teică de la Naţional TV, Veronica Ionescu, consilier la MCTI, Doina Micu, şef birou TV la Radiocom, George Chiriţă, preşedinte ARCA, Liliana Andrei şi Laurenţiu Tănase de la IGCTI şi Petre Dincă şi Cristian Ivanciovici de la CNA.