Salutare tuturor,
probabil unii stiu iar altii nu, pentru Dreambox 800 (si cred ca si 7025) exista un plugin numit Qt-Webbrowser. Ce e asta? Un browser care ruleaza pe dreambox. la ce e bun? Hmm, pai surfen pe net, cititi si scris email-uri, etc. Nu se compara cu internet explorer sau mozila firefox insa este un browser. De ce ar fi interesant? Pai simplu, daca stai tolanit in pat si vrei sa te uiti la email-uri nu te mai ridici sa pornesti pc-ul ci pornesti browser-ul din dreambox si navighezi pe net cu ajutorul unei tastaturi/maus wireless, confortabil si simplu. Prolema (deocamdata), pina se incarca pagina maus-ul este blocat (freeze), insa in momentul cind pagina e incarcata merge si maus-ul normal din nou. Deci pt cine vrea sa il foloseasca, sau macar sa-l testeze voi face un how-to cu tot ceea ce aveti nevoie pt a va putea folosi tastatura si maus-ul wireless sau normal. Asadar, de ce avem nevoie?

a) plugin qt-webbrowser ---> download
b) treiberul usb ---> download
c) total comander (sau similar) ---> download (torrent)

1. Deci, se copiaza browser-ul in directorul temp si se instaleaza (sau se instaleaza din imagine online). Dupa asta il putem porni odata de test, atentie, fara telecomanda nu se poate opri decit scotind cablul de curent sau din telnet cu comanda killall -9 browser

2. Acum trebuie copiat in temp si instalat treiber-ul usb nou ( usbhid 2.6.12-r13) pt a suporta cit mai multe modele de tastaturi wireless. Dupa instalare incarcam driver-ul cu comanda din telnet:
insmod /lib/modules/2.6.12-5.1-brcmstb-dm800/kernel/drivers/usb/input/usbhid.ko

3. Acum urmeaza partea cea mai interesanta, sa vedem daca ne este suportata tastatura si maus-ul; pt asta din telnet dati comanda:
cat /proc/bus/input/devices > myinput.txt
Rezultatul va fi un fisier myinput.txt care il gasim in dreabox sub /home/root/
Deschidem fisierul si citim ultimele 2 blocuri de text (primele pina la event4 tin de telecomanda sau tastatura dreambox originala); la mine de exemplu arata asa:

I: Bus=0003 Vendor=04fc Product=05d8 Version=0110
N: Name="MLK MTS2118 Wireless Desktop"
P: Phys=usb-ohci-brcm-2/input0
H: Handlers=kbd event5
B: EV=120003
B: KEY=10000 7 ff87207a c14057ff febeffdf ffefffff ffffffff fffffffe
B: LED=1f

I: Bus=0003 Vendor=04fc Product=05d8 Version=0110
N: Name="MLK MTS2118 Wireless Desktop"
P: Phys=usb-ohci-brcm-2/input1
H: Handlers=kbd event6
B: EV=f
B: KEY=1f0001 0 38000 39fa d841d7a9 9e0000 0 0 0
B: REL=1c3
B: ABS=ffffff01 0


In cazul asta textul ingrosat este tastatura si mous-ul recunoscute, iar cu rosu este ceea ce ne intereseaza de fapt pe noi, de ce? Pt ca astea urmeaza a fi introduse in scriptul de start al browser-ului pt a le putea folosi. Pt a se incarca driverii automat la fiecare pornire vom face o modificare in script si anume in fisierul bootup care il gasim in /etc/init.d/ Aici adaugam inca o linie aproape la capat (nu ultima) si anume:
echo 25 > /proc/progress
insmod /lib/modules/2.6.12-5.1-brcmstb-dm800/kernel/drivers/usb/input/usbhid.ko


Astfel se vor incarca automat driverii la pornire. ATENTIE, daca mai exista ceva cu echo25 trebuie schimbata numerotarea astfel ca sa nu se repete acelasi numar, deci daca la 25 e altceva la voi modificati doar numarul la urmatoarele (echo 25 va deveni echo 26,echo 26 -> echo 27, etc).

4. In directorul /usr/plugins gasim fisierul qtstart. Editam liniile:
# keyboard devices to qt
export QWS_KEYBOARD="Usb:/dev/input/${KBD_DEV}"


in

# keyboard devices to qt
export QWS_KEYBOARD="Usb:/dev/input/event5"

pentru tastatura si:

# mouse devices to qt
export QWS_MOUSE_PROTO="DreamMouse:/dev/input/${MOUSE_DEV}"


in

# mouse devices to qt
export QWS_MOUSE_PROTO="DreamMouse:/dev/input/event6"


Salvam modificarile aduse fisierului si gata, pornim browser-ul si functioneaza cu tastatura noastra wireless.

Pt a modifica marimea ferestrei sa se potriveasca cu ecranul televizorului nostru modificam in acelasi fisier urmatoarea linie:

# size of application
export QWS_SIZE=1045x680


in functie de rezolutia televizorului.

Si asa arata:


Bafta