FRECVENŢE DE URGENŢĂ DECLARATE N URMA CUTREMURULUI DIN ITALIA

Un cutremur cu magnitudinea ntre 5,8 şi 6,3 pe scara Richter a lovit n dimineaţa zilei de luni L'Aquila, capitala regiunii italiene Abruzzo, situată la circa 65 de mile nord-est de Roma. Conform ştirilor de presă cutremurul a ucis mai mult de 90 de persoane, iar cel puţin 50000 de oameni au rămas fără adăpost. Din semnalările de pe DX Cluster reiese că 7045 kHz şi 3640 kHz sunt folosite acum ca frecvenţe de urgenţă. Vă rugăm să păstraţi aceste frecvenţe neinterferate.
RADIOAMATORII ITALIENI SE IMPLICĂ N TRAGEDIA CUTREMURULUI
Greg Mossop, G0DUB, coordonatorul Departamentului de urgenţă a Regiunii a I-a IARU informează despre implicarea radioamatorilor italieni n comunicaţiile de urgenţă, ca urmare a cutremurului care a lovit Italia in 6 aprilie, pe baza ştirilor primite de la Alberto IK1YLO, coordonatorul Comunicaţiilor naţionale de urgenţă IARU pentru Italia. Legislaţia Protecţiei civile italiene a fost modificată n 5 decembrie 2008, responsabilitatea pentru toate urgenţele i incumbă acum Departamentului naţional pentru Protecţie civilă, care dispune de o structură ierarhică n caz de calamităţi. Acest organism coordonează acţiunea unui substanţial număr de grupuri statutare, dar si de voluntari. n ultima informaţie primită se menţionează că frecvenţa de 7045 kHz este folosită pentru a face legătura cu centrele locale de asistenţă şi cu centrele coordonatoare ale Protecţiei civile din Roma. Funcţionarea telefoniei mobile s-a mai mbunătăţit, iar un nou eşalon de voluntari şi lucrători se pregătesc să se deplaseze n zonă pentru a prelua ştafeta de la primii voluntari.

Solicitarea ca frecvenţa de 7045 kHz să fie neinterferată rămne valabilă, şi se pare că ar fi prudent să se evite şi 3640 kHz şi frecvenţele alăturate n timpul nopţii.

Actualmente 7000 de voluntari sunt implicaţi, comunicaţiile se desfăşoară prin repetoarele R4 pe canalul cu frecvenţa 145.700 kHz şi RU8 pe 430.800 kHz pentru prefectura din Pescara, R1 AQ pe 145.625 kHz (centrul de coordonare) , iar pe unde scurte pe 7045 kHz pentru sediul central al Protecţiei civile din Roma.