Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 4 of 4
 1. #1
  Silver Member Expert
  Join Date
  Jan 2008
  Location
  Oradea
  Posts
  2,539
  Posts Thanks / Likes

  Default Achizitie cu miza pe 3G: Grecii de la Cosmote negociaza preluarea Zapp

  Cosmote Group, care detine in Romania al treilea operator de telefonie mobila, poarta discutii pentru preluarea companiei Telemobil, proprietarul retelei Zapp, au declarat pentru Business Standard surse apropiate discutiilor.

  Interesul grecilor pentru Zapp vizeaza licenta 3G a operatorului aflat acum in portofoliul familiei fostului premier libanez Rafic Hariri. Seful Cosmote Romania, Stefanos Theocharopoulos, spunea la instalarea sa in functie, in urma cu un an, ca una dintre prioritatile mandatului sau este identificarea unei solutii care sa permita operatorului furnizarea de servicii de date mobile, in conditiile in care compania greaca este singurul jucator de pe piata locala care nu detine o licenta 3G. Miza este cu atat mai mare, cu cat piata de internet mobil este cotata ca fiind segmentul cu cea mai rapida crestere in contextul unei piete de telecom amenintate de scadere. “La Zapp se desfasoara activitati de due diligence (de evaluare - n.r.). Reprezentantii Cosmote au avut acces in camera de date a Zapp pana pe 13 martie, iar in aceasta saptamana urmeaza sa fie redactat un raport”, sustin sursele citate. Intre cele doua parti au avut loc tatonari inca de anul trecut, discutiile avansand si ajungand in faza demersurilor pentru o tranzactie, care ar putea fi finalizata cel tarziu pana in toamna acestui an, sustin sursele citate. Acestea adauga insa ca ambele parti se arata interesate pentru a incheia rapid afacerea. Reprezentantii Cosmote si ai Telemobil nu au facut nici un comentariu pe acest subiect pana la inchiderea editiei.

  Surse de pe piata de M&A estimeaza ca vanzarea Zapp ar putea aduce in conturile Saudi Oger peste 200 mil. euro. Telemobil a fost evaluata la aproximativ 155 mil. euro de expertii casei de investitii Capital Partners, evaluare care a luat in calcul insa numarul de clienti, datoriile si rezultatele raportate de companie in 2007. Intre timp, valoarea companiei este alta, daca luam in calcul faptul ca actionarul majoritar Saudi Oger a adus in companie fonduri de circa 230 mil. euro sub forma de majorari de capital. Pe de alta parte insa, Telemobil a contractat in mai 2008 un imprumut de 220 mil. euro de la China Development Bank. Ultima miscare de proportii pe piata de telecom, business de peste 5 mld. euro pe an, a fost preluarea de gigantul britanic Vodafone a afacerii Connex de la canadienii de la TIW in 2005. Atunci, Vodafone a cumparat la pachet operatiunile TIW din Romania si Cehia intr-o tranzactie de 2,6 mld. euro. In regiune, mai are loc o tranzactie printre ai carei actori se numara Cosmote si Saudi Oger. In Macedonia, Cosmote este in faza in care vinde operatorul local, Cosmofon, iar pentru acesta a depus oferta Turkcell, controlat de Saudi Oger.

  Dupa intrarea pe piata a Telemobil, compania s-a concentrat pe furnizarea de servicii de telefonie mobila, in special pentru segmentul corporate, investitiile in perioada 2000-2005 ajungand la 240 mil. euro. Ulterior insa compania a intrat intr-un con de umbra pe piata de telecom, din cauza diferentelor de viziune dintre americanii de la Qualcomm si Saudi Oger, controlat de familia libaneza Hariri. La inceputul anului trecut, noul actionar majoritar, Saudi Oger, a instalat la conducerea Telemobil pe Chris Bataillard, un fost bancher de investiții care a lucrat pentru JP Morgan și Goldman Sachs. Pe piata de telecom, in acest moment Telemobil, Orange, Vodafone, RCS&RDS detin licente 3G, care le asigura accesul la un business cu o rata de crestere de peste 50% pe an. Singurul care nu are licenta 3G este grupul elen OTE, activ pe acest segment prin Cosmote. In Romania, OTE este prezent prin Romtelecom, liderul telefoniei fixe, Germanos, una dintre cele mai mari retele de magazine GSM, respectiv Cosmote. De anul trecut, in actionariatul grupului grec a intrat si gigantul german Deutsche Telekom, care are o participatie de 25%. Cosmote Romania inregistreaza rate trimestriale de crestere a veniturilor si a numarului de clienti de peste 80%. Totusi, cea mai mare parte a clientilor Cosmote Romania, 82% potrivit ultimei raportari, sunt utilizatori de cartele preplatite, iar venitul mediu pe utilizator (ARPU) este de 5,2 euro si se situeaza la jumatatea nivelului raportat de primii doi jucatori din piata Orange si Vodafone. Serviciile de date mobile reprezinta un focus puternic in strategiile tuturor operatorilor de pe piata locala de comunicatii, in conditiile in care rata de penetrare a telefoniei mobile a depasit 120%, iar competitia extrem de crescuta diminueaza ratele de crestere si de profit ale jucatorilor. Reprezentantii Deutsche Telekom impreuna cu managementul OTE vor avea, la sfarșitul acestei saptamani, primele declarații referitoare la planurile de dezvoltare ale companiei germane pe piața locala.

  Cosmote

  * a intrat pe piata in anul 2005, prin preluarea Cosmorom
  * filiala locala a Cosmote Group, parte a companiei grecesti OTE
  * al treilea operator de telefonie mobila de pe piata
  * singurul jucator fara o licenta 3G
  * venituri la noua luni 2008: 203,4 mil. euro, crestere de 93%

  Zapp

  * a intrat pe piata in anul 2000
  * al cincilea jucator de pe piata locala
  * detine o licenta 3G din 2006
  * avea in iulie 2007 aproape 500.000 de utilizatori
  * venituri de 89,6 mil. euro in 2007, in scadere cu 9%
  * pierdere neta de 9,3 mil. euro in 2007
  * credit de 220 mil. euro, contractat in mai 2008, de la China Development Bank

  (Standard.ro)


 2. #2
  Silver Member Expert
  Join Date
  Jan 2008
  Location
  Oradea
  Posts
  2,539
  Posts Thanks / Likes

  Default De ce tace Cosmote

  Cosmote România, al treilea operator ca număr de utilizatori, a devenit, odată cu preluarea Zapp, şi cel mai tăcut dintre jucătorii din piaţa locală de telefonie mobilă.

  Motivul? Potrivit surselor din piaţă, compania fie nu are veşti bune pentru public, serviciile 3G având slabe şanse să iasă la lumină în luna decembrie, cum era aşteptat, fie nu ştie ce să comunice, fiind prinsă într-un proces de integrare a Zapp şi de unificare a operaţiunilor celor doi acţionari principali, OTE şi Deutsche Telekom, care au schimbat reperele operatorului.

  Astfel, politica de comunicare a companiei a suferit în ultimele luni o schimbare, de la anunţurile dese privind noile servicii, schimbările de management şi strategia de business la o “perdea” groasă, din spatele căreia nu răzbat decât frânturi de informaţii. Ultima apariţie în public a oficialilor Cosmote a avut loc, după o pauză consistentă, în data de 20 octombrie, în cadrul Global Forum 2009, locul tradiţional al lui Stefanos Theocharopoulos, CEO al companiei, fiind luat, ca vorbitor, de Costas Kapetanopoulos, director de marketing şi comunicare, cu o prezentare ce s-a axat pe tendinţele europene la capitolul broadband mobil. Acesta a ocolit complet orice informaţie privind businessul Cosmote.

  Mai multe aici.


 3. #3
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  May 2008
  Location
  cimpia turzii
  Posts
  321
  Posts Thanks / Likes

  Default

  sal,eu cred ca s au aruncat cu capul inainte fara sa stie ce ii asteapta mai ales pe criza asta cind veniturile scad si banii sigur n au fost cash ci imprumut sigur.sa avem rabdare
  VU+DUO2

 4. #4
  Senior Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Aug 2005
  Location
  in oras
  Posts
  1,462
  Posts Thanks / Likes

  Default

  am vazut o emisiune pe Money Chanel unde spuneau cei de la Cosmote ca Zapp va disparea ca si brand
  boy2good

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top