Reprezentanţii companiilor de cablu spun că n cazul n care va creşte procentul drepturilor de autor pe care le plătesc se va scumpi şi abonamentul la cablul tv.

Preşedintele Asociaţiei de Comunicaţii prin Cablu, Radu Petric, spune că majorarea de la 2 la 12% a remuneraţiilor pentru drepturile de autor şi conexe solicitată cabliştilor de organismele de colectare şi gestionare va duce la majorarea abonamentelor la cablu cu 10%. Acesta estimează că, n fiecare lună, cabliştii plătesc circa 600.000 de euro ca drepturi de autor şi conexe. La 1 ianuarie 2009, negocierile dintre ACC şi organismele de colectare a acestor drepturi au fost reluate.

Cabliştilor li s-a solicitat o majorare de şase ori a cuantumului drepturilor de autor, de care să beneficieze artiştii, de la 2 la 12%. Reprezentanţii ACC spun că se vor adresa instanţei dacă pretenţiile organismelor de gestiune colectivă vor rămne la 12%.

Reprezentanţii Uniunii Producătorilor de Fonograme din Romnia spun că reacţia cabliştilor nu este justificată, mai ales că suma colectată se va mpărţi tuturor categoriilor de artişti. Andreea Srbu, avocatul UPFR, mai spune că s-au cerut 12%, dar că lucrurile s-ar putea linişti dacă s-ar ajunge la un indice de circa 6%, care se plătea pnă n 2005. Pe de altă parte, ea mai spune că ameninţarea cu scumpirea abonamentului la cablu e nefondată, mai ales că, atunci cnd s-a redus indicele plătit de cablişti ca drepturi de autor de la peste 6 la 2%, acest lucru nu s-a simţit şi n factură. (Cotidianul)