Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Silver Member Expert
  Join Date
  Jan 2008
  Location
  Oradea
  Posts
  2,539
  Posts Thanks / Likes

  Default Licenţa WiMAX, prea scumpă pentru bugetele de criză din telecom

  Dornice să atragă de la operatori o sumă ct mai mare de bani, autorităţile romne au omort din faşă interesul operatorilor pentru licenţele WiMAX. Toate companiile interesate de această tehnologie consideră că preţul cerut de ANC este prea mare.

  Valoarea taxei de licenţă şi investiţiile mari ce trebuie realizate ntr-o perioadă scurtă de timp pentru a ndeplini toate prevederile caietului de sarcini sunt principalele nemulţumiri ale companiilor care se arătaseră iniţial interesate de licenţele WiMAX. Cele două licenţe asigură accesul facil la internetul de bandă largă n regiunile defavorizate, sărace sau izolate. Caietul de sarcini fusese cumpărat de şase firme: Asesoft International, Comcore Management, Cosmote Romanian Mobile Telecommunications, Media Sat, RCS & RDS şi Vodafone Romnia.

  Caietul de sarcini prevedea investiţii foarte mari ntr-o perioadă scurtă de timp, investiţii de peste 50 de milioane de euro. Noi am făcut un business plan anul trecut, nsă este evident că de atunci lucrurile s-au schimbat foarte mult, a declarat pentru Capital Alexandru Ghiţă, reprezentantul Asesoft International. Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii (ANC), Liviu Nistoran, a admis că actualul context financiar va determina o reducere a taxei de licenţă. Pe de altă parte, luăm n calcul acordarea de licenţe care permit introducerea WiMAX n alte benzi de frecvenţă, respectiv 2,5 GHz. n prezent, această frecvenţă este utilizată de Ministerul Apărării şi va trebui să fie eliberată, conform unei directive a Comisiei Europene, a adăugat şeful ANC, preciznd că producătorii nu prea fabrică echipamente care să funcţioneze n benzile 3,6 3,7 GHz. n Romnia, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii deţine deja o licenţă de utilizare a acestei frecvenţe.

  n ultimii doi ani, mai multe ţări au organizat licitaţii pentru licenţe WiMAX n benzile 2,5 GHz sau 3,5 GHz. n octombrie 2006, autorităţile slovene au acordat dreptul de a furniza servicii broadband n benzile 3,4 3,6 GHz operatorului Telekom Slovenje, pentru 526.000 de dolari, şi companiei Tok telekomunikacije, pentru 210.000 de dolari. Un an mai trziu, Georgia a acordat o licenţă WiMAX pentru frecvenţa 3,5 GHz firmei LLC Warid Telecom, n urma unei licitaţii al cărei preţ de pornire a fost puţin peste un milion de dolari. Au participat şase companii, iar Warid a cştigat licitaţia cu o ofertă de 10,4 milioane de dolari. Iordania a acordat, n ianuarie 2007, licenţa pentru WiMAX fix n frecvenţa 3,6 GHz companiei ATCO Clearwire, oferta cştigătoare fiind de 7,7 milioane de dolari. Bulgaria a acordat n 2005 patru licenţe WiMAX, acestea fiind cumpărate pentru sume ce variază ntre 2,5 milioane de euro şi 3,15 milioane de euro. nsă cuantumul taxei de licenţă nu are relevanţă dect dacă este raportat la lăţimea benzii acordate de autoritatea de reglementare şi la mărimea populaţiei care va beneficia de acoperirea reţelei WiMAX. Cele două licenţe scoase la licitaţie de ANC au acoperire naţională, n timp ce majoritatea licenţelor enumerate anterior asigurau o acoperire locală. n aceste condiţii, taxa stabilită n Romnia nu este nejustificat de mare, cel mai important obstacol ce trebuia trecut de companii fiind costul ridicat al echipamentelor pentru frecvenţa 3,6 3,7 GHz.

  Noi am analizat licitaţiile prin care au fost acordate licenţele WiMAX n alte ţări din Europa, cea de la noi fiind cea mai scumpă. n Bulgaria, de exemplu, dar şi Italia sau Franţa, economii dezvoltate, unde locuitorii au o putere mare de cumpărare, licenţele au fost mai ieftine, a mai spus Ghiţă, adăugnd nsă că Asesoft este n continuare interesată de această licenţă.
  Reprezentanţii Cosmote nu au motivat decizia de a nu oferta. Oficialii Vodafone au declarat nsă că lipsa ofertelor reprezintă rezultatul unei politici discriminatorii, lipsite de viziune şi de interes pentru utilizatorii de comunicaţii din Romnia, n ceea ce priveşte managementul spectrului de frecvenţe radioelectrice practicat de ANC. De asemenea, aceştia au acuzat şi ignorarea sistematică a comentariilor şi punctelor de vedere legitime ale reprezentanţilor industriei de comunicaţii electronice şi n special cele venite de la operatorii cu experienţă n operarea unor astfel de infrastructuri de comunicaţii, care au resursele necesare să investească n noi tehnologii şi n dezvoltarea de noi servicii de comunicaţii electronice.
  nsă, dacă oficialii Vodafone se declară nemulţumiţi de faptul că ANC a acordat, cu numai cteva luni n urmă, o licenţă de spectru n banda de 410/415 MHz la un preţ derizoriu şi n mod discriminatoriu, prin excluderea nejustificată a competitorilor de la o licitaţie publică, dar şi ncredinţarea unei licenţe WiMAX Societăţii Naţionale de Radiocomunicaţii, reprezentantul Asesoft crede că, n formatul actual, licitaţia avantajează foarte mult operatorii mari de pe piaţă. n ritmul acesta, peste cţiva ani ne vom trezi cu doar trei, maximum patru operatori pe piaţă. Noi sperăm ca ANC să opteze pentru o abordare diferită, pentru a sprijini cu adevărat accesul zonelor defavorizate la broadband şi mobilitate, principalele avantaje ale tehnologiei WiMAX, crede Alexandru Ghiţă.

  Luăm n calcul acordarea de licenţe care permit introducerea WiMAX n alte benzi de frecvenţă, respectiv 2,5 GHz.

  Liviu Nistoran, preşedinte ANC

  7,5 mil.
  euro este taxa de licenţă stabilită de Guvern pentru acordarea celor două licenţe WiMAX n benzile 3,6 3,7 GHz, taxă considerată prea mare de companiile interesate de furnizarea de servicii cu ajutorul acestei tehnologii


  Sursa: Capital


 2. #2
  Super Moderator Expert
  Join Date
  Jan 1970
  Location
  bucharest
  Posts
  3,473
  Posts Thanks / Likes

  Default

  o tara de hoti ordinari i care principiul trage-i presul fura-i banii este constitutie,statul vrea sa fure companiile private ,aia sa ne fure pe noi s.a.m.d
  1,2 offset dish/lnb inverto/dream 500hd/dream 525 hd

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top