Consiliul Naţional al Audiovizualului s-a adresat Consiliului Concurenţei, Comisarului European pentru Concurenţă şi Comisiei Europene de la Bruxelles cu privire la modalitatea de încredinţare directă de către Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a dreptului exclusiv de a transmite meciurile din campionatul naţional de fotbal, conform unui comunicat remis MEDIA EXPRES:

De aproape opt ani, LPF încredinţează direct acest drept de difuzare pentru perioade de 4-5 ani. Însă postul de televiziune Telesport a primit drepturi exclusive de televizare a meciurilor din campionatul naţional de fotbal, fără licitaţie, într-un moment în care programul nu era difuzat pe scară largă.

CNA consideră discutabilă această opţiune a Ligii Profesioniste de Fotbal de a încredinţa drepturile de exclusivitate unui post de televiziune existent doar în proiect la acea vreme.

Deşi Comisia Europeană arată că drepturile trebuie să fie încredinţate în urma unei licitaţii şi pe o perioadă de maximum 3 ani, Consiliul Concurenţei consideră drept “acceptabilă” înţelegerea dintre LPF şi Telesport (fără licitaţie şi pe 4 ani).

În acest sens, C.N.A. consideră că modalitatea de încredinţare directă a drepturilor desfiinţează ideea de concurenţă pe o piaţă liberă. De asemenea, C.N.A. nu înţelege de ce Consiliul Concurenţei consideră că acceptabil faptul că Telesport a trebuit să revândă părţi din drepturile încredinţate în situaţia în care programele sale nu erau difuzate nicăieri, iar pe de altă parte trebuie să facă rost de bani pentru a plăti contractul cu LPF.

Din răspunsul Consiliului Concurenţei mai reiese că, deşi sesizarea din partea CNA vizează concurenţa pe piaţa audiovizuală, preocuparea reală a Consiliului Concurenţei este pentru concurenţa între cluburile de fotbal, se mai arată în comunicatul CNA.