Honda se retrage din Formula 1

Honda a devenit prima echipă de Formula 1 care cade victimă crizei economice mondiale.

Directorii echipei Honda Racing, Ross Brawn şi Nick Fry, au anunţat ieri că echipa nu va lua startul n sezonul următor al "Marelui Circ". Brawn şi Fry au anunţat personalul echipei că bugetul uzinei Honda din Tokyo este suficient doar pentru ncă trei luni de activitate. n această perioadă va fi terminată producţia noului monopost Honda, care ar fi trebuit să fie maşina de concurs a britanicului Jenson Button şi a brazilianului Rubens Barichello. Piloţii vor efectua teste cu noul monopost, planul constuctorului fiind să găsească rapid un cumpărător pentru echipă.

Deşi nu părea afectată de criza economică mondială, echipa de Formula 1 a producătorului japonez Honda a fost condamnată de rezultatele slabe nregistrate de companie pe piaţa americană, unde vnzătile Honda au scăzut cu 32%.

Mai mulţi constructori importanţi ar putea să urmeze exemplul dat de Honda şi să se retragă din calendarul competiţional al anului viitor.Toyota a cheltuit peste 350 de milioane de euro pe sezon şi nu a reuşit să cştige nicio cursă. Toyota a nregistrat de asemenea pierderi nsemnate ale vnzărilor, de 34 la sută, pe piaţa americană, şi ar putea aborda o strategie similară conaţionalilor de la Honda.

A treia retragere a gigantului nipon

Fondatorul Honda, Soichiro Honda, fost pilot curse n anii '20 şi '30, a dus Honda pe prima scenă a curselor de motociclism şi Formula 1. Honda a debutat n "Marele Circ" n 1964 şi a obţinut prima victorie un an mai trziu, cnd Richie Ginther s-a impus pe circuitul de la Mexico City. John Surtees a obţinut a doua victorie n cursele de Formula 1 n 1967, nsă, după doar cteva luni, echipa a fost forţată să se retragă.

Honda a revenit n 1984 alături de Williams. Keke Rosberg a cştigat prima cursă a echipei n 1984, la Dallas. n 1986, noile vedete ale echipei, Nigel Mansell şi Nelson Piquet s-au luptat pentru titlul mondial, nsă acesta a fost cucerit de Alain Prost, de la Mclaren. n ciuda eşecului n ierarhia piloţilor, Williams-Honda a cucerit titlul constructorilor, iar n anul următor a reuşit "dubla", Nelson Piquet cştignd titlul mondial.

n 1988, Honda a nceput colaborarea cu McLaren, iar echipa s-a dovedit de neoprit n primii trei ani de existenţă, Ayrton Senna cştignd toate cele trei titluri mondiale din cariereă la volanul unui monopost McLaren-Honda. Honda s-a retras pentru a doaua oară din Formula 1 la sfrşitul sezonului din 1992.

Echipa niponă a revenit n 1999, alături de BAR. Ultimul succes al echipei n "Marele Circ" datează din 2005, cnd Jenson Button a cştigat prima şi singura cursă din carieră, pe circuitul de la Hungaroring, după ce, cu an mai devreme, BAR Honda terminase pe poziţia a doua n clasamentul constructorilor.

Sursa: EVZ.