Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 6 of 6
 1. #1
  JE SUIS GRAS Expert
  Join Date
  Jul 2007
  Posts
  5,998
  Posts Thanks / Likes

  Default Guvernul vrea ordonanţă de urgenţă pentru televiziunea digitală

  Proiectul de ordonanţă de urgenţă al MCTI privind trecerea la televiziunea şi radioul digital a provocat un protest al Convenţiei Organizaţiilor de Media, din cauza modului expeditiv n care Guvernul tinde să trateze o problemă foarte serioasă pentru piaţa media şi implicit referitoare la dreptul la informare.
  Trecerea integrală la televiziunea şi radioul digital ar trebui să se facă n 2012, dar autorităţile romneşti au făcut prea puţini paşi n această direcţie. Proiectul de ordonanţă de urgenţă atribuie Guvernului prerogative care ţin de acordarea licenţelor şi reglementarea pieţei şi nu corelează aspectele tehnice cu politica de programe.

  COM aminteşte că există un proiect de lege referitor la tranziţia la digital, desigur ngropat pe undeva.
  Protestul COM:
  CONVENTIA ORGANIZATIILOR DE MEDIA PROTESTEAZA FATA DE REGLEMENTAREA TRECERII LA TELEVIZIUNEA DIGITALA PRIN ORDONANTA DE URGENTA
  Organizatiile semnatare isi exprima dezaprobarea fata de propunerea Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor de a promova prin ordonanta de urgenta introducerea serviciilor digitale de radio si televiziune cu transmisie terestra si solicita Guvernului sa se abtina de la o astfel de miscare cu doar doua saptamani inaintea alegerilor parlamentare.
  Textul proiectului de Ordonanta de urgenta invoca apropierea termenului limita asumat de Romania pentru tranzitia la serviciile digitale de radio si televiziune cu transmisie terestra anul 2012 argumentand ca aceasta creeaza o situatie exceptionala, a carei reglementare nu poate fi amanata.
  Reamintim Guvernului ca exista un proiect de lege privind modificarea Legii Audiovizualului care initiaza procesul de tranzitie la serviciile digitale. Proiectul, asumat de Ministerul Culturii, desi perfectibil in forma lui actuala, a fost elaborat prin consultarea principalilor actori implicati in procesul de digitalizare, a fost supus dezbaterii publice si a primit aprobarea ministerelor de resort (Justitie, Finante), inclusiv a MCTI.
  Mecanismul propus de proiectul Ordonantei de urgenta elaborat de MCTI are, in opinia semnatarilor, urmatoarele probleme:
  - lasa intregul mecanism de acordare a licentelor de operare a frecventelor digitale (elaborarea strategiilor, elaborarea caietelor de sarcini, derularea procesului de selectie, stabilirea taxelor de licenta, decizia de atribuire) la latitudinea Guvernului sau a unitatilor subordonate. Guvernul devine astfel arbitrul pietei de audiovizual din Romania;
  - nu face nicio corelare intre aspectele tehnice ale tranzitiei la digitalizare si cele legate de programele de radio si TV ce urmeaza a fi distribuite si/sau retransmise pe sistemele digitale cu transmisie terestra, punand astfel in umbra interesul public al informarii publicului, caruia i se subsumeaza tranzitia la serviciile digitale;
  In opinia organizatiilor semnatare, procesul de tranzitie la serviciile digitale de radio si televiziune ar trebui inceput prin facerea publica a inventarului de frecvente, nationale regionale si locale, continuat prin elaborarea stragiei de tranzitie la transmisia digitala si a strategiei de acoperire cu programe a teritoriului (menita sa garanteze dreptul de informare al tuturor cetatenilor) si incheiat cu stabilirea, prin lege, a mecanismelor independente care vor conduce la implementarea celor doua strategii, in conditii de transparenta si concurenta loiala.
  Solicitam, de aceea, Guvernului sa se abtina de la adoptarea pripita, sub presiunea climatului electoral, a unor masuri ce vor afecta pe termen lung piata de mass media, in lipsa consultarii publice si cu cei implicati, asa cum o cer legislatia in vigoare si regulile jocului democratic.
  Conventia Organizatiilor de Media
  Nu-mi plac oamenii, sunt fiinte rele si fara caracter.

 2. #2
  Gold Member Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Dec 2003
  Posts
  3,124
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Aceasta reglementare , nedorita de cablisti din motive lesne de inteles, este obligatorie facind parte dintr-o directiva europeana deja in curs de aplicare in tarile care-si respecta statutul de membre UE. Trecerea la televiziunea digitala are implicatii economice asupra cablistilor intrucat ei vor trebui sa asigura receptoare digitale ( DVB-C) cu suportul corespunzator de criptare pentru retelele pe care le gestioneaza ...operatia este la indemina doar marilor operatori si mai presupune si investitii masive in infrastructura de retea ! Epoca "haiducilor" televiziunii in cablu ...pare sa se apropie de sfarsit ! sau asa ar trebui sa se intample ...asta este substratul protestului ... eu zic ca a sosit momentul ca inclusiv consumatorul media sa aiba dreptul sa primeasca o marfa de calitate ( semnal TV corespunzind unor standarte tehnice de calitate ) si sa ia sfarsit era televiziunii in cablu ...spanzurate prin pomi, stalpi ...improvizate ca deh ... la "tzeara" merge si asa ! Regulile jocului democratic sint invocate in mod evident numai atunci cand profiturile facile sint puse in pericol !

 3. #3
  Member Mentor
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Dec 2003
  Location
  Romania, Cluj
  Posts
  687
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Eh si daca o sa aiba poporu' 16-20 programe prin DVB-T, poate mai renunta si la cablu.....

 4. #4
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Sep 2008
  Posts
  484
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by alf View Post
  Eh si daca o sa aiba poporu' 16-20 programe prin DVB-T, poate mai renunta si la cablu.....
  Asta si este motivul real pt. care protesteaza cablistii impotriva acestei ordonante de urgenta. Daca, sa zicem ca, in Romania s-ar receptiona cam peste tot 10 - 15 canale cu licenta nationala prin DVB-T cablistii si-ar cam pierde clientii.

 5. #5
  Inimos din cale afara Expert
  Join Date
  Feb 2005
  Location
  in my own mind
  Posts
  10,542
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Isi pierd pe naiba. Omul isi doreste prin natura lui mai mult. Asa ca...
  Oamenii se nasc si mor, fara ca macar sa aibe idee unde se afla cu adevarat si care e sensul existentei.

 6. #6
  Member Mentor
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Dec 2003
  Location
  Romania, Cluj
  Posts
  687
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Quote Originally Posted by skycleaner View Post
  Isi pierd pe naiba. Omul isi doreste prin natura lui mai mult. Asa ca...
  Asa-i, si si aia pe bani putini, daca se poate chiar gratis !

  Alf

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top