Īn curānd, meciurile din Bulgaria vor fi transmise live, lunea şi vinerea, şi pe Sport.ro.

Anii 80. Televiziunea bulgară era aur pentru romāni. Sute de mii de antene montate pe case, celebrele „ligheane”, uşurau accesul spre o altă lume.
Ce „Mihaela“, ce Telejurnal?! Īnvārteai de antenă - „Mai la stānga, mai la dreapta...Las-o aşa!”- pānă cīnd dispăreau puricii şi prindeai cum trebuie „bulgarii”. Microbiştii erau īn culmea fericirii. Campionatele mondiale şi europene de fotbal le-au trăit īn bulgăreşte. Aşa l-au văzut pe Maradona, tot aşa au văzut cum Italia īnvingea RFG īn finala din 1982 ori măcelul de pe „Heysel“. Īn curtea şcolii sau pe maidane, băieţii nu mai strigau fault, ci „narujenie”, nici ofsaid, ci „zesada”. Golurile din alte campionate din Europa, interzise pe TVR de regimul comunist, puteau fi văzute tot la vecinii de peste Dunăre.

Anul 2008. S-a īntors roata! Īn cei 19 ani trecuţi de la Revoluţie, televiziunea din Romānia a făcut un progres fantastic. Odată cu ea a crescut şi fotbalul, dar şi importanţa care i se acordă sportului-rege. Bulgarii par cu cel puţin 10 ani īn urma noastră. Nu ştiu şi nu pot să transmită un meci la standardele zilelor noastre, iar romānii le dau acum o mānă de ajutor.


Nu ştiu să folosească echipamentele


CME (deţinătorul PRO TV) a cumpărat două canale de televiziune din Bulgaria, Ring TV şi TV2, iar acestea sunt deţinătoarele drepturilor de televizare a campionatului de la sud de Dunăre. Producător la Sport.ro, Dragoş Caretaş a fost detaşat la Sofia pentru a coordona de la faţa locului transmisiunile meciurilor. Cel puţin o partidă din cele patru televizate īn Bulgaria e transmisă folosind echipamente şi oameni veniţi special din Romānia: carul de reportaj, regizor, producător, operatori. „Īn ultimul timp, bulgarii au investit enorm īn echipamente, dar deocamdată nu ştiu să le folosească. Regizorii, cameramanii nu pot să facă faţă şi să transmită un meci aşa cum ar trebui”, povesteşte Dragoş Caretaş.


25 de milioane pentru drepturile TV


Sumele care se īnvārt īn această industrie sunt foarte mari (CME a plătit 25 de milioane fără TVA pentru drepturile TV), dacă luăm īn calcul condiţiile īn care se fac transmisiunile meciurilor. Cu excepţia stadioanelor din capitala Sofia, celelalte arene pot fi comparate cu uşurinţă cu cele din Liga a III-a de la noi. Cerno More Varna, de exemplu, joacă pe „Ticha”, un stadion sărăcăcios, potrivit diviziilor inferioare. Echipa s-a calificat īn Cupa UEFA după scandalul īn care a fost implicată ŢSKA Sofia. Arena nu a fost omologată de forul european, aşa că meciurile de acasă le dispută la Sofia, pe „Vasil Levski”.Arena Ticha, un maidan veritabil!Pe „Ticha“, gazonul arată ca o veritabilă orezărie. Masa presei e o noţiune de domeniul fantasticului, iar loja, o cutie de 2x2, īn care sunt aşezate cāteva scaune şi o masă de plastic, toate vechi. Pentru confortul lui „Gigi Becali” sau „Cristi Borcea” de Varna, scaunele au totuşi nişte pernuţe din burete.
„Avem de īnfruntat foarte multe probleme, de fiecare dată, la fiecare meci. De multe ori nu avem unde să aşezăm camerele de luat vederi”, povesteşte Dragoş Caretaş, care adaugă: „Sunt īnsă foarte deschişi şi ne īntreabă mereu ce trebuie să facă, īn ce să investească pentru ca noi să putem filma cum trebuie”.Sursa: http://www.prosport.ro/fotbal-intern...ulgari-3266665