Consiliul Naţional al Audiovizualului protestează īmpotriva deciziei de a se interzice prezenţa posturilor de televiziune la meciurile campionatului naţional de fotbal, potrivit unui comunicat difuzat de autoritatea de reglementare īn audiovizual.

CNA atrage īi atenţia lui Horaţiu Nicolau, deţinătorul drepturilor de exclusivitate şi domnului Dumitru Dragomir, īn calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, că evenimentele de importanţă majoră, definite de Art.21 al.1 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002, nu au nici o legătură cu evenimentele de interes public definite şi reglementate īn Cap.IV, «Limitele dreptului de exclusivitate», art.83-86 din aceeaşi lege.

De asemenea, CNA atrage atenţia asupra conţinutului art. 87 din Legea Audiovizualului nr. 504/2002 : «Orice clauze contractuale, indiferent de părţi, care īncalcă, īn domeniul audiovizualului, dreptul publicului de a primi imformaţii de interes public şi libera concurenţă sīnt nule».

CNA consideră că prin această decizie este afectat dreptul publicului de a primi informaţii, dar şi concurenţa īntre posturi. CNA solicită Ligii Profesioniste de Fotbal să permită posturilor de televiziune accesul pe stadioane la toate meciurile din campionatul naţional de fotbal, īn conformitate cu art. 84 lit.b din Legea Audiovizualului.

Horaţiu Nicolau a declarat pentru Media Expres că va răspunde luni, oficial, solicitării CNA. El a comentat faptul că Naţional TV a cumpărat drepturile de ştiri pentru că īncearcă să introducă īn competiţia cu celelalte televiziuni postul de ştiri N24, pentru care doreşte să aibă ceva īn plus, intervenţia CNA avīnd darul să distrugă competiţia naturală din piaţă.

Nicolau a mai spus că evenimentele de interes public nu sīnt definite īn lege, aşa cum sīnt definite cele de interes major, şi această situaţie īi permită să vīndă drepturile de ştiri de la meciurile din Ligă. El a dat exemplul unui meci īn Liga campionilor a echipei de fotbal Steaua, cīnd drepturile de ştiri sīnt vīndute şi nu mai are acces nimeni pe stadion, fără acordul deţinătorului, şi aici CNA nu se bagă, īn vreme ce pe intern acesta solicită īncălcarea sistemului stabilit de forurile internaţionale de fotbal la care Romānia este afiliată.

Nicolau a criticat şi faptul că legislaţia este proastă şi complicată, pentru că, de fapt, interesul public şi interesul major sīnt sinonime, iar dacă disocierea se păstrează Guvernul ar trebui să definească īn cel mai rău caz şi evenimentele de interes public.

Horaţiu Nicolau deţine drepturile pentru transmisiile TV ale meciurilor din LPF prin achiziţia acestora de către Telesport, televiziunea sportivă de tip pay-tv pe care o conduce. Telesport are īn prezent aproximativ 20.000 de abonaţi, principalul său partener de distribuţie fiind Astral Telecom, operator de comunicaţii prin cablu aflat īn proces de achiziţie de către UPC.