Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Moderator Expert
  Join Date
  Mar 2005
  Location
  TIMISOARA
  Posts
  5,032
  Posts Thanks / Likes

  Default Radioamatorismul -viitor?!

  În incitantul articol intitulat 25 de lucruri pe cale de dispariţie în America publicat pe saitul său Tom Barlow, N8NLO trece în revistă cele 25 de lucruri care, crede el, nu vor mai fi prezente în Statele Unite în viitorul mai apropiat sau mai depărtat. Unele dintre ele vor fi regretate, altele în schimb vor fi lăsate în urmă fără păreri de rău. Aspectul Americii se schimbă necontenit, scrie Tom Barlow, iar odată cu introducerea de noi tehnologii şi apariţia de noi produse procesul este previzibil. Dar anumite lucruri au avut un impact mai mare decât altele, iar ceea ce a fost odată atotprezent poate ajunge cu trecerea timpului anacronic. Tom Barlow îşi argumentează afirmaţiile pentru fiecare dintre cele 25 de lucruri. Mă voi limita la prezentarea consideraţiilor sale referitoare la radioamatorism, situat pe listă la poziţia 16, pentru a trece apoi în revistă în finalul articolului şi celelalte 24 de puncte ale seriei lucrurilor care, în opinia lui N8NLO, sunt condamnate la dispariţie.

  "O cale sigură pentru a prelungi un dezastru este ca partenerii să utilizeze sisteme de comunicaţii diferite, sau să le opereze fără un protocol comun. Da, mă gândesc la uraganul Katrina. Mă gândesc de asemenea şi la avuţia Americii pe cale de dispariţie - radioamatorul. Doar în ultimii cinci ani numărul persoanelor deţinătoare de autorizaţii active a scăzut cu 50000, deşi obligaţia cunoaşterii telegrafiei a fost eliminată din programa de examinare.

  Mulţi au impresia că radioamatorul este un tip ciudat, înconjurat de lămpi şi sârme, şi există o anumită doză de adevăr în acest stereotip - deşi radioamatorul zilelor noastre este mai degrabă familiarizat cu calculatorul şi cu tehnologiile de ultimă oră. Cu toate acestea, din proprie experienţă pot afirma că îi cunosc pe radioamatori ca fiind cei mai bine antrenaţi şi cei mai capabili respondenţi în situaţii de dezastre. În mâinile voluntarilor radioamatori comunicaţiile din timpul calamităţilor devin ordonate şi prioritare, pentru că ei folosesc protocoale şi deţin o calificare dobândită în cursul studiului pentru obţinerea autorizaţiilor lor. Ca director al unuia dintre cele mai mari tururi cicliste din lume, cu o durată de o săptămână, am asistat la felul în care comunitatea radioamatorilor a făcut faţă cu brio la nenumărate încercări, pe care le-au rezolvat cu imaginaţie şi pricepere, fie că a fost vorba de asamblarea unui pilon portabil sau a unui repetor, de coordonarea unui transport medical de urgenţă sau de organizarea căutării unui copil rătăcit. I-am văzut muncind răbdători nenumărate ore pentru a asigura siguranţa a mii de oameni, care nici măcar nu au aflat despre eforturile concetăţenilor lor.

  Pe măsură ce telefoanele celulare şi internetul ni-i absorb pe cei care odinioară ar fi fost atraşi de radioamatorism, populaţia radioamatorilor naţiunii încărunţeşte cu repeziciune. Având în vedere valoarea bănească a benzilor alocate radioamatorilor, se poate deduce că există o presiune constantă exercitată asupra guvernului pentru a reintra în posesia acelor benzi, pentru ca apoi ele să fie vândute. Toate aceste elemente prevestesc o dispariţie lentă a îndeletnicirii care a început odată cu Marconi.

  Atunci când radioamatorismul, aşa cum îl cunoaştem noi, va înceta să mai existe, nu aparatele de radio vor fi cele pe care le vom regreta. Noi vom duce dorul radioamatorilor. 73 unei minunate avuţii naţionale!"
  2.3m Paraclipse Hydro C band ,Titanium LNBF C2W-PLL twin 15K,1,5m Gibertini (85E-45W) , 1,5m Gibertini +Inverto KA+KU, Tbs6983, Vu solo 2,Tehnomate TM 5403HD M3

 2. #2
  FLEX-IBIL Expert
  Join Date
  Nov 2004
  Location
  Mall d'Ovax
  Posts
  5,282
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Trebuie sa ai interesele cele mai meschine, ca stat, sa nu apreciezi valoarea si valabilitatea radioamatorismului sub prisma avantajelor sale. In situatii cand nu merg celelalte mijloace de comunicare, si sanse sunt garla, cine duce greul? Nu comunitatea radio?
  Ar fi o mare pierdere ridiculizarea acestui domeniu al comunicatiilor.
  LABOR OMNIA VINCIT IMPROBUS (lat.) munca stăruitoare învinge totul – Vergiliu, „Georgica”
  NON OMNIA POSSUMUS OMNES (lat.) nu toți putem toate – Vergiliu, „Bucolica”, VIII, 63.

  Pentru prost, umorul e o formă indivizibilă de insultă, e ceva care-l vizează personal. Umorul mușcă, înțeapă, provoacă, sfidează, și face toate astea involuntar, uitîndu-și mereu foloasele, așa cum procedează electricitatea. Bușcu dixit.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top