Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Reclamant Expert
  Join Date
  Jan 1970
  Posts
  11,499
  Posts Thanks / Likes

  Default Setari pt. upscaling (720x576 --> 1920x1080) in video player-ul software

  Am mai pus undeva problema upscaling-ului software, si anume fortarea unei rezolutii mai mari pentru redarea filmelor pe PC, dupa modelul playerelor DVD standalone cu upscaling/upconverting pentru DVD-uri ori fisiere Divx. Nu mi-a raspuns nimeni, semn ca nimeni nu s-a ocupat pe-aici de upscalare pe PC. Asadar am studiat problema si am facut un astfel de upscaling pe PC-ul propriu, testindu-l in 2 playere diferite (Media Player Classic si BS Player). Pe forumurile de specialitate se recomanda folosirea altor playere, insa dupa parerea mea orice player care lucreaza cu filtre ffdshow poate fi folosit cu succes.
  In prima faza trebuie sa demitizam principiile conform carora cresterea rezolutiei face filmul sa „dea” mai bine in orice conditii – nu este adevarat. In conditiile in care veti urmari un film pe un monitor peste 22” as spune ca o crestere a rezolutiei, progresiva, se justifica. Cu atit mai mult in cazurile in care filmul este urmarit pe un monitor (ori TV) de proportii. Oricum, cresterea rezolutiei nu inseamna decit fortarea unui numar suplimentar de pixeli in cadrul rezolutiei originare. Ca atare trebuie sa faceti diferenta intre un fisier originar HD (care are o rezolutie nativa mare, cu culori si contururi „limpezi”) si un fisier upscalat pina la o rezolutie HD (ale carui caractere se pastreaza, atita doar ca prin inmultirea liniilor se adauga un efect de „crisp” care, intr-adevar, in anumite cazuri, arata frumos).
  In al doilea rind trebuie sa precizam ca eu am folosit, pentru „tratament” de regula filme Divx – se intelege ca in mod implicit in cazul DVD-urilor, veti avea de-a face exclusiv cu imagine de calitate, oricum ati face upscalarea. Asadar nu ne vom opri asupra lor, ci vom arunca o privire asupra filmelor comprimate Xvid ori Divx (ori orice alt standard de compresie veti alege sa reproduceti cu un player software). Trebuie, in aceasta ordine de idei, sa adaug ca filmele de rezolutii mici (320 x 240, sau 480 x 360), upscalate, vor arata mai prost sau la fel de prost ca inainte. Ingramadirea artificiala de linii nu le avantajeaza – sau cel putin nu in lipsa unor filtre specifice. Ori, daca e s-o luam asa, mai curind as filtra filmul in rezolutia lui nativa, in scopul imbunatatirii imaginii, decit sa-i cresc rezolutia si apoi sa folosesc un numar dublu de filtre pentru a-i aduce calitatea la un nivel acceptabil pentru un TV de dimensiune mare. In plus, trebuie sa facem diferenta intre filmele gen DVDrip si Tvrip – de cele mai multe ori DVD rip-urile au o calitate foarte buna, pe care o puteti creste simtitor prin procedura de upscaling. Cu filmele gen VHS rip ori TV rip va fi mai dificil, sau imposibil sa le adaugati calitate.
  In sfirsit, ceea ce trebuie sa stiti este ca setarile pe care vi le propun sint strict orientative, nu exista o reteta anume pentru upscaling, si ca pina la urma totul se face in functie de ochi. Dupa cum am spus, cel mai bun test este un TV cu rezolutie mare si cu ecran mare, pentru ca in felul acesta veti putea obtine maximul de performanta in conformitate cu setarile facute.
  Sa incepem, asadar.

  1.
  In prima faza se instaleaza ultima versiune de filtre directshow – ori mai bine zis ffdshow. Ne asiguram ca playerul pe care urmeaza sa facem testele, lucreaza cu aceste filtre (ele apar fie in meniul de filtre al playerului, fie in system tray, in partea dreapta jos a ecranului).

  2.
  Setarile recomandate se pot face fie inainte de reproducerea filmului in player, fie simultan cu aceasta. Eu voi oferi un model orientativ de setari, ca atare este bine sa va obisnuiti sa faceti setarile filmului pe masura ce filmul se deruleaza in player. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca orice interventie asupra rezolutiei va deveni activa numai prin restartul playerului – doar setarile asupra calitatii imaginii pe care le faceti (reglaje culoare, noise sau de-noise, sharpening, etc) le puteti vedea simultan cu derularea filmului.

  3.
  Este momentul sa setam rezolutia – asta in primul rind. Multi spun ca in prima faza trebuie setat filtrul destinat eliminarii zgomotului din informatia video (si anume Blur & NR – drept pentru care acesta este, in imaginea alaturata, tras – prin procedeul drag-n-drop – deasupra filtrului de resize). Si eu am facut-o la inceput, insa ceea ce doresc sa va recomand este sa vedeti voi insiva in ce masura aveti nevoie de filtrul de „blur” sau nu – mai ales ca la reproducerea imaginii pe un televizor de dimensiune mare, in raport cu care va veti situa la o anumita distanta, contururile trecute prin operatiunea de de-noise vor parea cam estompate). Tocmai de aceea vom incepe cu schimbarea rezolutiei, ca prima masura, urmind ca restul de filtre sa fie aplicate doar in functie de necesitate.

  4.
  Din imaginea de mai sus rezulta ca am specificat ca rezolutia finala sa fie una de true-HD, si anume 1920 x 1080. Doresc sa spun, in paranteza, ca pe procesoarele mai slabe aceasta rezolutie nu va functiona decit sacadat, chiar in conditii de „tweaking”. Care tweaking il voi explica imediat.
  Aspect ratio se poate corecta la rindul lui – asta in functie de cum anume va convine ca imaginea sa fie reprodusa, in fullscreen, sau nu (depinde de formatul initial al filmului).

  5.
  Acum este necesar sa setam tipul de luminozitate (luma – Y) care sa functioneze in concordanta cu rezolutia aleasa. Reglajele acestui filtru sint, de regula, cele care dau cea mai mare „bataie de cap” procesorului – pentru ca el consuma cel mai mult procesor. Prezentam, pentru exemplificare, imaginea alaturata:  Cei mai multi amatori de upscaling recomanda filtrul Lanczos, un filtru foarte slow cu care, chiar si pe procesoare de inalta clasa, veti obtine sacadari ale imaginii in conditiile unei rezolutii de 1920 x 1080. Cu filtrul Lanczos setat, am reusit sa obtin o imagine de calitate numai micsorind rezolutia (la 1280 x 720). Cu toate acestea, un filtru care functioneaza si cu upscaling-ul full, de 1920 x 1080, este filtrul „Bilinear”, ales de mine si prezentat si in imaginea de mai sus. Acesta nu consuma mult procesor si reda imaginea la calitate suficienta.

  6.
  La capitolul „Blur” – setarile de de-noise ale imaginii – trebuie sa mentionez ca ele devin mai curind utile numai in conditiile in care zgomotul pe film (contururi pronuntate, groase, sau macroblocuri, sau anumiti „pureci” ai imaginik, etc) este prezent intr-o cantitate inacceptabila. Pentru aceasta setare, eu recomand urmatoarea combinatie:  Trebuie sa retineti ca se poate si fara aceasta setare, dar, repet, filmul trebuie sa aiba din start o imagine buna, cit mai „fina”, daca se poate spune asa.

  7.
  Setarea de „Sharpen” – una care adesea trebuie facuta, mai ales in conditiile in care vizionarea se face pe un ecran mare, la o anumite distanta, si in cazul in care spectatorul doreste o imagine mai „sharp”, cu contururi mai rigide, mai pronuntate.  Filtrele Ffdshow ofera 5 optiuni de Sharpening, majoritatea consumind, la rindul lor, procesor in detrimentul, totusi, al unei vizionari de calitate (cu alte cuvinte, fara a realiza o imagine calitativa, aceste filtre consuma totusi procesor la greu). Combinatia din imaginea de mai sus, prin alegerea filtrului „asharp” poate, dupa parerea mea, sa-i multumeasca chiar si pe cei mai pretentiosi, reprezentind in acelasi timp un „tweak”, atit al imaginii, cit si al consumui de resurse.

  8.
  Odata aceste setari realizate, este sa vedem la ce au condus ele. Desigur, adesea, dupa cum spuneam, ele trebuiesc realizate chiar pe imagine, pentru a vedea cu ochii nostri in ce masura schimbarea este in bine sau nu. Vreau sa mentionez, in aceasta ordine de idei, unul – si poate cel mai important – tweak, pe care-l puteti face, pentru a scuti procesor in momentul alegerii rezolutiei maxime: este vorba despre alegerea overlay-ului ca tip de rendering video. In cazul in care alegeti orice alta randare sau mecanism de procesare al imaginii (RGB, WMR renderless, Haali, etc), acestea vor ingreuna procesorul. Sigur, in conditiile in care procesorul si RAM-ul nu pun probleme, ideal este sa alegeti un rendering care exploateaza la maximum resursele placii video, precum unul bazat pe setarile RGB – care va va oferi o culoare si o luminozitate mai mari.
  Care sint efectele setarilor de mai sus? Voi incerca sa revin cu exemple concrete de imagine, din pacate pina acum nici un host de photo-upload nu mi-a permis sa urc poze la dimensiunea de 1920 x 1080. Imageshack mi-a permis cel mai mult, deocamdata, si anume rezolutia de 1600 x 900, ceea ce nu este edificator pentru testele mele. O sa incerc sa arhivez citeva poze si sa le urc pe Rapidshare.
  Oricum, puteti testa voi insiva si veti trage propriile concluzii. Bafta la vizionat.

 2. #2
  Junior Member Teacher
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Sep 2003
  Posts
  290
  Posts Thanks / Likes

  Default

  E un articol in toata regula Multumim hgfdgfui!

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top