Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Results 1 to 11 of 11
  1. #1
    Membrana Expert
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Tomis Nord
    Posts
    1,603
    Posts Thanks / Likes

    Default Cum se face tuica de mere?

    Dupa cate am mai vazut pe forum sunt destui degustatori de produsele lui Bachus, inclusiv eu.
    Asa ca am cules ceva mere si din cate am inteles trebuiau taiate in bucati, insa eu le-am trecut prin masina de tocat carne. Dupa 6 ore de manivela am obtinut aproximativ 50-60 kg de compozitie (mere si populatia de miscatori chiriasi), degete negre, bataturi in palma si cateva zeci de muscaturi de tantari.
    Acuma ar trebui sa pun zahar,apa si sa astept dar nu stiu cat.

    Poate sa-mi spuna cineva cat zahar si apa sa adaug, daca e nevoie de drojdie si in cat timp fermenteaza sa zic la o temperatura de 25grade.

    Compozitia este cam 3/4 intr-un bidon de 60 litri, iar cazanul are volumul de 100 litri. Vreau sa cumpar in jur de 10kg de zahar.
    spersanutiiamulttimpsacitesticanuamsemnatura

  2. #2
    Gold Member Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    May 2007
    Posts
    3,809
    Posts Thanks / Likes
    ... strong like Baloo The Bear !
    www.xmissy.nl
    www.dump.com
    www.redtube.com
    Latitude: 44.455°
    Longitude: 26.048°
    Latitude: -42.869°
    Longitude: 147.328°
    Latitude: -46.404°
    Longitude: 168.356°

    http://www.rdi-board.com/showpost.ph...1&postcount=20

    http://www.rdi-board.com/showpost.ph...1&postcount=25

    pentru ce mizerii a scris aici nenea ********de sw astept scuze ! daca nu ma retrag de pe rdi !

  3. #3
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    149
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by pytonu View Post
    Dupa cate am mai vazut pe forum sunt destui degustatori de produsele lui Bachus, inclusiv eu.
    Asa ca am cules ceva mere si din cate am inteles trebuiau taiate in bucati, insa eu le-am trecut prin masina de tocat carne. Dupa 6 ore de manivela am obtinut aproximativ 50-60 kg de compozitie (mere si populatia de miscatori chiriasi), degete negre, bataturi in palma si cateva zeci de muscaturi de tantari.
    Acuma ar trebui sa pun zahar,apa si sa astept dar nu stiu cat.

    Poate sa-mi spuna cineva cat zahar si apa sa adaug, daca e nevoie de drojdie si in cat timp fermenteaza sa zic la o temperatura de 25grade.

    Compozitia este cam 3/4 intr-un bidon de 60 litri, iar cazanul are volumul de 100 litri. Vreau sa cumpar in jur de 10kg de zahar.
    Salutare, la mine in zona argesului parintii mei fac si tuica de mere de ani de zile, dar nu adauga nimic in plus doar putina apa cum ai spus si tu daca merele nu isi lasa suficienta zeama dupa ce au fost tocate. (Nu le toaca chiar la masina de tocat ca vorbim de cateva tone de borhot, are o tocatoare electrica artizanala, dar rezultatul e cam acelasi ca si la masina de tocat, o pasta). Zahar si nici drojdie sa nu te gandesti sa adaugi, ca se lasa cu dureri de cap. Borhotul il pun toamna la fermentat prin septrmbrie si tuica o fac abia in primavara urmatoare si de fiecare data reteta asta simpla le merege.

  4. #4
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Baia Mare
    Posts
    102
    Posts Thanks / Likes

    Default

    da, cam asa se face si la mine la tara , nu se adauga nimic in afara de apa daca nu e suficienta ,, daca pui prea multa isi pierde din tarie .. trebuie lasata cate luni bune la dostit dupa cum zicea si bamboo...si cand o fierbi sa arunci vreo doua degete din borhodul de deasupra pt ca nu e bun si o sa aiba un gust aiurea tuica .. bafta

  5. #5
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Jun 2004
    Location
    Romania
    Posts
    280
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by AaaaA View Post
    trebuie lasata cate luni bune la dostit dupa cum zicea si bamboo
    chestie valabila la merele de toamna, din mere de vara eu nu am auzit sa faca cineva tuica.mere culese septembrie -octombrie borhot fiert aprilie-mai.In zonele unde se face vinars de mere oamenii au zdrobitoare cam in genul celor de struguri
    Este de preferat sa o distilezi de doua ori iese mai tare si nu miroase asa de puternic, distilata odata miroase de-ti pica parul din nas.
    Apa se pune daca borhotul este prea gros pentru a nu se lipi de cazan.Ai grija sa gusti din cand in cand sa vezi cum iese sa nu vina acra ca ai stricat toata marfa.
    La un cazan de 100l de borhot scoti cam 25l de tuica la prima distilare care o aduni cazan cu cazan si la final o mai distilezi inca odata sa fie treaba OK.

  6. #6
    Membrana Expert
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Tomis Nord
    Posts
    1,603
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Au trecut deja 15 zile de cand este la fermentat, inchisa aproape etans. N-am mai postat dar am pus 10kg de zahar.
    Cum pot stii daca "zeama" este gata ?
    Azi aveam de gand sa fac productie.
    spersanutiiamulttimpsacitesticanuamsemnatura

  7. #7
    FLEX-IBIL Expert
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Mall d'Ovax
    Posts
    5,276
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by pytonu View Post
    Au trecut deja 15 zile de cand este la fermentat, inchisa aproape etans. N-am mai postat dar am pus 10kg de zahar.
    Cum pot stii daca "zeama" este gata ?
    Azi aveam de gand sa fac productie.
    Vezi sa nu-ti sara in cap bidonu'. Nu-l pune etans si nici aproape etans ca se umfla si face Boc Emil. Daca la analiza organoleptica iti cade nasu', e gata de productie.

    Totusi, eu cred ca cea mai buna tzuica din mere, se face din pere. Parerea mea.
    LABOR OMNIA VINCIT IMPROBUS (lat.) munca stăruitoare învinge totul – Vergiliu, „Georgica”
    NON OMNIA POSSUMUS OMNES (lat.) nu toți putem toate – Vergiliu, „Bucolica”, VIII, 63.

    Pentru prost, umorul e o formă indivizibilă de insultă, e ceva care-l vizează personal. Umorul mușcă, înțeapă, provoacă, sfidează, și face toate astea involuntar, uitîndu-și mereu foloasele, așa cum procedează electricitatea. Bușcu dixit.

  8. #8
    Membrana Expert
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Tomis Nord
    Posts
    1,603
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by garlic_dog View Post
    Vezi sa nu-ti sara in cap bidonu'. Nu-l pune etans si nici aproape etans ca se umfla si face Boc Emil. Daca la analiza organoleptica iti cade nasu', e gata de productie.

    Totusi, eu cred ca cea mai buna tzuica din mere, se face din pere. Parerea mea.
    .Nu mi-a sarit in cap, dar cand am vrut sa-i dau foc, s-a spart butoiul de racire si au navalit peste mine aproape 200 litri de apa. Am stat pana la 10 noaptea sa-l smolesc si mi-am fript si un deget. Azi sper sa degust ceva.
    spersanutiiamulttimpsacitesticanuamsemnatura

  9. #9
    Membrana Expert
    Join Date
    Aug 2005
    Location
    Tomis Nord
    Posts
    1,603
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Gata "marfa". 9-10 litri. Acum pot sa fac eu reteta.
    - 40-50 kg mere trecute prin masina de tocat (cantitate aprox de mine, exact nu stiu cate au fost)
    - 10 kg zahar dizolvat in 10 litri apa
    - 1 lingurita de drojdie
    - completare cu apa cat borhotul sa poata fi mestecat (maxim inca 10 litri apa)
    - fermentat 15 zile in butoi inchis la umbra (ma rog intr-o magazie) la temp.ambianta (20grd)
    - distilat 4-5 ore.

    Nu am folosit lemne de foc pentru ca trebuie sa ai permanent grija sa nu fierbi prea tare, ci am folosit un arzator de soba cu butelie, reglat astfel incat "marfa" sa curga constant intr-o suvita foarte subtire (~1mm).

    Cheltuieli si beneficiu (luand ca punct de referinta "cea mai buna vodca proasta existenta pe piata SCANDICI 11 lei/0,5litri ".


    CHELTUIELI:
    - mere = gratis
    - zahar = 30lei
    - butelie = 39 lei
    - otet = 2.5 lei
    - apa = 250litri (de la fantana) = curent electric ~ 2 lei
    TOTAL : ~75 LEI
    BENEFICIU
    10 litri = 20 jumatati x 11lei = 220 LEI
    CHELTUIELI INDIRECTE
    - 1 litru consumat la fata locului pentru degustari (am fost 3 degustatori)
    - 1,5 litri la proprietarul utilajului
    - 1 litru compensatie la vecini pentru miresmele degajate
    TOTAL = 40 lei
    Rezulta un profit de 180lei - 75lei= 105 lei. Sau in procente 240% fata de investitie

    "Marfa" a iesit buna la gust, limpede si aproximez ca are ceva peste 40grd. Cred ca am degustat dupa 2 beri cam 300 mililitri de marfa-frunte aseara iar azi ma simt excelent.
    spersanutiiamulttimpsacitesticanuamsemnatura

  10. #10
    Gold Member Expert
    Join Date
    Feb 2005
    Posts
    4,738
    Posts Thanks / Likes

    Talking

    Quote Originally Posted by pytonu View Post
    ...
    Rezulta un profit de 180lei - 75lei= 105 lei. Sau in procente 240% fata de investitie
    Ai uitat sa scazi accizele

  11. #11
    Om ... cu farfurie ! Expert
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Undeva in Oltenia ... de sub munte !HOREZU!
    Posts
    1,301
    Posts Thanks / Likes

    Post

    Quote Originally Posted by garlic_dog View Post
    Vezi sa nu-ti sara in cap bidonu'. Nu-l pune etans si nici aproape etans ca se umfla si face Boc Emil. Daca la analiza organoleptica iti cade nasu', e gata de productie.

    Totusi, eu cred ca cea mai buna tzuica din mere, se face din pere. Parerea mea.
    ...... si aia din caise ce are ... ? Nu are tot atatea grade ?! Sau poate nu va place gustul ?
    P.S. Mai bine faceam un topic cum se bea tuica (din fructe) in general !
    Scuze de offtopic ... .

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top