Odata cu achizitia de catre Deutsche Telekom a 25% plus o actiune din OTE, germanii pregatesc schimbarea identitatii diviziei de telefonie mobila a grecilor, Cosmote, prima tara vizata fiind Romania, declara pentru BizCity surse apropiate grupului grec.
„In Romania, numele T-Mobile este deja cunoscut pe piata. Cosmote Romania va fi prima companie din grupul OTE care isi va schimba numele in T-Mobile", declara sursele.
Oficialii Cosmote Romania, contactati de BizCity, nu au comentat posibila schimbare de identitate.
T-Mobile International, divizia de telefonie mobila a Deutsche Telekom, ofera servicii in SUA, Marea Britanie, Olanda, Germania, Austria, Cehia, Ungaria, Croatia, Slovacia, Macedonia si Muntenegru.
„Schimbarea numelui ar putea dura pana la un an pe piata romaneasca", afirma sursele citate. Nivelul de constientizare a numelui T-Mobile si impactul pe care il are provenienta germana a unei companii intre utilizatorii romani sunt doua dintre motivele deciziei.
Divizia autohtona de telefonie mobila a OTE a mai trecut printr-un proces de schimbare a identitatii, dupa ce, in 2005, OTE a preluat controlul CosmoRom, in acel moment divizie a Romtelecom.
Cea de-a doua tara in care ar urma o consolidare a numelui T-Mobile este Macedonia, in care operatorul german detine pozitia de lider al pietei. OTE are deja activa divizia de telefonie mobila, Cosmofon, care urmeaza a fi inchisa, conform surselor, pentru a se evita o eventuala pozitie de monopol.
Deutsche Telekom a platit 3,2 miliarde euro pentru participatia in OTE. In urmatorii ani este posibil ca Grecia sa vanda Deutsche Telekom inca 15% din actiunile OTE.
OTE a numit in consiliul de conducere, la sfarsitul lunii iunie, pe directorul financiar al Deutsche Telekom si pe directorul executiv al T-Mobile International. Cei doi vor ocupa pozitii fara atributii executive in consiliul OTE.
Grupul grec are active divizii de telefonie mobila in Grecia, Romania, Bulgaria, Albania si Macedonia.
In Romania, OTE furnizeaza servicii de telefonie mobila prin subsidiara Cosmote si este actionar majoritar la Romtelecom, cu 54% din capital.
Cosmote Romania a inregistrat pierderi operationale de 25,8 milioane euro in primul trimestru din 2008, in crestere cu 33% fata de perioada similara a anului trecut.
Operatorul de telefonie mobila a ajuns la 4,23 milioane de clienti la sfarsitul primului trimestru, in crestere cu 128% fata de perioada similara din 2007.
Sursa: http://www.bizcity.ro/