Transmisiile radiofonice terestre se fac conform standardelor in benzile de Unde Lungi, Medii, Scurte si Ultrascurte.

Modulatia in transmisia analogica folosita in cadrul emisiei semnalului pe Unde Lungi, Medii, Scurte este in amplitudine (AM) iar in Unde Ultrascurte se foloseste modulatia in frecventa (FM).

Undele Lungi - se propaga pe distante destul de mari, nu sunt influentate puternic de obstacole, din acest motiv se receptioneaza foarte bine in zonele montane. nu sufera un pronuntat fenomen fading ca Undele Medii si mai ales Undele Scurte. necesita emitatoare cu puteri foarte mari.

Undele Medii - se propaga prin reflexie pe straturile troposferice D si E si pe stratul ionosferic. in timpul zilei stratul troposferic E atenueaza semnalul propagat pe Unde Medii iar seara si in timpul noptii propagarea se poate face in conditii bune pe stratul ionosferic. dezavantajul lor este receptia slaba in depresiuni si zonele montane. necesita emitatoare cu puteri mari.

Undele Scurte - caracterizate printr-o propagare buna pe distante mari pe stratul ionosferic folosind emitatoare cu puteri mici. sunt cele mai afectate de fenomenul fading. semnalul transmis pe Unde Scurte sufera si fenomenul de umbra, adica zona moarta unde nu este receptionat acel semnal sau zona unde nu ajunge unda reflectata de pe stratul ionosferic. propagarea difera si in functie de frecventa aleasa in timpul zilei sau al noptii. ziua propagarea semnalului se face in conditii bune in benzile de frecvente superioare iar noaptea in benzile de frecvente inferioare.

Undele Ultra Scurte - sunt unde de suprafata receptionabile pe linie vizibila cu ochiul liber de la emitator catre receptor. ele au proprietatea ca trec prin stratul ionosferic si se pierd in spatiu, deci nu sufera fenomenul de reflexie pe acel strat. insa ele pot suferi fenomene de reflexie pe obstacole situate pe suprafata terestra formate din forme de relief sau alte obstacole create de om. receptia Undelor Ultrascurte se face stabil daca semnalul nu este obturat de diverse obstacole situate in calea emitatorului.