Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Results 1 to 8 of 8
  1. #1
    Gold Member Expert
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    ALBA_IULIA
    Posts
    3,695
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Cheama un specialist ca o sa-ti para rau dupaia.Nu e ceva ce poti face singur.



  2. #2
    Silver Member Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Germania
    Posts
    2,111
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Cel mai bun sfat: cheama pe cineva cu o pompa de vacuum altfel vei avea surprize/necazuri. In alta ordine de idei, daca chiar vrei sa te "arunci" singur, treaba sta cam asa:

    1 - montezi aparatele si le legi intre ele cu conductele ce sunt la climadar nu le stringi. Ai grija sa nu intre mizerie de nici un fel pe ele altfel,,, la revedere; cel mai bine pina tragi conductele ar fi bine sa le tii inchise cum sunt ele (de obicei cu dopuri de plastic).

    2 - Aparatul din casa (ventilatorul sa-i zic asa) are in el o vanita in care se va aduna apa din condens care ulterior va curge afara pe un furtun; vanita e din fabrica inclinata dar poti linistit sa montezi ventilatorul putin inclinat astfel ca condensul sa curga sigur afara.

    Acum se impart parerile in doua, sunt 2 metode in afara de cea corecta cu pompa de vacuum, si anume:

    1 - Conducta de tur, adica ce care vine de la compresor la ventilator o stringi cit trebuie, cu asta ai terminat iar cea de retur o stringi doar pe ventilator si la compresor o lasi nestrinsa. Deschizi robinetul de umplere (cel de pe retur ramine inchis inca) de pe compresor astfel incit sa auzi ca iese aer pe la conducta de retur care nu e strinsa si astepti 8 secunde. Dupa aceste 8 secunde stringi conducta de retur, deschizi si robinetul de retu si cel de tur la maxim si cu asta gata. Ideea e, freonul in aceste 8 secunde impinge aerul din instalatie afara si (teoretic) in a 8-a secunda deja iese freon, deci nu mai este aer deloc. NU-ti face probleme caci climele au in ele oricum mai mult freon decit trebuie deci cel care se pierde nu va afecta functionarea. Asta teoretic, practic insa se poate ca tu sa stringi conducta inainte sa fie iesit tot aerul ceea ce va omori compresorul in cel mult 2 ani, sau iese prea mult freon si si pina atunci nu va avea randament, iar daca tii conducta prea mult deschisa ramai fara freon suficient si consecintele sunt aceleasi, randament redus si durata de viata mica. Deci vei plati curentul degeaba nebeneficiind de o racire adecvata.

    2 - Varianta asta e mai simpla dar eu sunt sceptic in privinta ei, mai repede as prefera-o pe prima, deci: Stringi ambele conducte la ambele capete. Deschizi robinetul de umplere (cel de pe retur ramine inchis), asculti pina nu mai fasaie si il inchizi. Acum ai in instalatie freon care impinge aerul din instalatie spre compresor, aerul nu poate intra in compresor deoarece robinetul de retur e inca inchis. Pe robinetul de retur ai un ventil ca la masina/bicicleta (unde de fapt se leaga pompa de vacuum), il apesi pina nu mai iesi nimic, astfel ca freonul sa impinga aerul afara. repeti operatia asta de 3 ori, apoi deschizi robinetul de retur si cel de tur la maxim si cu asta basta. Dcei ideea e, freonul vine din compresor, intra pe instalatie si preseaza aerul la "iesire" unde prin ventilul ce am zis ii dai drumul afara; teoretic, practic nu vad de ce ar impinge freonul aerul chiar asa perfect in fata si nu ar trece pe linga el sau pe sub el, dar astea sunt cele 2 metode.

    Sfatul meu, care am instalat 5 clime prin ambele metode este insa urmatorul: fa instalatia, toate legaturile si cheama pe cineva (instalator sau frigotehnist) sa puna pompa de vacuum la compresor, acolo la ventilul acela. Astfel va descoperi daca instalatia e ermetica si nu vei avea surprize sa te trezesti cu clima fara freon, singur nu-ti vei putea da seama ca nu are miros. Si cum pompa scoate tot aerul afara sigur, dupa ce desface pompa da drumul la freon la robinetul de tur, apoi deschide returul si cu asta basta. Doar asa vei avea randamentul maxim, si te sfatuiesc sa te gindsti la treaba asta deoarece umplerea ulterioara cu freon va costa mai mult decit vacuum-area si nu vei avea stress.

    Mai exista si conducte care sunt din fabrica "vidate si capsate si in momentul cind le stringi se desfac, nu le-am probat dar teoretic ar trebui sa functioneze, insa nu ai de unde sa stii daca ai facut racordurile etanse, si daca te trezesti cu clima fara freon ai pus-o.


    Bafta

    P.S.
    Scuza-mi expresiile dar nu sunt instalator si nici nu mai stiu cum le zice exact pe romaneste, deci ventilatorul nu e ventilator ci partea climei split care vine montata in casa, freonul nu e chiar freon ci un gaz de racire dar sper ca intelegi ce am vrut sa spun.
    19,2°E + 0,8°W => DM800 + DM520 + VuZero

    Avantajul unui om inteligent este ca poate face usor pe prostul, invers e ceva mai dificil.....

  3. #3
    Gold Member Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    May 2007
    Posts
    3,809
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Eu am vut surpriza ca dupa ce mi-au montat aparatele unul din ele in loc sa bage aer rece doar il vintura ! Si asta fiindca la montare i-am rugat sa vina cu pompa de vacuum, ceea ce de altfel au si facut, dar, dupa incheierea operatiei, fiind foarte tirziu si obositi au renuntat la a o mai folosi zicindu-mi ca totul este o.k.

    N-a fost nimic dar cind au incepu caldurile s-avazut. Asa ca i-am chemat din nou, au venit, au vidat instalatia, au completat cu freon (am uitat sa spun ca in cartea tehnica, cel putin la marca pe care o am eu, imbinarile conductelor (capetele lor) trebuie, in prealabil, unse cu ulei, in asa fel incit in timp acesta se intareste asigurind etansarea instalatiei) fiinda se pierduse iar rezultatul se vede: am racit, ma doare capul, imi curge nasul dar am temperatura placuta in casa !

    Un coleg si-a montat aerul cu ei: http://www.aer-conditionat.ro/ Profesionisti pina in maduva oaselor !
    ... strong like Baloo The Bear !
    www.xmissy.nl
    www.dump.com
    www.redtube.com
    Latitude: 44.455°
    Longitude: 26.048°
    Latitude: -42.869°
    Longitude: 147.328°
    Latitude: -46.404°
    Longitude: 168.356°

    http://www.rdi-board.com/showpost.ph...1&postcount=20

    http://www.rdi-board.com/showpost.ph...1&postcount=25

    pentru ce mizerii a scris aici nenea ********de sw astept scuze ! daca nu ma retrag de pe rdi !

  4. #4
    Silver Member Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 2004
    Location
    Germania
    Posts
    2,111
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by stal View Post
    un raspuns cum nici n-am visat...si am rupt oleaca netul
    merci mult !mult!mult!
    Cu cea mai mare placere, stiu si eu cum e sa nu gasesti solutii, si eu am cautat prima data de mi-a venit acru, avantajul meu ca cunosc germana si asa am gasit solutia.
    Eu pentru asta vad utilitatea forumurilor, cind nu stii ceva sa gasesti pe cineva care a avut experienta cu ceea ce cauti si poate sa te ajute insa aici in ultimul timp nu mai prea e asa, cearta, cearta si injuraturi. Pacat si sper in mai bine.


    Bafta
    19,2°E + 0,8°W => DM800 + DM520 + VuZero

    Avantajul unui om inteligent este ca poate face usor pe prostul, invers e ceva mai dificil.....

  5. #5
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    204
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Aerul conditionat face niste sunete ingrozitoare de ieri si a inceput sa curga apa din unitatea interioara ce sa fac?

  6. #6
    Gold Member Expert
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    ALBA_IULIA
    Posts
    3,695
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by EPOXNTH View Post
    Aerul conditionat face niste sunete ingrozitoare de ieri si a inceput sa curga apa din unitatea interioara ce sa fac?
    Uita-te la furtunul de evacuare al condensului ca e infundat sau rasucit.



  7. #7
    Junior Member Teacher
    Join Date
    Sep 2004
    Posts
    296
    Posts Thanks / Likes

    Default

    la mine pierdea freon ... -solutia:lam schimbat..si asa nu a fost prea bun -de la inceput
    HUMAX 5400z ,2 x Dreambox 7020Si HDD320 GB, DM 800HD



    http://web-remote.com

  8. #8
    Junior Member Teacher
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    May 2007
    Location
    Tm
    Posts
    320
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Quote Originally Posted by EPOXNTH View Post
    Aerul conditionat face niste sunete ingrozitoare de ieri si a inceput sa curga apa din unitatea interioara ce sa fac?
    Vezi ca orice aer conditionat are o tavita de recuperare a condensului lagata cu un furtun de scurgere spre exteriorul cladirii!
    In tavita se acumuleaza "şlam" care poate infunda scurgerea iar in unele cazuri nu exista inclinatie corespunzatoare pt. scurgerea apei.(unitatea din interior nu e montata corespunzator ca si inclinatie)
    Ai acces la tavita scotand filtrele, demontand capacul de plastic de la filtre si desfacand 3-5 suruburi ce tin masca de plastic a unitatii indoor.
    Aceasta masca se desface apoi prin desfacerea unor clipsuri de plastic din partea de jos(tragi usor de ea ca "scape") si apoi o rabatezi in sus si o pui deoparte.Tavita e in partea de jos si o poti muta din pozitie ca sa o cureti cu o carpa, pensula etc., apoi o pui la loc pe pozitie si torni apa cu o sticla in ea si urmaresti daca aceasta se scurge. Daca nu se scurge apa ai teava de scurgere infunda cu mizerie, insecte etc. si remediezi problema!
    Skystar2, SG-2100, 2xDolce, 1xDigi, poz. Strong x 1.2 Fe

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top