http://blogsport.ro/opinii/2008/05/1...ani-prea-mult/

60 de ani prea mult
May 14th, 2008 | T.R.U

Dinamo si Steaua s-au nascut pentru ca regimul comunist demola tot ce se construise īn libertate

Dinamo a aniversat 60 de ani. E o eroare istorica grava. Pe 14 mai, s-au īmplinit 60 de ani de la desfiintarea cluburilor Unirea Tricolor si Ciocanul, nu jubileul lui Dinamo. Pe 14 mai 1948 a fost īnfiintat prin decret, nu prin initiativa personala sau populara, clubul Ministerului Afacerilor Interne. Militia si Securitatea nu mureau de dorul educatiei fizice si, de fapt, nimeni nu le-a interzis sa alerge pe cīmp sau sa se duca la strand. Tara era a lor. De la un cap la altul. Nici de pugilat nu era lipsa īn beciuri si temnite. A.S. Aiud si Box Club Gherla ar fi reprezentat cu cinste Ministerul. Nu. Dinamo a fost īnfiintat asa cum au fost īnfiintate toate institutiile statului comunist: pentru a demola si īnlocui tot ce construise Romānia īn libertate. Numele clubului traduce exact īmprejurarile fondatoare: un cuvīnt rusesc, o iscalitura agitprop. Si Steaua, īnfiintata īn iunie 1947, a iesit din acelasi atelier.

Fundamentalism? Nu. Am tinut cu Dinamo pe cīnd eram copil, adica apolitic. Am crescut. Detest dou? cluburi napasta si nu cred ca trebuie sa ne omorīm istoria a doua oara. Nici o diferenta īntre nasterea dinamovista dintr-o fuziune care a īngropat cluburi vechi si faimoasele congrese de unificare prin care comunistii i-au īngropat pe social-democrati. De altfel, Dinamo, Steaua si Iliescu sīnt cele mai vechi fraude īn vigoare ale vietii publice romānesti. Īn 1990, Dinamo s-a repezit sa-si schimbe numele. Voia sa devina <Unirea Tricolor>. Oare de ce? Se simtea marele club īn culpa? Si care era culpa? Īnsa frisonul a trecut repede. Asa cum Iliescu si-a asumat un presupus trecut de munca īn slujba Romāniei, bla, bla, bla, Dinamo pozeaza istoric īn continuatoarea unei mari traditii.

Marcel Popescu, presedintele clubului sportiv, are nesimtirea sa revendice zeci si sute de medalii cīstigate de sportivii dinamovisti la 14 Olimpiade. Serios? Dar unde anume, la ce alte cluburi, īn afara de Dinamo, Steaua & co puteau face sportivii romāni performanta? La cluburile desfiintate? Calculul lui Popescu e la fel de abject ca o luare de ostatici. Sportivii trebuiau sa concureze undeva si nu aveau de ales. Dinamo transforma o constrīngere īn triumf. Palmaresul real al clubului trebuie masurat īn prelungirea raului. Īn formula de dominatie si coruptie prin care Borcea, Becali si celelalte aratari fara de partid continua o traditie nenorocita. La Multi Ani uitare, Dinamo!