Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  Junior Member Teacher
  Join Date
  Jan 2004
  Location
  Calare pe satelit...
  Posts
  275
  Posts Thanks / Likes

  Default UPC cumpara cu 420 mil. dolari afacerea Astral

  Compania americana UPC urmeaza sa semneze pana la sfarsitul saptamanii contractul de achizitie a operatorului de cablu Astral Telecom in cadrul unei tranzactii care se situeaza in jurul valorii de 420 mil. $ (circa 350 mil. euro), afirma surse din piata.
  Aceasta este una dintre cele mai mari tranzactii private de pe piata romaneasca.

  Afacerea Astral a fost dezvoltata de la zero de un grup de oameni de afaceri din Cluj, unul dintre ei fiind Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania. In 2000, Astral a atras in afacere un fond de investitii american, cu banii caruia a facut achizitii si a investit in dezvoltare.

  UPC este al treilea jucator pe piata romaneasca de cablu. UGC Europe, detinuta de compania americana UnitedGlobalCom (UGC), va prelua treptat pachetul integral de actiuni prin intermediul UGC Europe. De asemenea, cumparatorul va prelua si datoriile Astral.

  O parte importanta a datoriilor provine din contractarea unor credite in 2003 de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si de la institutia de credit olandeza FMO, valoarea imprumuturilor fiind de 7 mil. $, respectiv de 5 mil. euro.

  Banii astfel obtinuti au fost folositi la extinderea operatiunilor Astral, in ultima vreme realizand o campanie de achizitii pe piata de profil.

  Actionarii actuali ai companiei Astral Telecom urmeaza sa-si faca "exit" - ul treptat din afacere, plata pretului pe pachetul de actiuni urmand sa se realizeze in mai multe transe , spun sursele citate.

  Potrivit ultimelor informatii disponibile, compania Astral, care se bate cu RCS pentru pozitia de lider al pietei de cablu, este controlata de fondurile de investitii Cresianco Limited - 34,35%, Dixon Investments Overseas Limited - 25,69%, Bridgecom Holdings Limited - 6,16%, Wordfield Limited - 7,16% si Dealgate Trading Limited - 1,61%, precum si de persoanele

  fizice Ghite Sorin Voicu - 3,95%, Pop Baldi Nicolae Dan - 3,95%, Urasi Bela - 3,95%, Nicola Olimpiu Valentin - 3,95%, Ciorcila Horia - 4,29%, Goia Dorel - 1,18%, Goia Ioan - 2,1%, Oprea Mariana - 1,61% si Meciu Eugen, sub 0,1%.

  Gigantul financiar american AIG detine aproximativ un sfert din afacerea Astral, unde este prezent prin intermediul fondului de investitii Dixon Investments Overseas Limited.

  Restul actiunilor sunt detinute direct si indirect de catre un grup de persoane fizice, cei mai reprezentativi fiind Horia Ciorcila, respectiv Ghite Sorin.

  Reprezentanţii AIG şi cei ai grupului de persoane fizice nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.
  Consultanţa UGC Europe la achiziţia afacerii Astral Telecom este asigurată de către firma americană de avocatură Squire, Sanders & Dempsey, respectiv casa de avocatură românească Voicu & Filipescu. Pe partea de vânzare, au fost consultanţi firma de avocatură americană White & Case, respectiv cabinetul de avocatură Despina Fruth Oprişan.
  Americanii au tatonat terenul pentru preluarea Astral încă de anul trecut, pe lista celor interesaţi fiind şi alţi investitori, în principal fonduri de investiţii europene şi americane. Interesul major pentru preluarea companiei este dat de potenţialul mare de creştere al pieţei, care ar urma să urce de circa 4 ori în următorii 4 - 5 ani.
  Tranzacţia urmează să fie notificată Consiliului Concurenţei, în condiţiile în care americanii vor avea o poziţie puternică pe piaţa serviciilor de cablu. Astral Telecom controlează aproximativ 20 - 25% din piaţa serviciilor de cablu, fiind deja în discuţii pentru preluarea unui alt operator local. Americanii deţin deja o cotă de circa 10% din piaţă prin intermediul UPC România şi au circa 340.000 de clienţi, conform ultimelor date disponibile. Valoric, piaţa serviciilor de cablu este estimată în acest an la 320 mil. euro, iar cea a serviciilor de internet la peste 250 mil. euro, conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă IDC.
  Astral Telecom a fost fondată în 1993 la Cluj-Napoca şi furnizează servicii de televiziune prin cablu, servicii de internet şi transmisii de date, respectiv servicii de telefonie fixă. Compania s-a dezvoltat şi s-a extins puternic, preluând în ultima vreme alte firme de pe piaţă. Firma FX Communications Bucureşti a fost preluată de către Astral împreună cu principalul său concurent, grupul RDS RCS. Recent, Astral a preluat operatorul de cablu CVR, divizia specializată a RomTelecom, iar UPC a achiziţionat operatorul de cablu TV Conex Sat Roman.
  Astral a raportat în 2003 o cifră de afaceri de peste 46 mil. $ şi un profit net de 6,4 mil. $, estimările pe 2004 ale reprezentanţilor companiei vizând încasări de circa 70 mil. $.
  UGC Europe are peste 8 milioane de clienţi şi o prezenţă puternică în zona centrală şi de est, în Polonia, Cehia, Ungaria şi România. Compania - mamă, UnitedGlobalCom, a realizat venituri în 2004 de circa 2,5 mld. $. Acţiunile companiei sunt listate pe Nasdaq. [email protected]

 2. #2
  Banned
  RDI - Board Banned Avatar

  Join Date
  Apr 2003
  Posts
  28
  Posts Thanks / Likes

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. UPC cumpara cu 420 mil. dolari Astral
  By amadeus in forum DTH & Cable-Romania
  Replies: 14
  Last Post: 25th July 2005, 01:07
 2. Replies: 1
  Last Post: 26th May 2005, 03:46
 3. Astral a cumparat CVR pentru 8 mil. dolari
  By cableguy in forum News
  Replies: 0
  Last Post: 17th January 2005, 13:41

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top