Compania Ford Motor Company a preluat pachetul de 72,4% din capitalul Automobile Craiova, dupa ce, miercuri, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a încasat contravaloarea actiunilor, a declarat vicepreşedintele AVAS, Laszlo Gyerko, citat de Mediafax.

Suma de 57 milioane euro reprezentand plata actiunilor preluate de Ford a fost transferata, miercuri seara, in contul AVAS.
Gyerko a precizat ca termenul de plata pentru suma de 27 de milioane de euro, care trebuie rambursata statului potrivit deciziei Comisiei Europene, nu a fost inca stabilit.
Vineri, la Craiova, va avea loc ceremonia de preluare a fabricii Automobile Craiova de catre Ford Motor Company. La eveniment, participa premierul Tariceanu si presedintele Ford Europe, John Fleming.

Ford a cumparat, in septembrie 2007, pachetul majoritar de actiuni de 72,4%, detinut de stat, prin AVAS. In octombrie, Comisia Europeana a declansat o investigatie care viza un potential ajutor de stat acordat in procesul de privatizare.

In februarie 2008, Comisia a decis ca unele conditii impuse cumparatorului au determinat diminuarea pretului de vanzare a companiei romanesti. AVAS a solicitat cumparatorului, prin clauzele negociate in contractul de privatizare, realizeze o productie de minim 200.000 de automobile in al patrulea an de la privatizare, sa efectueze o serie de investitii si sa-i pastreze pe toti cei 3.900 de angajati ai companiei.

Comisia Europeana a decis ca privatizarea Automobile Craiova implica un ajutor de stat evaluat de forul european la 27 milioane euro. Ajutorul de stat urmeaza sa fie recuperat, conform legislatiei comunitare.