Pentru dezvoltarea viitoare a buclei locale vor fi luate īn calcul solutii precum implementarea īn mediul urban a canalizatiilor subterane pentru retelele de telecomunicatii si realizarea interconectarii retelelor metropolitane si nationale ce apartin institutiilor sau companiilor nationale si care pot fi puse la dispozitia celorlalti operatori, a anuntat Zsolt Nagy, Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, la 5 iulie 2005, īn deschiderea celei de-a treia editii a conferintei anuale “Bucla Locala”.

El a spus ca introducerea de noi tehnologii de tip wireless (DECT, PHS, Wi-Max, Wi-Fi) va stimula accesul la bucla locala.

Īn acest sens, MCTI dezvolta o serie de proiecte pilot: Power Line Communications (PLC), Personal Handyphone System, City Net si Economia bazata pe Cunoastere. Proiectul pilot īn vederea implementarii tehnologiei Personal Handyphone System (PHS) īn Romānia īsi propune dezvoltarea retelelor de tip micro-celula īn zonele rurale si urbane cu costuri minime de utilizare a serviciilor electronice.

„Dezvoltarea buclei locale va contribui la obtinerea de catre Romānia a statutului de Societate Informationala. Includerea obiectivului de dezvoltare a buclei locale īn cadrul prioritatilor sectoriale ce fac parte integranta din , precum si atragerea de fonduri structurale īn domeniu constituie o necesitate. O astfel de abordare este de natura sa favorizeze atenuarea decalajelor actuale ale Romāniei fata de tarile dezvoltate si sa aduca beneficii de natura economica, culturala si sociala”, a declarat Nagy.

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, a punctat īn cadrul conferintei o serie de probleme cu care se confrunta IT&C-ul romānesc, precum: existenta unui decalaj semnificativ privind accesul la bucla locala īntre zona urbana si cea rurala si ponderea scazuta a furnizorilor alternativi īn comparatie cu operatorul dominant.

De asemenea, el a prezentat politicile si strategiile privind dezvoltarea buclei locale īn Romānia, insistīnd asupra impulsionarii tehnologiei xDSL ca premisa pentru cresterea capacitatii liniilor de cupru si a implementarii noilor sisteme de tip NGN (Next Generation Network).

Īn acelasi timp, se are īn vedere modificarea Tabelul National de Atribuire a Benzilor de Frecvente, ceea ce va conduce la aparitia unor benzi de frecventa pentru implementarea unor noi solutii de dezvoltare a buclei locale, spre exemplu atribuirea benzii 3.6 - 3.8 GHz pentru sistemele Wi-Max.

Conferinta s-a desfasurat sub patronajul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, īn cooperare cu Autoritatea Nationala de Reglementare īn Comunicatii, cu participarea Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei.

La conferinta au fost prezenti peste 170 participanti: reprezentanti ai Guvernului, mediului de afaceri IT&C, specialisti īn domeniu si din sectorul financiar-bancar, precum si reprezentanti mass-media. De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai autoritatilor de reglementare din Franta, Ungaria, Republica Ceha, Norvegia si Polonia.