Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.


Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 100 EUR (100%)
Donate to support this site...

Page 1 of 10 123 ... LastLast
Results 1 to 15 of 144

Thread: Retete culinare

  1. #1
    Moderator Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Austria
    Posts
    9,493
    Posts Thanks / Likes

    Default Retete culinare

    La cererea telespectatorilor flamanzi, care nu mai au chei nagra sa rumege, postati aici tot ce va pofteste stomacul.

  2. #2
    dibaci Expert
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    44.26’24 /26.10'50
    Posts
    10,801
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Daaa..........si cu poze
    [SIGPIC][/SIGPIC]

  3. #3
    dibaci Expert
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    44.26’24 /26.10'50
    Posts
    10,801
    Posts Thanks / Likes

    Default

    ----------------
    [SIGPIC][/SIGPIC]

  4. #4
    Haiduc Expert
    Join Date
    Jan 2005
    Location
    Latitude: 44.202°, Longitude: 27.322°, Bărăgan City
    Posts
    1,735
    Posts Thanks / Likes
    Kworld DVB-S 100 PCI, Golden Media Wizard HD Vote, offset 0.8Fe + 1.15Fe

  5. #5
    Moderator Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Austria
    Posts
    9,493
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Mititei la "Carul cu bere":

    Bucuresti, la 28 maiu 1920
    Onorate Domnule Ofiter!

    Pentru caci fiecare vizita a Domniei voastre, ca si cu 20 ani în urma cele
    ale tatalui Domniei voastre, dimpreuna cu cinstitul Conu Luca Caragiale este, pe lânga
    onoare, si un deosebit eveniment pentru localul nostru, vroiesc sa dau la rându-mi dovada
    de cavalerism, împartasindu-va la dorinta onoratei Dumneavoastre sotii, Doamna
    Mariuta Baciu, retetarul de preparare ai mititeilor nostri, care, dupa cum bine
    stiti sunt cei mai laudati din tot Bucurestiul.
    Astfel dau dovada de încredere în Domnia voastra spre a nu trada nicidecum
    secretul deliciosilor nostri mititei, secret pe care la rândul meu l-am primit de la
    marele Maestru Gastronom D-l Tica Preoteanu, antemergatoriul meu la conducerea
    bucatariei Carului.

    Adresez aceieasi rugaciune si onoratei Dumneavoastre sotii, Doamnei Mariuta,
    celei mai desavârsite amfitrioane pe care sunt bucuros sa o fi cunoscut.

    Perfectiunea seratelor de cina din casa Domniilor voastre, la care,
    multumesc lui Dumnezeu, am fost poftit, mi-au determinat hotarârea sa va divulg taina
    celui mai de pret preparat culinar care ne cinsteste numele în capitala, în tara întreaga si
    în strainatate.

    Mititeii sunt un produs culinar din carne de vita, în stare finita de sapte
    pâna la opt centimetri si la o grosime de cam trei centimetri, ce se servesc ori ca o
    gustare între mese la o halba de bere, ori ca entrée, ori ca fel de mâncare de sine
    statatoru.

    Ei îsi au originea în Balkani, provenind din Serbia, dar se întâlnesc si în
    Grecia si Turcia, de unde au fost preluati de bucataria româneasca.
    Cum le spune si numele, sunt niste rulouri mici, fiind si numiti astfel:
    mici, în Regat, din carne cu mirodenii, având menirea sa încânte gustul mesenilor.
    Se servesc numai proaspat prajiti pe gratar de jar, fie cu tacâm, ori la
    scobitoare sub forma de gustare.

    Se ia carnita de vaca de la gât, fara a se îndeparta grasimea si se da de
    doua ori prin masina, pentru a se marunti cât mai bine si cât mai uniform.
    Daca va fi carnea prea slaba, se va adauga ceva seu de vaca sau din lipsa
    acestuia chiar de oaie, ca la 100 pâna la 150 de grame pe fiecare kilogram cântarit de
    carne. Nu se va lua în nici un caz slaninuta, costita sau carne de porc, care nu fac decât
    sa strice gustul si sa ia din minunata savoare a mititeilor.

    Se fierbe o zeama din oase de vaca cu maduva, care se scade bine, din 500
    grame de oase la fiece kilogram de carne.
    Se pregatesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii si condimente dupa
    cum urmeaza:
    8 grame de piper proaspat pisat marunt
    12 grame de cimbru uscat cât mai proaspat pisat marunt
    4 grame de enibahar pisat marunt
    2 grame de coriandru pisat marunt
    2 grame de chimion turcesc pisat marunt
    1 gram de anis stelat pisat marunt
    8 grame de bicarbonat de sodiu
    1 lingurite de zeama de lamâie
    1 lingura de untdelemn
    1 capatâna buna de usturoi aromat si nu din cel iute

    La cantitati mai mari de cinci kilograme, se va adauga pentru fiecare alte
    cinci kilograme de carne, câte o masura mai mult din mirodeniile pomenite.

    Se framânta carnea într-un vas pe masura timp de un ceas, adaugând la
    început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lamâie.
    Jumatate din zeama de oase si toate celelalte condimente, afara de usturoi,
    se adauga treptat, uniform si putin câte putin.

    Amestecul se acopera si se da la ghetar o zi si o noapte, dupa care se
    scoate, se lasa câteva ceasuri la dezmortit si se mai framânta o data pret de o jumatate de
    ceas cu restul de zeama de oase dezmortita.
    Se face un mujdei de usturoi cu apa calduta dintr-o capatâna pentru fiecare
    kilogram de carne, care se lasa la tras o jumatate de ceas.
    Se stoarce mujdeiul de usturoi într-un tifon, se adauga sucul de mujdei si
    se mai framânta odata amestecul pret de un sfert de ceas.
    Se da din nou la ghetar pâna a doua zi.

    Pret de trei ceasuri înainte de a fi prajiti si serviti mititeii, se scoate
    amestecul de la ghetar, pentru a se încalzi si inmuia; dupa trei ceasuri sau când s-a
    dezmortit amestecul, se formeaza mititeii ca de un deget mare lungime si ca de doua
    degete grosime, se ung cu untdelemn pe toate partile si la capete si se lasa sa stea la
    zvântat un ceas.

    Se prajesc pe jar iute de lemne sau carbune, ungându-se din când în când cu
    mujdei, asa ca sa prinda o crusta rumena de jur împrejur.

    Gratargiii nostri întorc fiecare mititel doar de trei ori pâna este prajit.
    La prajit mititeii vor scadea putin, de unde si denumirea lor, sau cea de mici. Nu se
    lasa sa se patrunda, ca sa nu se usuce sucul care contine savoarea condimentelor. Daca
    se prajesc la foc prea mic, mititeii scad prea tare, se usuca, leapada tot sucul aromat si
    devin seci.

    Se servesc alaturi de chifle proaspete ori felii de franzela, cu Mutard de
    Dijon saumustar picant si aromat, dupa preferinta si cu sare.
    Doar si numai asa veti obtine mititei savurosi cum se zice ca numai la noi sunt.
    Cunosc multi din asa numitii gastronomi prin birturi si bodegi mai ales prin
    mahalale, care din nestiinta ori din spirit de falsa economie înmultesc aluatul de
    mititei cu alte soiuri de carne de porc, cal ori oaie. Afara ca scad mai putin la prajit
    decât cei de carne de vaca, nu au pe departe gustul si savoarea mititeilor adevarati.

    O greseala mare mai este si zgârcenia la condimente, mai ales la usturoiu si piperu.
    Mai cu seama usturoiul este partea dominanta a gustului atât de specific al mititeilor.

    Sunt fericit sa dezvalui Doamnei Mariuta acest mic secret, pe care stiu ca
    nu îl va da mai departe, asa cum nici eu nu-l voi dezvalui decât urmasului meu Maitre
    Cuisiner Sorin Luca plecat asta vreme prin tara intru cunoasterea clientelei si instruiri.

    Mititeii preparati de Dânsa sunt extrem de gustosi, dar simtul meu gustativ mi-a
    dezvaluit imediat lipsa coriandrului, a anisului stelat si al chimionului turcesc. Cu
    aceste mirodenii, mititeii Doamnei Mariuta vor fi inegalabili!

    Va astept luna viitoare când va întoarceti cu regimentul din manevre,
    dimpreuna cu Domnii Ofiteri Dinu si Vatache spre a savura o tava de mititei si câteva
    halbe împreuna!

    Dorindu-va sanatate, voie buna si noroc, va rog a-i transmite umile sarutari
    de mâini Doamnei Mariuta, cea mai desavârsita gospodina si Doamna din înalta
    societate!

    Dumnezeu sa va ajute!
    Cu plecaciune,

    Marian Ditu
    Maestru Gastronom

  6. #6
    Unemployed Expert
    RDI - Board Default Avatar

    Join Date
    Jan 1970
    Location
    BeneluX
    Posts
    1,329
    Posts Thanks / Likes

    Default

    www.culinar.ro
    linku' neveste-mi, l-am smanglit in timp ce facea cozonac
    un server câteva receivere si ceva pasiune...

  7. #7
    Banned
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    28
    Posts Thanks / Likes

    Default

    O reteta simpla .

    Se pune : o zi de duminica insorita, niste melci , niste patrunjel si usturoi . Toate astea la cuptor nustiu cate minute .
    Rezultatul:

    [IMG]http://img.photobucket.com/albums/v232/*********/antene2/DSCF1591.jpg[/IMG]
    [IMG]http://img.photobucket.com/albums/v232/*********/antene2/DSCF1592.jpg[/IMG]

  8. #8
    Nebunul de la butoane Expert
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Diemrich
    Posts
    2,319
    Posts Thanks / Likes

    Default

    domnu' bucatar, melcii intai se fierb ca sa poata fi scosi din cochilie . apoi se pun la cuptor cu verdeturi si condimente. si un vin bun, demisec.

  9. #9
    Banned
    RDI - Board Banned Avatar

    Join Date
    Apr 2003
    Posts
    28
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Nu stiu , asa au fost cumparati : cu indicatia de a fi bagati la cuptor .

  10. #10
    Nebunul de la butoane Expert
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Diemrich
    Posts
    2,319
    Posts Thanks / Likes

    Default

    eu ii fierb intai ca sa-i pot scoate din cochilie, apoi tai jos ce contine cochilia (organele) si consum doar talpa impreuna cu capul. sunt deliciosi prajiti cu mirodenii si verdeturi.

  11. #11
    dibaci Expert
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    44.26’24 /26.10'50
    Posts
    10,801
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Eu intii ii cresc
    [SIGPIC][/SIGPIC]

  12. #12
    dibaci Expert
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    44.26’24 /26.10'50
    Posts
    10,801
    Posts Thanks / Likes

    Default Salata bulgareasca

    Cu chiui cu vai m-am hotarat sa va dezvalui secretul pregatirii unei salate bulgaresti satenicu's style care e buna de te lingi pe unde iese
    Atentie!
    Start!
    3/4 castron cu salata verde

    o rosie

    cam o juma de castravete

    un sfert de ardei(d'ala mare de import)

    ceapa verde sau uscata(rosie e de preferat pentru culoare)

    daca va place si marar(dupa gust)

    sunca de Praga taiata cubulete

    telemea rasa,nu prea sarata

    un ou fiert tare taiat in patru
    [SIGPIC][/SIGPIC]

  13. #13
    dibaci Expert
    Join Date
    Oct 2002
    Location
    44.26’24 /26.10'50
    Posts
    10,801
    Posts Thanks / Likes

    Default

    cinci masline

    suc de lamaie si ulei de masline(de preferat)

    Produsul finit

    Nu puneti sare.Branza sareaza salata.Amestecati bine ca branza sa se lipeasca de toate componente.
    POFTA BUNA !
    [SIGPIC][/SIGPIC]

  14. #14
    trolololo Mentor
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Parish
    Posts
    609
    Posts Thanks / Likes

    Default

    Frumos aranjata salata aia.
    Deocamdata va dau un mic "teaser" ca tre sa traduc reteta si poate sa o adaptez la ce naiba gasim la noi.
    Din ciclul Thai Food: Tapioca Pudding with Young Coconut:





    Bineinteles, facuta de mine. Desert foarte bun. Numa ca trebuie "palm sugar" si inca o planta urit mirositoare (pe bune) si habar nu am ce sint alea de fapt.
    In citeva zile o sa traduc si retetele pe care le am. Poate o sa incerce cineva.

  15. #15
    Moderator Expert
    Join Date
    Jan 1970
    Location
    Austria
    Posts
    9,493
    Posts Thanks / Likes

    Default

    @satenici
    Salata iese mult mai buna daca in locul celor 5 masline se pun 5 fripturi, iar in loc de salata, carnati. Parerea mea.

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Back to Top