Cât de curând vă vedeţi sufrageria găzduind un PC pe post de piesă centrală a reţelei de aparate electronice din propria casă? Bill Gates anunţă că a venit momentul trecerii fiecărei case pe platforme digitale.
La Consumer Electronic Show 2004 (Las Vegas, 8-11 ianuarie), preşedintele Microsoft a anunţat noi facilităţi pentru PC-urile media-centre rulând Windows, constând în dispozitive specializate ce folosesc ediţia Media Centre a Windows XP şi care sunt proiectate să fie operate cu ajutorul unei telecomenzi ca cea pentru TV în loc de mouse şi tastatură. Pe lângă posibilitatea de a capta, stoca şi distribui în reţea conţinut digital (muzică, video şi fotografii), noile centre media acceptă conexiuni TV prin cablu, satelit sau radiodifuziune şi oferă funcţii de înregistrare PVR (Personal Video Recorder) ca cele de pauză, derulare şi revizionare a programelor TV transmise în direct. Conţinutul digital este stocat, de obicei, pe un hard disk extins.

Noutăţi tehnologice
Viitoarele generaţii de centre media vor folosi, cel mai probabil, tehnologia digital surround şi de procesare video de la Intel. După ce HP a lansat primul PC de tip media-centre în 2002, alţi 45 de producători, printre care Dell, Sony şi Gateway, au introdus maşini rulând software Microsoft şi construite pe baza unui set minim de specificaţii hardware. Faţă de primul PC media-centre din 2002, Microsoft a anunţat la CES 2004 o tehnologie menită să extindă conţinutul media în toate camerele unei locuinţe, numită Windows Media Center Extender Technology (MCX).
Noile extendere media vor fi disponibile, în 3 variante, în cursul acestui an şi vor costa în jur de 250 USD.
Una din versiuni, numită Xsled, va conecta un TV sau un echipament audio-video la un PC media-centre şi îi va da acces la tot conţinutul digital stocat în PC.
O altă versiune va fi încorporată în televizoare cu ecrane extraplate legate în reţea, care vor căuta automat după un PC media-centre la deschidere. HP şi Gateway sunt aşteptate să lanseze televizoare compatibile în cursul acestui an. A treia versiune, numită Bobsled, va permite conectarea consolelor de jocuri video Xbox la PC-urile media-centre.
Utilizând tehnologia MCX, Microsoft susţine că centrul media poate face faţă accesării simultane de către 5 persoane a PC-ului. De asemenea, Microsoft a anunţat că aceste tehnologii şi aplicaţii vor fi disponibile şi în varianta handheld.

Microsoft Portable Media Center
Bill Gates a precizat la CES 2004 că întreg conţinutul audio-video de pe PC-urile media-centre va fi disponibil pe centre media handheld ce vor permite utilizatorilor să asculte “mii de ore de muzică, să urmărească programe TV înregistrate sau filme şi să stocheze şi vizualizeze albume foto digitale”.
Noile dispozitive vor fi disponibile în a doua jumătate a anului, vor costa în jur de 500 USD şi vor rivaliza cu alte playere multimedia, cum e cel dezvoltat de Archos, sau cu playere digitale ca iPod de la Apple. Microsoft Portable Media Center va putea rula fişiere MP3, dar şi conţinut audio şi video înregistrat în propriul format digital al Microsoft. Dispozitivele propriu-zise, pe care va rula software Microsoft, vor fi proiectate şi construite de către diverşi producători, printre care Tatung, AboCom Systems, Creative Technology, Sanyo Electric şi Samsung Electronics. Avantajul dispozitivelor Portable Media Center va fi în primul rând uşurinţa în cazul transferului de fişiere de pe un computer. Deşi diferiţi producători au vândut timp îndelungat playere portabile de muzică şi chiar video – pentru sisteme de operare oferite de către Apple sau Microsoft – marile companii de software şi hardware au investit foarte puţin în publicitatea necesară unor astfel de dispozitive.
Anul trecut, Dell, numărul 1 mondial la vânzările de PC-uri, a anunţat că va lansa un player digital handheld denumit Dell DJ, cu un spaţiu de stocare de 15 Gb (la 249 USD) sau 20 Gb (329 USD) . Dell, care lansează noi produse în scopul diversificării veniturilor, a lansat deja Dell Music Store, bazat pe software de la MusicMatch, ce comercializează melodii la preţul de 99 cenţi bucata, acelaşi preţ ca şi în cazul magazinului online de muzică iTunes creat de către Apple.

http://www.comunic.ro/article.php/PC..._al_casei/734/