Register

Welcome to the RDI-Board Community.

If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed.

Donate Now Goal amount for this month: 100 EUR, Received: 10 EUR (10%)
Donate to support this site...

Results 1 to 2 of 2
 1. #1
  I'm the truble man! Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jun 2005
  Location
  Bacau & Iasi .
  Posts
  2,363
  Posts Thanks / Likes

  Default Lansare - Avem radio digital

  La o jumatate de an de la inaugurarea televiziunii digitale, Romania are si radio digital. Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) a lansat ieri sistemul T-DAB radiodifuziune sonora digitala terestra.

  Sistemul T-DAB asigura o calitate superioara a sunetului si transmiterea de informatii suplimentare catre ascultatori. Pe langa semnalul sonor, postul de radio poate trimite denumirea melodiilor sau a programelor, informatii despre trafic sau apeluri de urgenta in format text. In plus, ascultatorii dotati cu aparate mai performante pot primi chiar si imagini. Exista deja cinci posturi radio romanesti care implementeaza formatul digital: Radio Romantic, Romania Actualitati, Pro FM, Romania Muzical si Antena Bucurestilor.

  ACOPERIRE. Deocamdata, radioul digital poate fi ascultat doar in Bucuresti in banda de frecventa 233,936 MHz. Pentru a-l receptiona, utilizatorii trebuie sa dispuna de receptoare care functioneaza pe aceasta frecventa.

  Acesta este doar inceputul, reprezentantii societatii nationale spun ca va fi extinsa acoperirea serviciului. "SNR doreste sa extinda acest proiect-pilot si in cazul programelor de televiziune. Pana la toamna vrem sa oferim suport digital si pentru programele tv la nivelul Capitalei. Pe de alta parte, serviciul T-DAB pentru programele radio va fi disponibil si in alt oras, situat cel mai probabil in centrul tarii", a spus presedintele societatii, Mircea Cazan.

  EXTINDERE. Lansarea noului serviciu de catre SNR a coincis cu sarbatorirea a 65 de ani de la primele transmisii in domeniul radiocomunicatiilor din Romania.

  Legat de investitia in acest proiect, Cazan a spus ca serviciul T-DAB este parte a unui program de modernizare si extindere a infrastructurii nationale de radiorelee, finalizat de compania americana Harris Corporation in decembrie 2004. Contractul a fost semnat la finele anului 2001 si a necesitat fonduri de 85 milioane de dolari.

  Pana la finele anului 2006, SNR va incheia si procesul de modernizare a retelei de emitatoare tv. Pe langa transmisii de date, Internet, retele virtuale private (VPN), telefonie fixa si comunicatii prin satelit, SNR intentioneaza sa ofere si servicii ADSL.  http://www.jurnalul.ro/articol.php?id=1527

 2. #2
  I'm the truble man! Expert
  RDI - Board Default Avatar

  Join Date
  Jun 2005
  Location
  Bacau & Iasi .
  Posts
  2,363
  Posts Thanks / Likes

  Default

  Radioul digital creste "volumul" competitiei pe piata FM

  Pentru a putea beneficia de avantajele emisiei radio digitale, romanii trebuie sa scoata din buzunare intre 400 si 700 de euro pentru echipamente audio cu functie de receptie digitala, conform datelor specialistilor Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR). in Romania exista cinci posturi de radio care emit atat in format analog, cat si digital.

  Este vorba despre Radio Romania Actualitati, Romania Muzical, Antena Bucurestilor si, de ieri, si doua radiouri private: Radio Romantic si Pro FM, ultimele doua numai la nivelul orasului Bucuresti.

  Difuzarea programelor radio in sistem digital are o serie de avantaje fata de sistemul clasic, si anume sunet de calitate, servicii de imagini, informatii din trafic si apeluri de urgenta, precum si o receptie superioara in zonele montane si in vehiculele aflate in trafic intens.

  Alternativa la echipamentele noi este cumpararea unui adaptor, la pretul de aproximativ 100 de euro, care, montat la echipamentele de tip analog, permite receptia semnalului digital. "Preturile acestor echipamente sunt insa in scadere. Ca orice tehnologie aflata la inceput, ea costa mai mult", a declarat Ionel Branga, director in cadrul Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR).

  Pentru cei care folosesc des autoturismul, vestile sunt bune: ultimele modele de autoturisme au functia de receptie digitala inclusa in dotari.

  Concurenta dintre radiouri stimuleaza digitalizarea

  Numarul radiourilor private care vor putea emite si in format digital nu va creste mult in viitorul apropiat, cu toate ca exista cerere din partea posturilor private, sustin reprezentantii SNR, companie care asigura infrastructura necesara transmiterii semnalului audio digital.

  Si asta pentru ca in Bucuresti exista un singur emitator prin care se pot transmite numai 6 canale de radio, cinci fiind deja alocate. "La nivelul tarii insa, daca va exista cerere, numarul emitatoarele va creste", a declarat Mircea Cazan, presedintele SNR. De subliniat faptul ca pentru un post de radio costurile emisiei in format analog sau digital sunt cam aceleasi.

  "Posturile de radio se bat pentru licenta de emisie in format digital pentru ca numarul acestor licente este limitat", explica Ionel Branga. Pana in acest moment, investitiile necesare oferirii acestui serviciu au fost efectuate de SNR dintr-un fond guvernamental de 80 milioane de dolari, destinat modernizarii si extinderii infrastructurii nationale de radiorelee.

  Prezent la lansarea noii tehnologii, Zsolt Nagy, ministrul Comunicatiilor, a afirmat ca Romania este cea de-a douazecea tara din Europa care foloseste tehnologia de transmisie radio digitala.

  Adevarul, 05 iul 2005

  http://www.hotnews.ro/articol_26002-...e-piata-FM.htm

 

 

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

 1. Replies: 0
  Last Post: 23rd June 2006, 08:25
 2. Boomtv Lansare 20.03.2006
  By pom in forum DTH & Cable-Romania
  Replies: 3
  Last Post: 21st March 2006, 15:07
 3. XM Radio si Sirius Radio dati in judecata de RIAA
  By Unuseroarecare in forum News
  Replies: 1
  Last Post: 30th September 2005, 17:40
 4. LANSARE CANALE RADIO TEMATICE LA FOCUS SAT!!!!
  By ovex in forum DTH & Cable-Romania
  Replies: 2
  Last Post: 26th August 2005, 19:18
 5. Digital Radio Mondial in Romnia
  By Unuseroarecare in forum News
  Replies: 1
  Last Post: 2nd March 2005, 11:57

Posting Permissions

 • You may not post new threads
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  
Back to Top