http://prosport.ro/articole/dispare-...de-la-tv/74695


DISPARE FOTBALUL DE LA TV
Sambata, 26 Ianuarie 2008

DREPTURI TV Platforma digitala care emite īn system pay-tv vrea sa plateasca 15 milioane de euro pe an pentru achizitionarea drepturilor de transmisie a Ligii 1

Desi caietul de sarcini pentru licitatia prin care vor fi vāndute drepturile tv pentru urmatorii ani va fi disponibil abia peste o luna, primele oferte au sI īnceput sa apara.

BoomTV este dispusa sa plateasca, conform unor surse din piata, nu mai putin de 15 milioane de euro pe an, adica 45 de milioane pentru a putea detine, īn urmatorii 3 ani, drepturile tv pentru Liga 1. Analistii media considera ca suma este oarecum exagerata si nu reflecta realitatea din piata, fiind greu de amortizat prin vānzarea de publicitate sau chiar din abonamente. Dar presedintele LPF, Dumitre Dragomir, este convins ca va obtine chiar mai mult, mai exact 21 de milioane de euro pe an!

Contactat de ProSport, Dragomir a spus ca licitatia va avea loc abia īn luna mai. "Pāna atunci, nu se da niciun drept, nimic. Totul va fi transparent, iar cine vrea, e liber sa faca orice oferta. Nu exista acum nici un indiciu ca Boom, sau alt post, va cāstiga licitatia", a spus Dragomir. Seful Ligii a adaugat pentru sport.ro ca meciurile ar putea fi vazute fie cu abonament, fie la liber, dar este convins ca toate cele 9 partide vor fi televizate. Oricum, varianta ca drepturile Ligii 1 sa apartina Boom TV ar face, ca īn prima faza, publicul mare, fara acces la aceasta platforma, sa fie privat de meciurile de fotbal. Ca implicatie imediata, probabil cluburile vor avea de cāstigat, deoarece lipsitI de televizor, oamenii s-ar putea īntoarce pe stadioane, sporind vānzarea numarului de bilete. Pāna la aceasta varianta mai e īnsa destul.

Plus ca, ipoteza ca BoomTV sa fie cumparat de compania Sky a lui Rupert Murdoch, īn fapt adevaratul motiv pentru care Boom Tv ar vrea drepturile Ligii 1, pare extrem de putin probabila. Cotat, ca valoare de piata, la peste 200 de milioane de euro, Boom TV nu are totusi decāt vreo 100.000 de abonati, dar spera sa-sI mareasca numarul prin atragerea amatorilor de fotbal din Liga lui Mitica. Chiar si asa, Boom e o tinta destul de mica pentru interesele unui gigant precum Sky. Iar Murdoch are si variante mult mai solide pe piata, platforme cu un numar mult mai mare de abonati, precum Digi sau Max.