Toti operatorii de cablu din Romania vor retransmite obligatoriu, incepand din acest an, postul TV5, relateaza Mediafax.
In caz contrar, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) le poate retrage licenta de difuzare, potrivit unei modificari aduse la Legea audiovizualului 504 din 2002 si publicata in Monitorul Oficial.

Potrivit Legii 364, din 28 decembrie 2007, care modifica Legea audiovizualului, „distribuitorii de programe televizate, indiferent de modalitatea de transmisiune, trebuie sa includa in mod obligatoriu in grila de programe si sa difuzeze la momentul transmiterii si in integralitatea lor programele televizate finantate din fonduri publice ori cele stabilite prin angajamente internationale”.

Postul francez, singurul vizat

Ptrivit lui Ioan Onisei, membru al CNA, singura televiziune vizata de aceasta modificare a Legii audiovizualului e, in prezent, TV5. Astfel, desi CNA nu este initiatorul modificarii, este obligat sa informeze operatorii de cablu din Romania ca TV5 intra in „must carry”, alaturi de posturi finantate de stat, precum TVR.

Postul TV5, prezent pe piata romaneasca din 1991, a fost scos, in 2006, din grilele de programe ale UPC, ceea ce a dus la mai multe plangeri ale abonatilor. Postul a fost inlocuit de operatorul de cablu UPC cu televiziunea de filme MGM, ulterior TV5 reintrand in oferta operatorului.