Spun "pe intelesul tutuor" intrucat notiunea de dB este atat de utilizata (uneori gresit) incat incepatorii chiar ar putea crede ca decibelii se pot cumpara de la magazin! in cele ce urmeaza nu este o "definitie" ci mai degraba este expus un mod practic de a privi lucrurile cu domnul decibel.

Decibelul (deci-bell de la "deca" adica de 100 de ori mai putin) este o unitate de masura sub-multiplu a unitatii principale BELL. De sine statator, decibelul nu reprezinta absolut nimic, nu se poate masura sau cuantifica, pur si simplu nu exista - aceasta unitate este folosita pentru a exprima intotdeauna un raport al unei alte marimi cum ar fi tensiunea, curentul, puterea, presiunea, etc.

Dar de ce avem nevoie de o alta unitate pentru a evalua o marime cunoscuta ? Puterea se masoara deja in WATTI, tensiunea in VOLTI, etc. Sa ne imaginam urmatorul exemplu :

Un receptor de VHF poate receptiona sa zicem semnale intre 0.1uV si 100mV la borna de antena, adica un raport de 1.000.000 intre MAXIM si MINIM de nivel, semnale care desigur ar trebui afisate pe un indicator numit S-Metru. Absolut imposibil. Ca si cum ati vrea ca instrumentul dvs. de masurat tensiunea sa nu aibe scale, sa masoare si sa afiseze direct intre cativa mV si mii de volti pe acelasi cadran.

A aparute astfel nevoia de a condensa valorile masurate intr-o scara foarte larga pe un segment redus de afisare, pentru o mai buna vizibilitate precum si pentru a usura mental calculele si evaluarile ulterioare. Functia matematica ce permite comod o astfel de restrangere de gama este logaritmul unei marimi (tensiune, putere, etc).

Spuneam mai devreme ca dB - decibelul nu are sens fara a ne raporta la o marime de baza, asadar daca vorbim despe putere ne vom raporta ( in decibeli ) la WATT, daca vobim despre putere acustica la pA, pentru tensiune la VOLT s.a.m.d

Iata o eroare frecventa : "antena mea are 14dB !"

Decibeli raportati la ce ? La vremea de afara, la kilometri Bucuresti - Ploiesti ?!... Corect este "antena mea are un castig de 14dBi" - adica 14 dB fata de antena izotropa sau "antena are 14dBd" - adica 14dB fata de dipol (conventii in domeniul antenelor)

Au aparut asadar unitatile de masura "mixte" - probabil ati auzit sau ati vazut notatii ca dBmV, dBm, dBV, dBW, etc. Nimic altceva decat "decibel raportat la 1 mV" sau "decibel raportat la 1 mW" s.a.m.d unde ZERO este intocmai unitatea de referinta :

0 dBm = 20 * log( Puterea Semnalului / 0.001W ) = 20 * log( 1mW / 0.001W ) = 1mW

Exprimand astfel puterea in dBm, vom putea vehicula cu semnale de ordinul pW (pico-watt) si KW (kilo-watt) fara probleme, ba chiar sa putem calcula rapid ce putere (ce semnal) vom avea dupa un amplificator cu castig 20dB

Semnal intrare = -80dBm
Castig amplificator = 20dB (discutam de castigul in putere)

Rezulta la iesire vom avea = -60dBm